Бъдещето на "Кремиковци" скара депутатите

"Атака" внесе предложение за възстановяване на работата на завода за стомана
Обновена: 5 мар 2014 11:55 | 5 мар 2014 11:25, Камелия Цветанова
147
Бъдещето на "Кремиковци" скара депутатите
Народното събрание. Снимка, архив: Булфото

Искането на "Атака” парламентът да приеме решение, с което да задължи правителството да предприеме незабавни мерки за възстановяването на работата на завода за непрекъснато леене на стомана в „Кремиковци”, скара депутатите.
 
Националистите защитиха идеята си с необходимостта от създаване на заетост, която в момента по думите на Николай Александров от "Атака" е бичът за хората в момента. Те подчертаха и обещанието на правителството за реиндустриализация. ДПС, БПС и ГЕРБ мотивираха отказа си с факта, че за да се възстанови работата на завода, трябва да се налеят милиони в него, а те няма откъде да дойдат. Освен това заводът отдавна е частна собственост.
 
"Кремиковци” доставяше нужните продукти за строителството, със спирането на работата му загубите на БДЖ се увеличиха с над 30 на сто. От друга страна обаче, не е работа на парламента да взима решения от компетенцията на изпълнителната власт”, заяви социалистът Румен Гечев. Той подчерта, че заводът е частна собственост и единственото, което може да направи държавата, е да изкупи активи, но за това ще трябват пари от бюджета.

Според Станислав Станилов от „Атака” заводът за непрекъснато леене на стомана е единственият, който е непокътнат, и държавата няма защо да се намесва, след като си има Банка за развитие, откъдето могат да дойдат нужните средства.
 
Националистът Венцислав Лаков коментира, че депутатите трябва да покажат политическа воля, че искат да има работещо предприятие, а изпълнителната власт ще направи нужните анализи след това.
 
Алиосман Имамов от ДПС обаче припомни, че дружеството е обявено в несъстоятелност с решение на СГС от 31 май 2010 г., а след това заводът за непрекъснато леене на стомана е продаден от синдика на частна търговска компания.

„Едно е да искаш, друго е да можеш, а трето и четвърто да го направиш”, цитира в заключение Имамов част от разказа „Мъжки времена” на Николай Хайтов.

Според Методи Теохаров от БСП въпросът за спирането на работата на „Кремиковци” е бил и екологичен. „Преди това беше най-замърсеният район, сега въздухът е чист, а и ако отидете сега там ще видите, че нищо не е останало, „Кремиковци” от една индустриална империя сега е гробница”, заяви той. Теохаров  смята, че ако преди десет години е било взето решение за възстановяване на производството, то тогава е можело и да стане, но сега вече е късно.

Според Рамадан Аталай от ДПС цялата инфраструктура на "Кремиковци” е взривена и няма как да се възстанови работата там.

Стефан Господинов от ГЕРБ мотивира отказа си да подкрепи искането на „Атака” с факта, че от работата на завода ще последва отново екологична катастрофа и огромни дългове.
 
В отговор Красимир Янков от БСП напомни, че заедно със свързаните дейности около 50 000 семейства разчитаха на производство от „Кремиковци”.
 
"Никой в това предложения няма и в главата си и молекула, че ще бъде производство, което замърсява, Вие правите едно популистко изказване за период, в който можеше да има замърсяване, когато България не беше член на ЕС и не спазваше договора от Киото”, обърна се към Господинов той.
 
Социалистът Борислав Гуцанов постави въпроса кои са виновниците да се закрие „Кремиковци” и според него компетентните органи трябва да работят по темата защо се стигна до това положение. Според него кабинетът „Орешарски” е този, който трябва да внесе програма за цялата реиндустриализация и възстановяването на икономиката на държавата.

В крайна сметка парламентът отложи взимането на решението по предложението, докато не се произнесе икономическата комисия в НС, след което дебатът ще продължи отново в пленарна зала.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


147
Още по темата: ДПСатакапарламентгерб
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
5
 
6
 
! Отговори
вихър преди 10 години
Волене ,откажи се от политиката ,всяка твоя дума е нереална ! Всеки нормален българин би искал минимална заплата 700 евро на месец и пенсията да стане 500 лева ,но това в България няма как да стане ,поради ред причини ! Спри да лъжеш хората и се засрами ! Какво ли не правят хора като Сидеров ,за да се докопат до същинската власт !
65
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Частна собственост...Да сте чували, че отдолу има златни залежи?
64
6
 
10
 
! Отговори
Икономист преди 10 години
По лесно е да се реставрира гилотината от колкото остарял морално,технически и ръждясал завод.Ще е много конкурентен този завод...ха..ха.Това е все едно да запалиш москвич седял в гараж 30г и да те вози като мерцедес.
63
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
чудят се от къде да източат пари чрез проучвания и анализи за милиони и накрая пак нищо
62
6
 
7
 
! Отговори
икономист преди 10 години
Какво искате да стане в нашата Държава. В момента управляват превратаджиите БСП-ДПС-Атака-ДС. Единственото, което мислят е каква далавера да направят. Какъв Кремиковци какви пет лв. Това което е останало там е куп старо желязо, а сега уж да произвеждаме търсят начин да похарчат стотици милиони за техни фирми. Вижте им троловете на БСП-ДС колко са ***. Неграмотния *** на Кутев копи-пейства цяла година глупости. С такива хора нищо не може да стане.
61
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Кънев предложи обаче Министерство на икономиката и енергетиката да възложи на външна фирма да изготви ясен анализ на това дали е възможно като цяло да се възстанови Завода за непрестанно леене на стомана.Аха - ето го разковничето всъщност. Дайте да дадем некой лев на "консултанти". добре де, добре
60
5
 
