Украйна, Русия, ЕС – темите на срещата президент-премиер

Плевнелиев и Орешарски за еднинна европозиция за Украйна
5 мар 2014 21:45,
84
Украйна, Русия, ЕС – темите на срещата президент-премиер
Снимка: МС

Президентът Росен Плевнелиев и министър-председателят Пламен Орешарски обсъдиха на среща обстановката в Украйна предвид предстоящия утре извънреден Европейски съвет.

Според държавния глава, България трябва да настоява Европейският съюз да излезе с единна позиция по отношение на случващото се в Украйна и региона, да подкрепи запазването на териториалната цялост на страната и да не допуска ескалация на напрежението.

Още по темата

На разговора Плевнелиев е изразил безпокойство за действията от страна на Русия, заплашващи териториалната цялост на Украйна.

Според президента, в Брюксел страната ни трябва да отправи призив да се гарантират демократичните устои на Украйна и да се спазват правилата на международното право и договорите, които не допускат военна инвазия в една суверенна държава.

Плевнелиев смята, че всички страни трябва да се ангажират с позицията народът на Украйна да има правото сам да реши бъдещето си чрез честни и демократични избори.

"Подкрепяме суверенитета, териториалната цялост и независимостта на Украйна и очакваме новото правителство, заедно с международната общност, да създаде необходимите условия за деескалация на напрежението и трайна стабилизация на страната, за провеждане на свободни и демократични избори", е подчертал на свой ред премиерът Орешарски.

По думите му България ще се придържа към общоевропейската позиция, която ще се формира утре, на Европейския съвет в Брюксел.

По време на работната им среща държавният глава и министър-председателят са обсъдили и възможността по време на Европейския съвет България да постави въпроса и за ускорено подписване на Споразуменията за асоцииране на Грузия и Молдова, още в мандата на настоящата Европейска комисия.

Президентът е на мнение, че светът не бива да се връща към годините на Студената война, защото едно от основните постижения на ЕС за изминалите 15 г., е разпространяването на демокрацията на изток.

По време на срещата президентът е изразил категоричната си позиция, че България трябва да диверсифицира газовите си доставки.

За постигането на тази цел е необходимо да се ускори работата по изграждането на газовите връзки с Гърция, Турция, Сърбия и Румъния, както и да се свържат всички мрежи - енергийни, пътни и др., отбелязал държавният глава.

"Национален приоритет е тези проекти да се реализират във възможно най-кратки срокове. Действията за енергийна диверсификация и енергийна независимост са мерки в подкрепа на националната сигурност", посочил още Росен Плевнелиев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


84
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Заради тия нашите брюкселски *** сме на тоя хал.Eй затова Русия ни продава газа по скъпо от на Германия даже.
64
0
 
1
 
! Отговори
Tiago преди 10 години
Дано Росен да има единна позиция с Орешарски, защото ще стане пълно мазало ако единия излезе с една, а другия с друга. Трябва много внимателно да подходим спрямо ситуацията със споровете между Русия и Украйна. Не бива да се замесваме в скандали, защото знаем колко много сме зависими от руснаците наистина.
63
0
 
1
 
! Отговори
Black Widow преди 10 години
Росен поне за едно нещо да не се прави на интересен и много оригинален, не може да бъде, че може да има едно мнение с министър-председателя.
62
0
 
2
 
! Отговори
Моника преди 10 години
Той до кога ще говори за честност, демократичност, избори и всичко да бъде ясно, след като ако някой ни погледне и види, колко много са не ясните неща у нас, ще си каже, този какви съвети дава, при положение, че той е замесен в тъмни сделки и неподходящи за България личности? Не мисля, че ние сме хората, които трябва да даваме съвети, при положение, че сме толкова зле във всяко едно отношение.
61
0
 
2
 
! Отговори
teritorialno_podelen преди 10 години
Тези шаблони са ясни на всички! Но ми се струва, че такива срещи са излишни и това може да се реши само с едно позвъняване по телефона, а не да се губи ценно време с такива срещи. Президента можеше да си обмисли мотивите по ветото за изборния закон, вместо да се среща на подобни срещи с премиера.
60
0
 
1
 
! Отговори
soma преди 10 години
Орешарски само си губи времето с президента според мен . Представям си колко е бил отегчен от локумите , които е разтягал Росен Плевнелиев, той винаги демонстрира висш пилотаж в тази дейност !
59
1
 
