Успокоение от ляво: Токът няма да скача

Все пак обаче финалната дума имала ДКЕВР
Обновена: 6 мар 2014 14:00 | 6 мар 2014 14:00, Камелия Цветанова
16
Успокоение от ляво: Токът няма да скача
Снимка: flickr

Депутатите от БСП Явор Куюмджиев и Таско Ерменков успокоиха, че токът няма да поскъпне, след като от ЧЕЗ, EVN и Енерго про поискаха повишение на цената на тока от 1 юли с около 9 %.

Мотивите им са, че продават електричеството - нощна тарифа под цената, на която го купуват от Националната електрическа компания (НЕК), а и не им се признават разходите за инвестиции.

Още по темата
От НЕК пък поискаха увеличаване на цената, на която продават ток на ЕРП-тата със 150%, за да излязат макар и малко на печалба.

"ЕРП-тата нямат никакво основание да искат увеличаване на цената на тока за потребителите. Става въпрос НЕК да увеличи малко нормата си на възвръщаемост. Сега тя е само 1%, а ще стане 3% с това увеличение, което също не е много. Нормата на вазвръщаемост на ЕРП-тата е 7.5%," пресметна Явор Куюмджиев от левицата.

Той уточни, че до поскъпване може да се стигне, но само ако има драстично вдигане на енергоизточниците или има рязък скок на цената на долара.

"В момента няма икономическа логика да се иска поскъпване на тока", категоричен бе Куюмджиев.

По думите на колегата му Таско Ерменков преди август миналата година, когато ЕРП-тата бяха принудени от ДКЕВР да свалят цената на тока, те са имали нереално висока норма на възвръщаемост - 12%, при средна за Европейския съюз – 6%.

"След август те имат вече 7.5%, което също не е малко", смята социалистът.

Ерменков призна, че в крайна сметка независимата Държавна комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) ще трябва да реши дали ще се увеличи цената на тока.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Народе почвайте да мажете дупетата с вазелен Ще има повишение след изборите за ЕП
12
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Преди малко повече от година тука всичко живо псуваше НЕК, ЕРП-та ДКЕВР че тока бил поскъпнал със 30-40% за 3 години. Сега същите дето псуваха - скимтят защо не им вдигали тока... Ми като ви е толкова жал за ЕРПтата и НЕК - дарете им по някой лев бе. Нали преди години квичахте че трябвало пазарна икономика - на който не му отърват цените - да пуска кепенците и да се маха и мястото му да се заеме от друг = ми ето ви. НЕК-МЕК ЕРП мЕРП - като не им отърват цените - пътя и толкова.
11
2
 
3
 
! Отговори
Икузо преди 10 години
адрените сентрали съществуват именно защото получават преференциална субсидия и произвеждат плутоний за бомби, затова орязването няма начин да мине дори на 1 четене с ядреното лоби навсякъде по света на власт, хА!.. а фукушима струва на японците 500 милиарда долара и пак искат да гълтат радиация като обезумели и това е само началото защото не може да се построи съркофаг като на чернобил. а и тоя е за смяна. нов съркофаг отгоре върху старият на всеки 100 години и така 100 хиляди години.. сайонара
10
4
 
3
 
! Отговори
До 12 преди 10 години
Я имало резон! Почна да ползваш главна буква в началото на изреченията...ти да видиш. :)
9
0
 
8
 
! Отговори
До 10 преди 10 години
Все си мисля, че само си мислиш, че ще е така. Назначиха по села и паланки хора на ДПС - никой не реагира. Ще си плащате увеличения ток и ще си цъкате с език пред компа, поради щото вече няма народ. Има една инертна маса женски полови органи с претенции за патриотизъм - пример "Гневното нещо" няколко поста по-надолу.
8
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Все си мисля, че ако цената се повиши, на площада ще е осеяно с натрошени куманизки канчета.
7
3
 
3
 
! Отговори
До 8 преди 10 години
Знаеш къде може да ми пръднеш нали? Преди да ми се пишеш патриот научи езика ни! Проблема ни е, че имаме "патриоти" - на които толкова им пука за България, че не си правят труда да научат собственият си език. В същото време имаме чужди агенти, които го научават перфектно - за примет бат ти Лютви. Те се стараят за да изпълнят целта си, за сметка на нашите пишман патриоти, които знаят само да лялят и да ни опропастяват. Убеден съм, че се "бориш" за ЧИСТ език, но си нямаш идея от него...***.
6
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тове е стар сценарий от соца. Започват да витаят слухове в пространството за увеличение на цената,но известно време цената се запазва,а слуховете продължават.Минава време...цената скача и всички въздъхват облекчено "От кога го чакаме това увеличение."
5
2
 
14
 
! Отговори
ИСТ преди 10 години
Тока няма да скача,Ще скочи само цената му,Очаква се да скочи и заспалия народ,
4
5
 
13
 
! Отговори
Сергей Сидеров преди 10 години
Народът искаше евтин ток - намалихме цената. НЕК излезе на загуба от това - дуржавата покри разликата. На ЕРП-тата им орязохме разходите - да се оправят. Ако не могат да си покриват разходите за ремонти по далекопроводите - ще ги глобим. Държавата плаща сметката за тока, а парите ще си ги вземе от народа. А най-хубавото в цялата схема е фактът, че увеличихме цената на тока като убедихме народа, че сме я намалили, и хората ще си платят и ще кротуват.
3
6
 
4
 
! Отговори
До Дневен Българин преди 10 години
Абе ***, с малка буква ли пишеш Българин бре? Да те имам у българина, че и гневен. Парцалкьо нещастен!
2
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Той вече повиши цената си незнайно как !!!
1
0
 
13
 
! Отговори
sdf преди 10 години
АХАХАХАХАХАХХАХАХА"Независимата ДКЕВР"ААХАХАХАХАХАХХАХА