Конфликт в Украйна ще засегне и България

Трябва да се подкрепи украинското правителство, смята Вигенин
Обновена: 2 мар 2014 13:57 | 2 мар 2014 13:56, Александър Попов
252
Конфликт в Украйна ще засегне и България
Снимка: Булфото

Европейският съюз полага всички усилия да търси посредничеството, да се опита да намери допирните точки, за да се опита да избегне най–лошото, а именно военен конфликт или продължителна дестабилизация. Това заяви пред БНР външният министър Кристиян Вигенин.

Още по темата

Според него един военен конфликт неизбежно ще засегне и България, която е в непосредствена близост до събитията.

"Освен географската близост, 250 хиляди украински граждани от български произход живеят в Украйна. До този момент районите, в които те живеят, нещата бяха спокойни. Ежедневно следим какво се случва. Събитията в Крим приближават до Одеския регион, където е концентрирана най–голямата част от българите в Украйна, затова притесненията ни стават повече. В самия Крим, по различни данни, живеят около пет хиляди българи, което само по себе си ни поставя в особена ситуация като страна, която не може само да наблюдава събитията, а трябва да има активна позиция", каза Вигенин.

По отношението на позицията на България той бе категоричен, че клишетата в ситуацията, трябва да се избягват. Както и да се слагат етикети – "този е такъв, онзи е такъв".

"Това, че развяваш европейски знамена не те прави европеец. Сред организациите, които участваха в протеста на Майдана има доста радикали", подчерта Вигенин.

Външният министър е на мнение, че първо трябва да се гарантира необходимата подкрепа на сегашното украинско правителство и изрази надежда, че нещата могат да се решат и без военна намеса.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


252
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
78
1
 
17
 
! Отговори
акуд преди 10 години
вагенин разбира се , че е застрашена и "България" ще бъдем отново освободени от миллетите и предателите като теб
77
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
НОВОТО ПРАВИТЕЛСТВО НА УКРАЙНА Е ТОЛКОВА ЛЕГИТИМНО, КОЛКОТО РУСКАТА ОФАНЗИВА. ТРЯБВА ДА СЕ МЕРИ С ЕДИН АРШИН. ВИГЕНИН ТИ СИ ПРОЦИОНИСТКА ***, ПРИЯТЕЛЮ.
76
0
 
15
 
! Отговори
Ив преди 10 години
Защо се прикрива най-сериозната опасност от един военен конфликт, всичкият газ за България минава през Украйна - гръмнат ли пушките, първото нещо е Русия да спре кранчето към Украйна.Те тогава ще видим кон боб яде ли, за 4 години нито се направи ново газово хранилище нито се изградиха връзки с Гърция и Турция, голяма част от българската икономика зависи пряко от доставките на газ.
75
14
 
8
 
! Отговори
Хо преди 10 години
Най високите джуджета са руските джуджета......Ей.......много болни русофили тука беееее!
74
2
 
15
 
! Отговори
Жо преди 10 години
ПРОСТИТЕ ХОРА винаги говорят от името на народа на България, без някой да ги е упълномощавал за това.Телешкия им възторг от това, че един тоталитарен президент напада друга държава в близост до България показва, че те не мислят с главите си.
73
12
 
5
 
! Отговори
хи хи преди 10 години
Като гледам как рублата се свлече спрямо еврото, а руския стоков пазар също започна да се свлича се чудя кога на някой от големите олигарси в Русия ще му писне от детските игри на джуджето Путин и ще му дръпне конеца обратно в Москва.
72
0
 
1
 
! Отговори
Жо до №83 преди 10 години
Думите ми са до 83.
71
13
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Има една група ***, в чиито мозък няма място за България и за български интереси. Те изпитват само едно чувство - религиозен захлас към името на Русия. Те се празнят като чуят за руска армия и за руски военни колони.Иронията е, че на никой от тези хора всъщност не му пука за руснаците. Те не се интересуват какво мислят, желаят, обичат, мечтаят обикновените хора в Русия.Тези хора не са русофили; те са комунисти. Подкрепят Русия не защото я обичат, а заради комунистическото минало...
70
3
 
