Бъдещето на "Кремиковци" скара депутатите

"Атака" внесе предложение за възстановяване на работата на завода за стомана
Обновена: 5 мар 2014 11:55 | 5 мар 2014 11:25, Камелия Цветанова
147
Бъдещето на "Кремиковци" скара депутатите
Народното събрание. Снимка, архив: Булфото

Искането на "Атака” парламентът да приеме решение, с което да задължи правителството да предприеме незабавни мерки за възстановяването на работата на завода за непрекъснато леене на стомана в „Кремиковци”, скара депутатите.
 
Националистите защитиха идеята си с необходимостта от създаване на заетост, която в момента по думите на Николай Александров от "Атака" е бичът за хората в момента. Те подчертаха и обещанието на правителството за реиндустриализация. ДПС, БПС и ГЕРБ мотивираха отказа си с факта, че за да се възстанови работата на завода, трябва да се налеят милиони в него, а те няма откъде да дойдат. Освен това заводът отдавна е частна собственост.
 
"Кремиковци” доставяше нужните продукти за строителството, със спирането на работата му загубите на БДЖ се увеличиха с над 30 на сто. От друга страна обаче, не е работа на парламента да взима решения от компетенцията на изпълнителната власт”, заяви социалистът Румен Гечев. Той подчерта, че заводът е частна собственост и единственото, което може да направи държавата, е да изкупи активи, но за това ще трябват пари от бюджета.

Според Станислав Станилов от „Атака” заводът за непрекъснато леене на стомана е единственият, който е непокътнат, и държавата няма защо да се намесва, след като си има Банка за развитие, откъдето могат да дойдат нужните средства.
 
Националистът Венцислав Лаков коментира, че депутатите трябва да покажат политическа воля, че искат да има работещо предприятие, а изпълнителната власт ще направи нужните анализи след това.
 
Алиосман Имамов от ДПС обаче припомни, че дружеството е обявено в несъстоятелност с решение на СГС от 31 май 2010 г., а след това заводът за непрекъснато леене на стомана е продаден от синдика на частна търговска компания.

„Едно е да искаш, друго е да можеш, а трето и четвърто да го направиш”, цитира в заключение Имамов част от разказа „Мъжки времена” на Николай Хайтов.

Според Методи Теохаров от БСП въпросът за спирането на работата на „Кремиковци” е бил и екологичен. „Преди това беше най-замърсеният район, сега въздухът е чист, а и ако отидете сега там ще видите, че нищо не е останало, „Кремиковци” от една индустриална империя сега е гробница”, заяви той. Теохаров  смята, че ако преди десет години е било взето решение за възстановяване на производството, то тогава е можело и да стане, но сега вече е късно.

Според Рамадан Аталай от ДПС цялата инфраструктура на "Кремиковци” е взривена и няма как да се възстанови работата там.

Стефан Господинов от ГЕРБ мотивира отказа си да подкрепи искането на „Атака” с факта, че от работата на завода ще последва отново екологична катастрофа и огромни дългове.
 
В отговор Красимир Янков от БСП напомни, че заедно със свързаните дейности около 50 000 семейства разчитаха на производство от „Кремиковци”.
 
"Никой в това предложения няма и в главата си и молекула, че ще бъде производство, което замърсява, Вие правите едно популистко изказване за период, в който можеше да има замърсяване, когато България не беше член на ЕС и не спазваше договора от Киото”, обърна се към Господинов той.
 
Социалистът Борислав Гуцанов постави въпроса кои са виновниците да се закрие „Кремиковци” и според него компетентните органи трябва да работят по темата защо се стигна до това положение. Според него кабинетът „Орешарски” е този, който трябва да внесе програма за цялата реиндустриализация и възстановяването на икономиката на държавата.

