Отмяната на закона за публично-частното партньорство улеснява корупцията

Експерт: Инфраструктуратаще се подобри само с влизането на частен капитал
6 мар 2014 11:31,
8
Отмяната на закона за публично-частното партньорство улеснява корупцията
снимка: Bulgaria On Air

Отмяната на Закона за публично-частното партньорство е поредният акт на правителството за улесняване на корупционните практики и наливането на пари в свързани лица и фирми, каза в ефира на телевизия Bulgaria On Air експертът Евгений Кънев.

Изказването на министър Терзиева, която определи закона като неработещ и рестриктивен, показва абсолютно неразбиране на публично-частното партньорство, заяви Кънев.

Българската икономика е много малка и съответно са малко и проектите, за които може да бъде дадена концесия и чиито инвестициите да бъдат върнати единствено от пазара. Затова е нужен закон за публично-частно партньорство, който да регулира доплащане от страна на държавата, категоричен е Кънев.

Инфраструктурата в България ще се подобри единствено с влизането на частен капитал, тъй като тези пари просто няма откъде другаде да дойдат. Но вместо да насърчава инвестициите чрез ПЧП, правителството ги възпира и проправя път за корупционни практики, смята Кънев.

За пример той даде облагането с ненужни такси на ВЕИ сектора и обсъждания нов закон за обществените поръчки, според който държавата директно ще възлага проекти на фирми без каквато и да е процедура.

„Засилват се вратичките и начините за наливане на пари в поставени лица, а новият закон за обществените поръчки се изготвя, въпреки различията с новата европейска директива“, каза експертът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
1
 
0
 
! Отговори
Николай преди 10 години
ГЕРБ направиха икономиката ни малка " експерт " Кънев. Хубавото е, че управляващите ще поправят престъпните грешки на миналото некадърно правителство
7
2
 
0
 
! Отговори
Здравко преди 10 години
Засилват се вратичките и начините за наливане на пари в поставени лица, а новият закон за обществените поръчки се изготвя, въпреки различията с новата европейска директива, почвам да си мисля, че този човек е решил, че живеем още в смутното време от управлението на ГЕРБ, когато от всяко нещо се правеше далавера и се извършваха безогледни престъпления. Сега обаче ситуацията е различна и новото правителство мисли за оптимизиране, а не за " приватизиране" на народния капитал
6
1
 
0
 
! Отговори
Мариян преди 10 години
Закона за публично-частното партньорство беше вреден за страната ни и управляващите с право го махнаха
5
1
 
0
 
! Отговори
Велко преди 10 години
От отмяната на този закон ще страдат само ГЕРБ и порочните им практики потъпкващи всякакъв морал и справедливост. Склонен съм да си мисля, че Кънев или е много глупав като прави подобно изказване или също е участвал в далаверите на ГЕРБ покрай този закон
4
1
 
0
 
! Отговори
Симеон преди 10 години
Поредното некомпетентно изказване на човек целящ посредством медииното пространство да разпространява измамни " експертни мнения"
3
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Крадците в правителството са от ДПС и БСП
2
1
 
3
 
! Отговори
Човек преди 10 години
Това е основната грижа на кабинета,социална политика и възраждане,ама на техните сметки и фирми.Долните крадци не се спират пред нищо за личното си облагодетелствуване,срам и позор за народа е парламента и правителството.
1
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Нали това е целта на занятието. Куче влачи, диря няма. Тройната коалиция не си губи времето. Знае, че не й остава много и иска да не пропусне да стори всичко възможно за себе си. Подкрепи безочливо и хазарта, че да може да я преизберат хората с пари. Бедни между тях няма. Тук - там някой, дето не е милионер, който да ги следва сляпо, че и той да може да стане част от "партията на богатите". Ех, трагедия българска...Бедни, бедни Македонски...