3
 
! Отговори
Жо до № 84 преди 10 години
КОЙ СИ ТИ, БЕ 84, че говориш от името на цяла България? Говори от свое име, ако имаш да кажеш нещо умно, освен кухи лозунги!
69
8
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ние народът на признателна България подкрепяме Русия и Украйна и не подкрепяме фашистите превратаджии в Киев и западните им кукловоди! Мястото на бандеровците е в Сибир!
68
3
 
9
 
! Отговори
ot Germania преди 10 години
Do g-n Vigenin:Nikakva podkrepa za edno NEZAKONNO prevratazisko "pravitelstvo" v Kieb.
67
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
А на какво мнение е Президента,някой питал ли го е?
66
11
 
24
 
! Отговори
проруски човек преди 10 години
трябва да се подкрепи руското правителство.долу фашизоидните елементи в украйна.това ще е края на ес и нато.допуснаха много грешки спрямо русия.настъпаха руската мечка.
65
19
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Сега Русия е фактора! Свиквайте с това! Да живее Русия! Мачкай Путин! Цяла България е с теб.
64
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Извода за Украина и за всички други държави които не са или не искат да бъдат кукла на конци управлявана от САЩ е че ако нямаш ядрено оръжие, каквито и договорчета или резолюции да си подпсал, нямат никакво значение, и няма да те предпазат от пълен разпад!!
63
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ТРЕПЕТРЕТЕ ПРО ЗАПАДНИ ГЕЙЧЕТА,И ОБАМА НЯМА ДА ВИ ПОМОГНЕ ЩОТ Е ***,ВТОРА РЪКА ЧОВЕК,КУКЛА НА КОНЦИ,КАЗАХ ВИ СВЪРШВА МУ ОЛИМПИАДАТА И ГИ ЗАПУКВА,НЕЩО НЕ ВИЖДАМ ФРАНЦИЯ И ГРМАНИЯ ДА СА ЕЖАТ,ДА НЕ СЕ СКРИХА ОТ СТРАХ ?
62
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Е три пъти прочетох внимателно статията, ама не разбрах какво казва този!"да се избягват клишетата", "особена ситуация", "изрази надежда"...Очевидно, България няма позиция. Срамота!
61
6
 
22
 
! Отговори
До 66 преди 10 години
не знам за каква мизерия говориш в Русия? Вярвам, че има такава.Но ти е бедна фантазията каква мизерия има в САЩ.Има райони в които дори да стоиш е опасно, камо ли да живееш там сред ***, наркопласьорите и пълната липса на държава и сигурност.От Мексико в посока Лос Анджелис има 160 км бидон вили (хора живеещи в кутии от телевизори и др. подобни), по-зле от нашите *** гета! Да не говорим за Детройт или Сан Франциско ... и къде ли не още. С промития мозък нямаш идея за мизерията там.
60
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Марионетното правителство в България очевидно е некомпетентно да вземе отношение по криза, която може да прерасне в световен конфликт. Това го прави неспособно и негодно да отстоява националния ни интерес. Правителство в България де факто няма от над 200 дена и е императивно Президента да насрочи избори час по-скоро, за да се посрещне опасността и да се уточнят ангажиментите, които имаме към НАТО и ЕС.
59
1
 
18
 
! Отговори
Черен Петър преди 10 години
А какво мисли Сергей Димитриевич Станишев? Роден през 1966 в Украйна и живял 30 год със съветско, по-късно руско гражданство до 1996, когато го внедряват в Българияи го правят по-българин от българите. Завършва МГУ, Москва с дипл. работа "Ролята на униформата за бойния дух на военнослужещите в Червената армия" - явно ценен научен труд в тази сложна материя.КПСС-БКП