В крайна сметка парламентът отложи взимането на решението по предложението, докато не се произнесе икономическата комисия в НС, след което дебатът ще продължи отново в пленарна зала.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


147
Още по темата: ДПСатакапарламентГЕРБ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
126
1
 
1
 
! Отговори
Петър Петров преди 10 години
Браво на Атака- дано направят всичко възможно да заработи отново... Истината е, че беше унищожено по престъпен начин, против интересите на България, едни хора се нагушиха с малко парици и това е! Национално предателство извършват всеки ден нашите управници, за което Атака е там- да ги спира!!! АТАКА, ние сме с теб!!!
125
1
 
1
 
! Отговори
Константин Близнаков преди 10 години
Pознайте таткото на кой депутат от няма да кажа коя група продаде "Кремиковци" за 1 долар....?Щом има решение и опция за възстановяването му, защо да не го отворим отново? Във всички случаи Атака е права- можем да възобновим работата на този стоманолеярен завод...
124
1
 
1
 
! Отговори
Миленка Драганова преди 10 години
Много добри предложения от АТАКА. Нали все пишете нямало пари за повишаване на заплати и пенсии,ами Кремиковци би бил един голям старт... Надявам се след като се направи проверка, да се приеме възраждането на Кремиковци, защото това би донесло със себе си нови места и доходи!!!
123
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Съд за Б.БОРИСОВ -поддържа мафиотите (фашисти ) от МАЙДАНА..и тий е от тях.ПОДЪРЖА МАФИОТИТЕ ОТ ЕU.. ДНЕС МАФИОТИТЕ ОТ ГЕРБ ГЛАСУВАХА СРЕЩУ ВЪЗРАЖДАНЕТО НА БЪЛГАРСКАТА ИНДУСТРИЯ...ФАШИСТ МРЪСЕН..УНИЩОЖИ БЪЛГАРИЯ..ТОЙ И И.КОСТОВ СА ЗА РАЗТРЕЛ.
122
0
 
7
 
! Отговори
чисто и просто преди 10 години
трябва да се усетим, че компанията на тези другарчета дупетати се гаври с населението. Лафят си врели-некипели ден да мине, друг да дойде. Полезна работа никаква. Стажът тече, ваканцийката за Великден идва, после Гергьовден, след туй лятото, морето кифтетата и кибапчиатата, е-ех живот,живот, А вие там от коневръза преживяйте каквото ви подхвърлим и пляскайте весело с ръце. Само ний шъ въ управим.
121
4
 
6
 
! Отговори
БЪДИ преди 10 години
Като чета постингите на симпатизантите на Атака,се чудя, те ли са произлезли от маймуните или маймуните от тях. Много добра идея е да има повече работещи хора,но исторически държавата е доказала ,че е най-лошия собственик.И май ,ако слушаме икономическите експерти на Атака,Северна Корея е техен блян и идеал
120
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
предлагам всички подкрепящи идеите на атака, да докажат своята лоялност, не с излишно драскане по форумите, а да се организират и да съберат с лични средства сумата, необходима за пускането на комбинат кремиковци!
119
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
айдеее, червените *** изпълзяха от нужника! кремиковци е частна фирма, която е ограбвана от 25 години! защо трябва държавата с народни пари да плаща за реанимацията? иначе и аз искам правителството да ми изгради един комбинат за лично ползване, а аз в замяна ще създам нови работни места! всичко, за което напъва атака с ясното съзнание, че никога няма да се приеме, е чиста проба популизъм! защото идват избори и някой *** и *** *** ще трябва да гласува!
118
0
 
8
 
! Отговори
потресен преди 10 години
Гоже Босподи! *** колко заблудени хора има тука! Нали точно така ни заробиха - като продадоха всичките български предприятия на безценица, първо ги фалираха естествено, обяснявайки както сега, че продукцията била непродаваема, голям смех. Като е непродаваема продукцията и самият завод носи големи загуби защо тогава е собственост на частна фирма? Значи вие, ***, предпочитате да нямаме 1 работещо нещо в тая държава така ли? И вместо да изнасяме продукция само да внасяме и да ни поробват?!?!?!
117
2
 
9
 
! Отговори
агент преди 10 години
Популисти. Забравете за Кремиковци. Навремето Тодор Живков пита председателя на СГС толкова трудно ли е да намери взрив и да го постави в основите на кремиковци. Предложение за поредното източване на пари. Потърсете отговорност на подписалите на приватизационния договор и контролните органи.
116
3
 
