Украйна, Русия, ЕС – темите на срещата президент-премиер

Плевнелиев и Орешарски за еднинна европозиция за Украйна
5 мар 2014 21:45,
84
Украйна, Русия, ЕС – темите на срещата президент-премиер
Снимка: МС

Президентът Росен Плевнелиев и министър-председателят Пламен Орешарски обсъдиха на среща обстановката в Украйна предвид предстоящия утре извънреден Европейски съвет.

Според държавния глава, България трябва да настоява Европейският съюз да излезе с единна позиция по отношение на случващото се в Украйна и региона, да подкрепи запазването на териториалната цялост на страната и да не допуска ескалация на напрежението.

Още по темата

На разговора Плевнелиев е изразил безпокойство за действията от страна на Русия, заплашващи териториалната цялост на Украйна.

Според президента, в Брюксел страната ни трябва да отправи призив да се гарантират демократичните устои на Украйна и да се спазват правилата на международното право и договорите, които не допускат военна инвазия в една суверенна държава.

Плевнелиев смята, че всички страни трябва да се ангажират с позицията народът на Украйна да има правото сам да реши бъдещето си чрез честни и демократични избори.

"Подкрепяме суверенитета, териториалната цялост и независимостта на Украйна и очакваме новото правителство, заедно с международната общност, да създаде необходимите условия за деескалация на напрежението и трайна стабилизация на страната, за провеждане на свободни и демократични избори", е подчертал на свой ред премиерът Орешарски.

По думите му България ще се придържа към общоевропейската позиция, която ще се формира утре, на Европейския съвет в Брюксел.

По време на работната им среща държавният глава и министър-председателят са обсъдили и възможността по време на Европейския съвет България да постави въпроса и за ускорено подписване на Споразуменията за асоцииране на Грузия и Молдова, още в мандата на настоящата Европейска комисия.

Президентът е на мнение, че светът не бива да се връща към годините на Студената война, защото едно от основните постижения на ЕС за изминалите 15 г., е разпространяването на демокрацията на изток.

По време на срещата президентът е изразил категоричната си позиция, че България трябва да диверсифицира газовите си доставки.

За постигането на тази цел е необходимо да се ускори работата по изграждането на газовите връзки с Гърция, Турция, Сърбия и Румъния, както и да се свържат всички мрежи - енергийни, пътни и др., отбелязал държавният глава.

"Национален приоритет е тези проекти да се реализират във възможно най-кратки срокове. Действията за енергийна диверсификация и енергийна независимост са мерки в подкрепа на националната сигурност", посочил още Росен Плевнелиев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


84
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
0
 
5
 
! Отговори
Чакащ преди 10 години
Господа,вие как ще коментирате въпроса: "Кой поръча снайперистите в Киев?".Благодаря.
44
0
 
8
 
! Отговори
Скумричево преди 10 години
Плевела не бива толкова да умува, щото освен плевели ще му израснат и рога на кратуната. Нещо много съветници има той на наши разноски, ама не може да уразуми че, трябва да си цепнем българската автомия в Украйна и точка. Нема хихи-михи. Взимаме си я и това е. Те това ще е президент на всички българи. Време е Бойко да те да му обръсне тиквата. Мислих си го 2 часа и си Ви го казах. Айде със здраве, и Бог да е на помощ на България, от целата тупурдия да получим малко саламец, закъъсали сме го.
43
1
 
15
 
! Отговори
Радо преди 10 години
Тези две мишки вместо да помислят че собствения им народ е докаран до просешка тояга,те за Украйна разсъждават,то всяко нещо си има граница....въпрос на време е да се вдигнем.
42
0
 
15
 
! Отговори
жеко преди 10 години
нашите *** можеха да излязат и да кажат че махат визите за руснаците, щяха да спечелят вечна слава ... баси и п.тките .. никакви мъже не са това... за какво треперят имат милиони , покажете мъжество покажете че сте силни бе чехльовци
41
1
 