6
 
! Отговори
архангел преди 10 години
Този плевньо съвсем се е сдухал. даже шефа му тиквата не би говорил такива простотии! Ще ни вкара във война срещу русия тази сатанинска ***! Правилната позиция за нас е ПЪЛНО МЪЛЧАНИЕ И НЕУТРАЛИТЕТ!!!Каква демокрация в Украйна? майдановците са толкова демократи, колкото Сталин е хипи!!! Абе ние какъв народ сме? Няма ли кой да им каже на тези *** да спрат да викат само yes sir на боса си сатанаил????
58
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
,,Подкрепяме суверенитета, териториалната цялост и независимостта на Украйна''- а нашият суверенитет кой ще го подкрепи след като допуснаха турците да се разполагат с всичко
57
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Според президента,в Брюксел страната ни трябва да отправи призив да се гарантират ДЕМОКРАТИЧНИТЕ УСТОИ на Украйна.....!!!!!Плевнелиев,тези демократични устои,през окуляра на снайперската пушка ли ги видя??То бива,бива ама още не са пръднали големите от ЕС,а вие се осрахте!!!
56
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ПРЕЗИДЕНТЪТ ПОДКРЕПЯ ЕВРЕИТЕ, КОИТО ПРАВЯТ ВОЙНИ, ЗА ДА УВЕЛИЧАВАТ ПЕЧАБИТЕ СИ- АТАКУВАТ САМО ДЪРЖАВИ, В КОИТО ИМА ОГРОМНИ ЗАЛЕЖИ- СИРИЯ, ИРАК, ЛИБИЯ, АФГАНИСТАН- МЕКАТА НА НАРКОТИЦИТЕ, СЕГА УКРАЙНА- СРАМ ЗА БЪЛГАРИЯ- ЗАЩО ВЪОБЩЕ СЕ ИЗКАЗВА ?
55
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Президентът е на мнение,че".....защото едно от основното постижение на ЕС за изминалите 15 години е разширяването демокрацията на изток".На КОИ и КАКВИ ДЕМОКРАЦИИ??Разширяване има на изток,но не на демокрация,а на офшорни сметки и имоти в чужбина на политици възнаградени чрез тях за вярна служба към ЕС,разширяване на офшорни играчи от Бахамите и Сейшелите приватизиращи с държавни протекции национални икономики!!!За народът-плащане на този вид демокрация с ниски заплати,пенсии,европейски цени!!!
54
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ЕВРОПЕЙСКИЯТ СЪЮЗ Е ЕВРЕЙСКА ПЕРАЧНИЦА НА ПАРИ- ВЗИМАТ ОТ ДАНЪЦИТЕ НА ВСЕКИ ЕДИН ОТ НАС, КОИТО ОТИВАТ ВНАЦИОНАЛНИЯ БЮДЖЕТ, КОЙТО ПЛАЩА ЕВРОВНОСКАТА НИ- ПО 1,5 МИЛИАРДА ГОДИШНО ПЛАЩА БЪЛГАРИЯ, ПОСЛЕ ПРЕЗ ЕВРОПРОГРАМИ ГИ ВРЪЩА В БЪЛГАРИЯ, НО САМО НА 10 ФИРМИ- НАЙ-ВЕЧЕ ЗЪРНАРИ, КОИТО ПРОИЗВЕЖДАТ ЖИТО, КОЕТО ИЗНАСЯТ, А НА ВЪТРЕШНИЯ ПАЗАР СЕ ТЪРГУВА НИСКОКАЧЕСТВЕНО ВНОСНО ЗЪРНО, ЗА КОЕТО ОТНОВО СЕ ИЗТОЧВА ДДС- ТРОЙНА ПЕЧАЛБА ЗА ЗЪРНАРИТЕ, КОИТО ВЕЧЕ И ПО ДВА САМОЛЕТА ИМАТ. ТОВА Е МЕХАНИЗМЪТ НА ЕС.
53
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
niakoi den shte doidat rysite i shte vi smachkat ,kak samo shte biagate za samoleta .
52
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
niakoi den shte doidat rysite i shte vi smachkat ,kak samo shte biagate za samoleta .
51
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ботев говори в един свой фейлетон "Плачете за Париж...". Ние все на чужди гробища плачем, а не виждаме как България загива.
50
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ЕС е като пирамида, от която се храни малък и избран кръг от скъпоплатени играчи. Ако си беден, ставаш още по-беден. Ако си богат-още по-богат. Добре измислено.
49
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
11 МИЛИАРДА НА УКРАЙНА, ЗА ДА Я КУПЯТ С НАШИТЕ ПАРИ ОТ НАШИТЕ ЕВРОВНОСКИ ? А НА НАС САМО РЕСТРИКЦИИ И НЕГАТИВНИ ДОКЛАДИ - ЕГАТИ ДВОЙНИЯ АРШИН- И В ГЪРЦИЯ ТАКА НАЛЯХА 110 МИЛИАРДА ПАК ОТ НАШИТЕ ПАРИ- ДОКОГА ЩЕ ТЪРПИМ ТОВА ? ЗА КАКВО НИ Е ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ- ДА ИМ ДАВАМЕ ПАРИ- ОТ НАЧАЛОТО НА ЧЛЕНСТВОТО НИ- 2007 ГОДИНА СМЕ ВНЕСЛИ 13 МИЛИАРДА КАТО ЕВРОВНОСКА, А СМЕ УСВОИЛИ ЕДВА 5,6 МИЛИАРДА- НЯМА И ПОЛОВИНАТА- НЕ МОЖЕ ЛИ ТЕЗИ ПАРИ ДА СИ ГИ ХАРЧИМ БЕЗ ДА МИНАВАТ ПРЕЗ ПЕРАЧНИЦАТА ЕС ??????
48
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Tezi dvama *** triabvashe da kajat che ako pravata na balgarite v Ukraina badat zasegnati, Balgaria shte reagira. ...No? S kakvo shte reagira ? S kradlivia mantalitet ili s prostotiata na podstavenite ot oligarsite ministri.
47
0
 
3
 
! Отговори
balgarka преди 10 години
Bravo na turskia vanshen ministar. Toi kaza che ako negovite hora -tatarite v Krim sa zastrasheni ot Rusia Turcia shte reagira. Tova e edno mnogo iasna pozicia i mnogo totochno izrazena.Nashite podlogi sa sviknali da stoiat na dva stola i da igraiat ednovremeno na dve svatbi. Ot edna strana iskat parite na EC. Ot druga strana kato dve kucheta sled seks nemogat da se otkasnat ot Rusia.
46
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Анонимен- 45Президента Плевнелиев е жена. Oshte ne no .... nali ima trima sina