Трябва да изградим Европа на напредъка, отсече Станишев

ПЕС избира Мартин Шулц за кандидат за председател на ЕК
Обновена: 1 мар 2014 15:40 | 1 мар 2014 13:01, Петя Славова
117
Трябва да изградим Европа на напредъка, отсече Станишев
Снимка: Пресцентър на БСП

Днес е решителен момент за нашата партия, този конгрес отбелязва момента на промяната в Европа. Това заяви президентът на ПЕС и председател на БСП Сергей Станишев при откриването на първия предизборен конгрес на европейските социалисти в Рим.

Форумът се провежда преди изборите за Европарламент през май. "Днес е 1-ви март, в моята страна този ден се смята за началото на пролетта, затова всички делегати получиха мартеници", посочи Станишев и им препоръча да си ги закачат. Мартеницата символизира възкръсването на живота след зимата, тя носи 
пожелание за добро здраве и благополучие и връщане на надеждата, обясни той.

Европейските социалисти искаме да върнем надеждата на европейските граждани, заяви президентът на ПЕС. По думите му десницата е замразила Европа, а националистите предлагат фалшива алтернатива, пише БТА. Тук сме за да кажем, че е възможна нова Европа, отбеляза Станишев. Трябва да изградим Европа на напредъка, добави той.

Събрали сме се тук да продължим нашата вечна борба за справедливост, солидарност и човешко достойнство, каза още лидерът на европейските социалисти. Тези избори за нас не са свързани с власт, а с ценности и идеология, отбеляза Сергей Станишев.

По думите му ЕНП иска власт, за да осъществи консервативните си възгледи и икономически интереси. Текстът на нашия Манифест показва ясна пътна карта, с която ние искаме да променим Европа, заяви президентът на ПЕС. Време е да поставим работните места на първо място и да изградим социална Европа, добави той. Като други акценти в документа той посочи реиндустриализацията на икономиката и поставянето на финансовите системи в услуга на гражданите.

Станишев отбеляза, че ЕС е изиграл ключова роля за спирането на кръвопролитията и насилието в Украйна. Според него европейските социалисти трябва да дадат ясен знак, че ще помогнат на Украйна да остане демократична, да запази целостта на нацията си и по пътя й за присъединяване към ЕС.

Станишев отбеляза, че Манифестът и общият кандидат на ПЕС за председател на ЕК са крайъгълните камъни на предизборната кампания на европейските социалисти. Нашият най-голям съюзник е всеки един от европейските граждани, добави той.

По думите му Мартин Шулц е наистина кандидатът на народа. Мартин е боец, той няма да избягва битките, които трябва да води, за да се възстанови Европа на напредъка, отбеляза Станишев.

Президентът на ПЕС започна своята реч на италиански език, като благодари на домакините на конгреса, и приветства Демократическата партия на Италия като пълноправен член на ПЕС. На форума присъстват премиерите на България, Италия, Белгия, Чехия, Малта, Литва.

"Много се радвам, че се събрахме в навечерието на Конгреса на ПЕС и се надявам той да постави началото на една много успешна кампания с Мартин Шулц начело и Манифеста като обща програма. Само така ще успеем да постигнем едно ново бъдеще за Европа и за нашите страни", е казал в обръщението си към участниците във вечерята на лидерите Станишев.

На срещата на лидерите са присъствали и министър-председателят на България Пламен Орешарски, както и
премиерите на Италия - Матео Ренци, на Белгия - Елио ди Рупо, на Чехия - Бохуслав Соботка, на Малта - Джоузеф Мускат, а също и външният министър на Италия г-жа Федерика Могерини. Освен тях
участие са взели президентът на ПЕС-жени Зита Гурмай, председателят на групата на Социалистите и демократите в ЕП Ханас Свобода, много вицепремиери, министри и еврокомисари.

Предстои ни много важна работа през идните месеци, е заявил пред журналисти премиерът на България Пламен Орешарски преди да се присъедини към колегите си. На въпрос какво очаква да се случи на Конгреса, Орешарски е отговорил, че основни събития ще са приемането на манифеста на ПЕС и гласуването на кандидатурата на Мартин Шулц за общ кандидат на партията за президент на ЕК. "Те ще са от основно значение за предстоящите евроизбори", е допълнил Орешарски.