4
 
! Отговори
до Даскалчето преди 10 години
Е може и да не сме толкова Грамотни като тебе Даскале но за сметка на това ако има нещо друго което да те дразни те съветвам да си топниш Дирника в някоя кофа студена вода барем почне да те дразнят други по съществени неща Пък и от тъквиз като тебе Акъл нещем Один си вършиш работата дето му е мястото и спри да бистриш мозъци че не ти се удава и все ми е тя дали си даскал или си главен директор на някое Ракето-Ядрено Училище
40
0
 
9
 
! Отговори
Jooto преди 10 години
Тея па кви са,кой ги бръсне за слива,или по една сливова удариха.Ае,бачита,що не се покриете там и не си заврете по един шмайзер у десетката....
39
1
 
16
 
! Отговори
нж преди 10 години
Кажете ГЕРБерасти, какви руски агенти са братята ви от БСП, щом не подкрепиха Русия, а Турчинов?Кажете ми?Същото беше и за Сирия!И тук има още нелепи, нещастни папагали, които говорят, че БСП били прокарвали Руски интереси!НЕ!Няма такова нещо, те заедно са Ционистки Брюкселски пдлоги!!!!!Само АТАКА, Българи, това е последния билет на надеждата, последен и единствен!!
38
4
 
4
 
! Отговори
Даскал преди 10 години
До неграмотника/ците по-долу: партии, а не партий. ***, а не ***. Множественото число на лакей е лакеи. Да продължавам ли "патриоти"? Не сте в час езика си научите, ама сте мерудия на всека манджа.
37
0
 
8
 
! Отговори
NoMore преди 10 години
Скапани ... комплексирани ... лилипути ... Това ли е най - доброто от България. Това ли?
36
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Това е много важен въпрос , трябва да се пита нацията за мнение !!! Тия двамата гащници неможе да решават съдбата на целия народ !!! Идва туристическия сезон , ако няма руснаци .... с напиканите немски туристчета ли ще си вадим хляба ? Да не говорим , че ако врътнат кранчето Плевела ще гледа като пръднал ! Единствените хора които купуват имоти в България са руснаците ! Имаме толкова проблеми в нашата "държавичка" тръгнали нашите на Русия акъл да дават !
35
2
 
11
 
! Отговори
жеко преди 10 години
кои са тея двамата?
34
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Боклуциииииииииии! Ако ви видя на улицата след мандатите ви ... храчка в лицето!!! Задължително!!!!
33
2
 
3
 
! Отговори
boje преди 10 години
ziala evropa ni se smee-otdavna.niama takav ovci narod,filosofi-a,nikoga istinski maidan,robi...............
32
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Българското правителство от проруски лакей работи против Украйна. Вигенин е ходил да надъхва българите в Одеса.
31
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До анонимен 14Те самите държави органи са национални предатели, както и всички управляващи през последните 25 години! По-добре заглъхни, че да не се окажеш сред предателите! Айде много здраве ;-)
30
1
 
3
 
! Отговори
evgeni1234 преди 10 години
до "43" : Вижи аз напускам сайта,не заради форумците,но заради Карикатурите и събитията,които са все същите.То,като при на попска брада -бълхите. Попа не се сриже .
29
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ще ядем дървото пак ми се струва, но да видим.
28
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Президента Плевнелиев е жена.
27
1
 
6
 
! Отговори
evgeni1234 преди 10 години
Че кой каза,че Русия дестабилизира цялостта на Украйна? Да не би това да го каже ЕСНе очаквах такава Маргарин-политика от самият Орешарски,а полит-полиоргазменият Росен-не го коментирам вече.Ами Роси,ти някога да си поставял въпроса относно суверенитета на Кипър,който е окупиран толкова десетилетия,или има срок на годност(частична амнезия)? И конфлкта "Украйна" познаваш ли го в детайли а Росе("Пляс-пляс *-водно колело")?Карикатури на политици-седнали на "два различни Дивана"
26
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
В този сайт не бях влизал от известно време.То и преди не бяха най-интелигентните коментари тука, ама сега като гледам, има 15-ина човека, дето си плямпат техните си глупости и сами си слагат плюсчета после един на друг.Май никой друг не влиза тука.Време ми е пак да изчезвам и аз.