1
 
! Отговори
Доколенков преди 10 години
Радостинче, има други , по-занимателни работи, с които да се занимаваш!Целувки!
115
10
 
6
 
! Отговори
radostina.koleva.35 преди 10 години
Така е, трябват нови работни места и да развиваме икономиката на страната. Руда в България има много, ама се изнася или се скрива от населението! Напълно съм съгласна с това искане от страна на Атака. Във всички случаи е прав...Игнорирайте, това че не харесвате характера му или действията, това че е българин не може да се отрече- иска всичко в името на България и народа! Нима не искате България отново да заработи, да има наши продукти или и вие като всички предишни управници- да грабят????
114
5
 
6
 
! Отговори
radostina.koleva.35 преди 10 години
Така е, трябват нови работни места и да развиваме икономиката на страната. Руда в България има много, ама се изнася или се скрива от населението! Напълно съм съгласна с това искане от страна на Атака. Във всички случаи е прав...Игнорирайте, това че не харесвате характера му или действията, това че е българин не може да се отрече- иска всичко в името на България и народа! Нима не искате България отново да заработи, да има наши продукти или и вие като всички предишни управници- да грабят????
113
8
 
5
 
! Отговори
Петър Петров преди 10 години
Точно така, Атака- всички фирми, всички държавни поръчки са заложници на ГЕРБ и семейните им фирми, всичко минава през тях!!! Унищожиха малкия и среден бизнес, та сега искат да унищожават още. Лошото е, че това най-много личи в мълчанието на останалите по темата..... по темата Кремиковци, също, за какво говорим, за какво се борим...не знам? Вместо тази роля да бъде в ръцете на България, ние доброволно ще я отстъпим на други, за съжаление.
112
4
 
10
 
! Отговори
Иво преди 10 години
Какво им разбират главите на Сидеров, Павел Шопов и Чуколина от металургия, логистика, икономика или екология.Ама ей така да си плещим небивалици белким някой балък да се хване на приказките им.
111
10
 
5
 
! Отговори
Гакя преди 10 години
Какво не ви харесва сега бе, кучета продажни? Няма ли България нужда от вътрешно производство или пък от откриване на нови работни места. Ако не го беше предложил Волен, ами някой друг щяхте да ахнете от възхита, нали?
110
6
 
11
 
! Отговори
ХА,ХАА АМИ ,ДА... преди 10 години
...Ибрик-Сидер оправи златните ни залежи в Родопите....и веме ще оправя и Кремиковци ха,хаааааааааа....БЛАЗЕ ВИ БЪЛГАРИ!!!!!!!!!!!!!!!!!!....ИБРИК-СИДЕР ВИ ОПРАВИ СЪС 500-лв.ПЕНСИЯ и 1000-лв.ЗАПЛАТА ....ХА,ХА,ХААААААА...КОЙ, Е КАТО ВАС СЕГА В ЕВРОПАТА ,БЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕ......ХА,ХА,ХАААААААААА
109
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Боко и Цоко- в затвора! Плевела- на съд. Десните- нека си лаят! Лютвита и тем подобни- да нижат тютюн! Болен Сидеров- в психиатрична клиника. Вече и Бареков, за компания! Това е.
108
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Най-напред го приватизираха на безценица. После повече от 10 години интриги и мълчание за истината, а сега ще го възстановяват, за да се напълнят нечии джобове. Боже, ти ли им взе ума или просто нас мислят за ***. Сидеров пак издивя. Не може да се примири, че вече е извън играта. От пътешествия по приятни места с пари на богати приятели, няма време да погледне реалността в България. Ще види власт през крив макарон. Популизмът няма да му помогне, нито злобното насъскване на хората.
107
1
 
10
 
! Отговори
versaux преди 10 години
Тези "политици" трябва да бъдат изритани веднъж за винаги, а парламентът разгонен с тояги ! Абе Вие да не сте акционерно дружество, че се занимавате със стопански въпроси ?!?!?!? Бах ви у цървулите.... Забравихте га тичахте по къра..... май много се разпищолихте......