Украйна, Русия, ЕС – темите на срещата президент-премиер

Плевнелиев и Орешарски за еднинна европозиция за Украйна
5 мар 2014 21:45,
84
Украйна, Русия, ЕС – темите на срещата президент-премиер
Снимка: МС

Президентът Росен Плевнелиев и министър-председателят Пламен Орешарски обсъдиха на среща обстановката в Украйна предвид предстоящия утре извънреден Европейски съвет.

Според държавния глава, България трябва да настоява Европейският съюз да излезе с единна позиция по отношение на случващото се в Украйна и региона, да подкрепи запазването на териториалната цялост на страната и да не допуска ескалация на напрежението.

Още по темата

На разговора Плевнелиев е изразил безпокойство за действията от страна на Русия, заплашващи териториалната цялост на Украйна.

Според президента, в Брюксел страната ни трябва да отправи призив да се гарантират демократичните устои на Украйна и да се спазват правилата на международното право и договорите, които не допускат военна инвазия в една суверенна държава.

Плевнелиев смята, че всички страни трябва да се ангажират с позицията народът на Украйна да има правото сам да реши бъдещето си чрез честни и демократични избори.

"Подкрепяме суверенитета, териториалната цялост и независимостта на Украйна и очакваме новото правителство, заедно с международната общност, да създаде необходимите условия за деескалация на напрежението и трайна стабилизация на страната, за провеждане на свободни и демократични избори", е подчертал на свой ред премиерът Орешарски.

По думите му България ще се придържа към общоевропейската позиция, която ще се формира утре, на Европейския съвет в Брюксел.

По време на работната им среща държавният глава и министър-председателят са обсъдили и възможността по време на Европейския съвет България да постави въпроса и за ускорено подписване на Споразуменията за асоцииране на Грузия и Молдова, още в мандата на настоящата Европейска комисия.

Президентът е на мнение, че светът не бива да се връща към годините на Студената война, защото едно от основните постижения на ЕС за изминалите 15 г., е разпространяването на демокрацията на изток.

По време на срещата президентът е изразил категоричната си позиция, че България трябва да диверсифицира газовите си доставки.

За постигането на тази цел е необходимо да се ускори работата по изграждането на газовите връзки с Гърция, Турция, Сърбия и Румъния, както и да се свържат всички мрежи - енергийни, пътни и др., отбелязал държавният глава.

"Национален приоритет е тези проекти да се реализират във възможно най-кратки срокове. Действията за енергийна диверсификация и енергийна независимост са мерки в подкрепа на националната сигурност", посочил още Росен Плевнелиев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


84
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Обичам Плевнелиенв вече, Господи - мислех, че е стигнал дъното на идиотизма си, но не! Този *** *** теми, които са темелни за България и го прави с лекотата на лека жена. Бих искал да го срещна на тъмно след мандата му.
4
1
 
5
 
! Отговори
Алов преди 10 години
Хммм. Пък всички си мислихме ,че срещата ще е интимна. Абе мухабет да става.
3
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Dnes stana qsno koi e pratil snaiperistite. Pak vzehme grshnata poziciq. Pone edin den da bqhte izchakali, ama nali byrzame da si podlojim gaza....!
2
9
 
18
 
! Отговори
аз съм българче преди 10 години
"Украйна, Русия, ЕС темите на срещата президент-премиер"Аз разбирам нещата по следния начин: непризнаване на настоящото правителство в Украйна, подкрепа на руските действия до момента, преразглеждане на членството ни в ЕС.
1
5
 
15
 
! Отговори
чукча преди 10 години
Тези хорица подкрепиха фашисткия преврат в Киев!Позор!