 

 

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


117
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
70
0
 
11
 
! Отговори
L преди 10 години
Първо ще я довършите, а после ще градим отново.Тя от ВСВ се възстанови... и от т.н. социалисти ще успее.
69
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Е тава е пълен майтап Серго ще гради Европа ЦИРК ПЪЛЕН ЦИРК
68
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
...Българи, бъдете горди! Нашата гей мафия ...прогресира...
67
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Какви социалисти са тези тузари. Манипулациите им, за да се доберат до властта и да се облажат още от нея, край нямат. Този път обаче всичко лъсна с цялата му грозота. Безочие безподобно е корумпирани хора да управляват държавата и да се изхвърлят с идеи за справедливост. Обгрижват старателно само себе си и това е, което привлича сподвижниците им. Затова ги подкрепят. За да могат да се доберат до пост, който им дава възможност чрез задкулисни далавери да се облагодетелстват завинаги. Измамници.
66
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Вирус броди из Е вропа , Вируса на комунизма ...
65
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Сетих се за един брадат виц от края на 70-те, от соца ... Що е то "кървав секс"? Вадене на член от Политбюро! Пийсье гОдин по-късно - все същата
64
1
 
15
 
! Отговори
мафия преди 10 години
... каза лидерът на най-старата терористична организация в България, отговорна за най-много политически убийства и репресии. Червената *** пак се ИЗС*А на метеното ....
63
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
А бе сер...гей МОНИКОВ, ти кауза имаш ли бре. Да си припомним ,,изгубените,, от тебе секретни документи. Случаят Хохегер, оня вече търка наровете в Австрия, ти си партиен лидер. Кажи и как си купи председателското място в ПЕС и колко милиончета спечели от тази зделка. Кажи и за увеселителните заведения на тебе и Азерча из Европата. Да изброявам ли и за братчето ти.
62
0
 
13
 
! Отговори
илюзионист преди 10 години
Имитираща държава с имитиращи продукти,имитиращи заплати,имитиращ живот и други имитации не бива да е в ЕВРОПА !
61
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Абе,Михлюз,Европа е напреднала с 200 години пред нас .....
60
1
 
16
 
! Отговори
55 преди 10 години
Абе,тия на екскурзия ли са ?
59
1
 
16
 
! Отговори
ivo преди 10 години
Този знае ли,че изграждане и крадене са две различни неща?
58
1
 
11
 
! Отговори
дядовото преди 10 години
хора,нищо не се чува за гей-мафията.бг.еу!?ура,другарки и другари!
57
1
 
16
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 10 години
Съсела хич не е в ред ,все едно да учи англиискта кралица на етика,каква Европа ще изражда ,като от него *** за зеле не става.
56
1
 
14
 
! Отговори
Обикновен преди 10 години
Те оправиха България... Ред е на Европа. Особено Йотова...е пък и Станишев, че и Моника е специалист. Дерзайте пичове!
55
1
 
16
 
! Отговори
край преди 10 години
Мамини златни само Пълничкия Пеевски ви липсва за да е пълна идилията. Илянка как се радва че пак ще е евро депутат и ще си взима хубавата заплатка неясно за какво и с какво заслужена.
54
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
АКО Я ОПРАВИТЕ КАКТО ОПРАВИХТЕ БЪЛГАРИЯ ЖАЛНА И МАЙКА НА ЕВРОПА !
53
0
 
1
 
! Отговори
"Prinza i Prosy преди 10 години
Bednite Stanishev i Yotova ste gradyat napredaka na Evropa?!Stanishev i Yotova iskat da te gradyat po bg Ideal Standart model:*bg lev e prinuditelno zavarzan za ?, za da ne potane bg darjavata!*bg narod e razbit s 75 evro mesechen dohod - nai-beden v sveta! Vij selo Gradsko v Slivensko naprimer!*bg narod s razbita ikonomika - promishlenost i selsko stopanstvo!*bg narod s razbita sigurnost!*bg narod s razbit transport!*bg narod s razbiti granichni ogradi po sinorite s drugite darjavi!
52
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Много добре сте се усмихнали , ама стойте си там. Въобще не се връщайте в България
51
1
 
8
 
! Отговори
666 преди 10 години
Какъв напредък, уволнихте и последните останали читави хора по агенции и министерства да сложите там партийния слугинаж, бизнеса толкова зле никога не е бил, фалират фирми с по двама човека персонал и то от семйството... те за напредък ми говорят. Ей взимайте си с вас всичката неграмотна *** дето ви избира и заминавайте за някоя братска вам страна и ни оставете да си изградим хубавата Родина, като страна ставаща за живеене!