68 язовира у нас в предаварийно състояние

Междуведомствена работна група обсъжда проблемите
18
68 язовира у нас в предаварийно състояние
Снимка: Булфото, архив

Броят на язовирите в предаварийно състояние нараства за 2013 г. и са констатирани проблеми в 68 язовира, съобщи министърът на околната среда и водите Искра Михайлова в Министерския съвет.

Проблеми има основно в язовири, собственост на „Напоителни системи“, както и в малки общински язовири. Министърът уточни в отговор на въпрос, че по-голямата част от тези 68 язовира са дадени под аренда на частни фирми и не се източват, защото се използват за рибарници.

Михайлова обясни, че обикновено става дума за диги и стени, които са насипни и те са компрометирани до известна степен. Мерките, които могат да се вземат за конкретните случаи, ще бъдат обект на работа на междуведомствена работна група.

Още по темата
На собствениците на всички тези съоръжения са направени предписания, но за момента санкции не се предвиждат. Министърът посочи, че в някои от случаите се налага източване на част от обема на язовирите, в други конкретна работа за подобряване на състоянието на дигата.

„В повечето случаи отговорът на собствениците е липса на финансови средства. Амбицирани сме, координирайки работата си, да идентифицираме необходимостта от финансов ресурс за поддържане на инфраструктурата и да бъдат направени съответните инвестиции чрез съответния собственик“, каза Михайлова.

По думите й един от изводите от представения днес доклад по темата пред министрите е, че на общините е изключително трудно да поддържат язовирите общинска собственост в изправно техническо състояние заради недостиг на финансови средства, липса на инвестиции и специалисти.

Вицепремиерът Цветлин Йовчев допълни, че направеният доклад днес на заседанието на кабинета и предвидените мерки са част от цялостен общ подход, който ще се прилага за защита на критичната инфраструктура.

Вече са разработени процедури за наблюдение, анализ на риска и управление при кризи за няколко най-основни типа кризи, които ще бъде предложено да бъдат приети на заседание на Министерския съвет.

В Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ ще бъде създадена дирекция, която ще се занимава изцяло и само с превенция на критичните инфраструктури. Звеното ще подпомага управлението и контрола на тези процеси, уточни вицепремиерът. Йовчев съобщи, че се работи по методика, която ще позволи по единни обективни критерии да бъде извършена оценка и анализ на риска на критичните инфраструктури.

Той напомни, че отговорност за тях има този, който ги стопанисва и той трябва да има направен анализ на риска и планове за действие при кризи. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
1
 
! Отговори
въпрос преди 10 години
До Йово Това е очевадната истина,ама никой не го признава и този факт се отнася не само до язовирите, ами до цялата инфраструктура на държавата, защото тя е в ръцете на некадърници и профани!
14
0
 
8
 
! Отговори
Йово преди 10 години
Сега може спокойно да ме плюете. НО НАД 90% ОТ ЯЗОВИРИТЕ СА НАПРАВЕНИ ПО ВРЕМЕТО НА БКП(1945-1989) а сега частните и общински компании не могат и да ги допържат. СРАМ, ПОЗОР И ПРОСТОТИЯ!
13
0
 
7
 
! Отговори
въпрос преди 10 години
Да попитаме все пак може и някой да даде отговор за тези 25 демократични години някой случайно е провел ревизия или ремонт на някой от язовирите - май не? Те само се експлоатират жестоко без да се интересува някой за състоянието им сигурно до разрушаването им.Така е с държавата ползва се старата база без да се строи нова или нещо да се поднови
12
0
 
5
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 10 години
Според мен трябва отново да се провери основно поведението на стената на язовир "Бели Искър". Той е построен още по времето на цар Борис и миналата година се водеха доста дискусии относно опасност от скъсване на стената. Ако това, недай си Боже се случи, ще има и 300 хиляди жертви от голяма София.Всички язовири по принцип са бомба със закъснител.
11
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Сега богоизбраните да създадат една комисия после да си разделят едни пари и ако няма инциденти през пролетта да кажат че са си свършили перфектно работата.
10
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
..в някои случаи се налагало източване на част от обема на язовира..". Това е най-лесно, но така беше през 2004 или 2005 не помня точно, когато източиха яз.Искър. Заля къщи в махалите на Вл.Тричков, Нови Искър и т.н. Направиха големи поразии. Чисти ли някой дъното на реките, не разбира се, въпреки, че има край река Искър такива съоръжения, но стоят за украса!
9
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"....ще бъде създадена дирекция, която ще се занимава изцяло и само с превенция на критичните инфраструктури". Пак синекурни длъжности! Напишете кои са тези собственици! Навремето ги раздадохте на номенклатурата, сега нямали пари! То само събиране в живота няма, има и изваждане!
8
0
 
10
 
! Отговори
gft преди 10 години
@8 Мирославчестно казано, няма да се учудя, ако няма такива клаузи.Иначе, да, ако не го стопанисваш като хората, взимат ти го и глоба/затвор, каквото трявба.
7
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Мирослав
6
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Анонимен
5
0
 
20
 
! Отговори
Мирослав преди 10 години
Добре де, нали имат договори с държавата да стопанисват тези язовири. Не може в тези договори да няма клаузи които да казват, че язовира трябва да се стопанисва качествено, без опастности за населеноето или нещо подобно. Като нямат пари за подръжка, защо са арендатори? Пак наши и ваши има в тези схеми и за това държавата не упражнява контрол! Където да бръкнеш, все вони в тая страна!!!
4
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Който си има язовир да му мисли.
3
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Къде ги тези дето квичаха, че държавата е лош собственик. Частника е най-отвратителния собственик.
2
0
 
15
 
! Отговори
Рали1 преди 10 години
Кога ще предвидите и санкциите ? Когато се издавят невинни хора и в други населени места ?Докато създадете дирекцията за превенцията току виж се случило необратимото.И тогава кой ще е виновен- всички ние ,че ви търпим безхаберието ?
1
1
 
22
 
! Отговори
Още преди 10 години
Още една група дето се сформира за да вземе едни хонорари и само да констатира. ТОЧКА ПО ВЪПРОСА