Новият закон за МВР мина на първо четене, ГЕРБ не го хареса

Предвижда се главният секретар да бъде назначаван от МС
Обновена: 27 фев 2014 13:30 | 27 фев 2014 13:30, Камелия Цветанова
37
Новият закон за МВР мина на първо четене, ГЕРБ не го хареса
Снимка: архив, Булфото

Парламентът прие на първо четене новия Закон за МВР, внесен от правителството. Очаквано той беше остро критикуван от опозицията.

Новият закон, който предстои да бъде обсъден и на второ четене, предвижда висшата професионална длъжност в министерството, главният секретар, да се назначава от Министерския съвет по предложение на министъра на вътрешните работи. Досега това ставаше с указ на президента.

Друг основен момент в проекта е, че се възстановява структурата на МВР с няколко "големи" дирекции – "Пожарна", "Охранителна полиция" и "Криминална полиция".

С проекта се въвежда нов управленски модел, в който министърът ще определя политиката на МВР и ще следи за нейното изпълнение, без излишно да се намесва в конкретните оперативни разработки, а главният секретар ще носи своята професионална отговорност, защитен чрез своя мандат от отстраняване по политически причини, разясни Атанас Мерджанов от левицата, който оглавява Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред в НС.

Като мярка за подобряване на противодействието срещу битовата престъпност се въвежда фигурата на "извънщатния сътрудник". Предвижда се тези хора да подпомагат полицейските органи в борбата с престъпността и опазването на обществения ред. На извънщатните сътрудници не се предоставят полицейски правомощия.

Бившият зам.-министър на вътрешните работи Веселин Вучков възрази срещу редица текстове, сред които въвеждането на извънщатни сътрудници и регламентирането на техните действия чрез наредба на министъра, премахването на конкурсното начало при израстването в кариерата и разрешаването на служителите да имат друга работа, както и да развиват търговска дейност.

Вучков заяви, че през 1993 г. пак е било разрешено на полицаите да се трудят на друго място. Това обаче създало хаос и уредбата била отменена само след шест месеца.

Извънщатните служители според него щели да бъдат бивши военни и ловни дружинки, които имали оръжие, но нямало да могат да го ползват.

Бившият вътрешен министър Цветан Цветанов упрекна мнозинството, че с новия закон залага несигурност в системата за сигурност.

„За пореден път във вашето управление се предлагат промени в сектора за сигурност, които не кореспондират с цялостната стратегия в този сектор. Винаги сте използвали системата само за политически цели. Наблюдаваме как без никакъв дебат, без концепция предлагате нов закон за МВР. Искате да обслужвате политически интереси”, заяви той.

По думите на Цветанов от 2009 г. до 2012 г. се е увеличил информационният обмен с Европол над 2 пъти и половина, а в момента информационният обмен е намалял два пъти.

„Отсъстват възлови дирекции, които са регламентирани. Кой реши това да се случи? Защо дирекция „Български документи за самоличност” не фигурира в Закона за МВР? Защо липсва дирекция „112”, дирекция „Международни проекти”, попита Цветан Цветанов.

„Оценката на ЕК в последния доклад доказа едно – че вие се провалихте в сектора, независимо че може да създадете медиен балон, който може да се спука. Отнемат се компетентности на президента на страната. Искате да затворите всичко в това задкулисие и парламентарно мнозинство, което имате”, подчерта той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още по темата: парламентЗакон за МВР
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
И при БКП по времето на соц-а беше така. Каквото каже партията-майка това ставаше. Партията назначава, партията уволнява... безпартийните бяха като уличните кучета - бити,плюти и е*ани. Политическите чистки са факт, сега остана да уредят и политическите назначения и... честит ви тоталитаризъм vol.02, демек стара плоча ама с нови изпълнители.Остана само да уредят избора на президент да става от МС и работата е опечена...
5
4
 
19
 
! Отговори
tuuutt преди 10 години
а викаха че Бойко бил диктатор ... по големи диктатори от комунистите няма ... така правят че да репресират всеки който е против тях законно ... *** - ОТВРАЩАВАТЕ МЕ
4
4
 
14
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 10 години
Помня извънщатните сътрудници по времето на Живков и всички им казвахме доносници.Жив бях да видя ,че може да се върнем толкова години назад.Вървим В ЕВРОПА ,НО ОТ КОН СЕ КАЧВАМЕ НА МАГАРЕ.
3
3
 
15
 
! Отговори
Дъбър преди 10 години
Те и сега си развиват търговска дейност и "работят" на няколко места.... контрабанда с цигари, лична охрана на съмнителни личности, дистрибуторска мрежа за наркотици и още..... в същото време им се полага оръжие, всички видове усигоровки, 20 заплати наринати при рано пенсиониране и още....
2
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ще има ли в закона ловни дружинки за дежурства и отсрелване на крадливи *** граждани?
1
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Все повече вървим към тоталитаризъм и липса на всякакви свободи.