4
 
! Отговори
БоСимеонов преди 10 години
Всички искаме България да има тежка индустрия. В това спор няма. Но специално за "Кремиковци"...нека бъдем честни. Години на безстопанственост и крадене превърна завода в развалина. В сравнение с това еко казуса е бял кахър. И все пак самия завод може да работи но не като металургичен комбинат. Вместо да дрънкат глупости, нека депутатите пратят в "Кремиковци" екип от истински специалисти и инженери, които да преценят възможностите какво може да стане от тези катакомби.
59
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
КЛОУНА ВОЛЕН СКОРО ЩЕ БЪДЕ СМЕНЕН ОТ СМЕШНИКА БАРЕКОВ
58
6
 
9
 
! Отговори
Astarot преди 10 години
Кремиковци е най-голямата недомислица на Соц-Индустриализма.Суровините му идват от 500 километра разстояние с влак, за да се изнася готовата продукция отново на 500 километра...? WTF? И това само, за да се отворят 5000 работни места в София.Някой да каже, че София е закъсала? Че няма работа и столичани са опрели до 5000 работни места в индустрията? Това е несериозно.Такова нещо трябва да е до река, или до море...
57
8
 
6
 
! Отговори
КЛОУН преди 10 години
ТОЗИ *** ЩО НЕ СЕ ГРЪМНЕ.
56
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
БОЛЕН СИДЕРОВ СЕ ЧУДИ КАК ДА СИ ВДИГНЕ РЕЙТИНГА.
55
3
 
2
 
! Отговори
ХАЙДЕ НАРОДЕ... преди 10 години
НАЛИ СТЕ ГЛАДНИ И НЕМАТЕ ПАРИ...??!!ВЗИМАЙТЕ СКРАПА НА КРЕМИКОВЦИ ....ТОЙ ЦЕЛИЯ Е "НАРОДЕН""....ха,ха,хааааааааа...ЗНАЧИ ВИ ПРИНАДЛЕЖИ!!!!!КАКВО ЧАКАТЕ ....????!!?????????????????????????????
54
7
 
13
 
! Отговори
Националист преди 10 години
Браво на Атака.Кремиковци ще лее джанти за москвич и подкови за лумпенизирани магарета .Възроди се социалистическото производство.На входа на Кремиковци гордо ще стоят статуите на Волен и Деница.
53
6
 
3
 
! Отговори
ДА ВИ СВЕТНА: преди 10 години
КРЕМИКОВЦИ ФАЛИРА ПОД ТЕЖЕСТТА НА СОБСТВЕНИТЕ СИ ДЪЛГОВЕ КЪМ ДЪРЖАВАТА!КОЙТО МОЖА ДА ОТКРАДНЕ НЕЩО ГО НАПРАВИ !СЕГА Е ВРЕМЕ ---*** ДА СИ ВЗЕМАТ СВОЕТО ЗА СКРАП!НАРИ Е "НАРОДНА СОБСТВЕНОСТ".....дайте го на хората ,бе.....
52
2
 
13
 
! Отговори
Иван преди 10 години
Не знам дали ще заработи някога, истината е че беше унищожено по престъпен начин, против интересите на БЪлгария, едни хора се нагушиха с малко парици и това е! Национално предателство
51
4
 
4
 
! Отговори
Данакоплатец преди 10 години
Трябва да има психотест за депутати и дрегер.Ами Кремиковци е частна собственост.Как държавата ще налива в частно предприятие пари.Това е престъпление не глупост.И някой пита ли се днес колко ни струват депутатите с разискване на поредната глупост.Идва и петък и залата пак ще е празна.КПД-о на НС е на 20%
50
4
 
5
 
! Отговори
за 44... преди 10 години
....не ставай наивен пич....ЦЕЛТА Е ДА СЕ ИЗМЪКНАТ ПАРИ ОТ ДЪРЖАВАТА , А НЕ ДА СЕ СТРОИ ИЗОБЩО....!НОМЕРА Е ..ЧРЕЗ ПОДСТАВЕНИ ФИРМИ ДА СЕ СКЛЮЧАТ "КОФТИ ДОГОВОРИ" ЗА КРЕМИКОВЦИ С ДЪРЖАВАТА И ....ПОСЛЕ КОЙТО ДОЙДЕ НА ВЛАСТ ---ДА ПЛАЩА!!НОМЕРА ---КОЙТО ТРОЙНАТА КОАЛИЦИЯ СКРОИ НА ГЕРБ , КОГАТО ДОЙДЕ НА ВЛАСТ!!!
49
9
 
10
 
! Отговори
дейде преди 10 години
Мили, скупи деца, тука много ви се редят да ви говорят лъжи.Лъжи, че Кремиковци работил на загубаЛъжи, че Кремиковци е несъстоятелен и затова фалиралТоя завод има ресурс под себе си, а отгоре лееше гръбнка и жилити на Българската индустрия!Обаче едни батковци с трилиони отгоре казаха, затваряйте.Най-лесно е да се фалира нещо, има много лицемерни начин да го направят!Не ги слушайте, всиките ви лъжат!За да сте зависими, да сте гои и да ви рекетират големите!АТАКА са прави, но са сами!
48
4
 
13
 
! Отговори
Laphroaig преди 10 години
Само човек, който никога не е влизал в Кремиковци, може да си въобрази, че е възможно да бъде възстановено това производство.
47
3
 
5
 
! Отговори
до Дон Кольо преди 10 години
Ами не е лошо предложението , защото от 89-та насам , само помия