БСП "самоизгони" Първанов и компания

"Не можем да търпим членове, които ни хулят, отричат и компрометират"
156
БСП "самоизгони" Първанов и компания
Янаки Стоилов и Велислава Дърева Снимка: БТА

БСП констатира, че от партията са се самоизключили 10 нейни членове начело с президента в периода 2002-2012 г. Георги Първанов.

Освен него решението засяга и бившите министри Румен Петков и Евгений Желев, кмета на Перник Росица Янакиева, Ивета Станкова, бившия лидер на соцръководството в Монтана Емил Константинов, бившия общински председател на БСП-Добрич Владимир Калчев, Бойка Арабаджиева и Людмил Веселинов.

Георги Близнашки също вече не е член на левицата, но не защото се присъедини към АБВ, а защото застана на страната на протестиращите студенти и на президента Росен Плевнелиев за провеждане на референдум.

В решението пише, че „БСП констатира прекратяване на членството им” за "системно нарушаване на уставни норми, изразяващо се в активна  дейност в подкрепа на друга листа, нарушаване на единството и единодействието в партията и неизпълнението на колективно взетите решения".

Още по темата
To беше взето днес на пленум на партията. Предложението дойде от Изпълнителното бюро.

„Това решение беше гласувано с 85 души, трима против и 2 въздържали се при 103 участници”, заяви Янаки Стоилов, зам.-председател на партията.

Няма изключване и самоизключване, решението има констативен характер, това е заключителен процес, добави той.
 
Близнашки се прости с членството си „за уронване престижа на партията, системно нарушаване на уставните норми, състоящо се в публични изявления и действия срещу партийната политика и партийните решения и за саботиране на обществената подкрепа на решенията на партийните органи в полза на друга политическа сила”.

В решението е записано още, че „градските и общинските (районни) съвети на БСП, в чиито организации има партийни членове, които участват или подкрепят други листи, както и които системно нарушават уставните норми, да предприемат действия в съответствие с Устава на БСП”.

„Вече категорично се потвърди, че с листа за евроизборите, различна от листата на БСП, АБВ поставя ясна разделителна линия с кандидатите на партията. Няма европейска партия, която да позволява такава двойственост в позициите и поведението на своите членове. Недопустимо и политическо неморално е да членуваш в една партия, а да работиш за кандидатите на друга. Безпринципно е да застанеш срещу партията, която в драматично време отстоява идеите за социална, правова и демократична държава, срещу безскрупулността и цинизма на политическия ни противник”, обвиниха в решението си социалистите.

„Не е справедливо, не е солидарно, не е партийно да застанеш срещу тези, които са те подкрепяли, избирали и са вярвал и в теб, особено ако се казваш Георги Първанов и заявяваш с патос „Партията е минало за мен. В момента работя за АБВ и това е бъдещето ми”.

Още по-несправедливо и неморално е да стоиш формално в редовете на БСП и да не изпълняваш основните си задължения като партиен член, да работиш за изпълнение на партийната политика и партийните решения и за укрепване на организационно-политическото единство на партията, както и да участваш активно и да поддържаш партията и нейните кандидати в изборни кампании и други политически прояви. Нещо повече  какъв партиен член можеш да бъдеш, ако декларираш публично като Румен Петков: „Аз съм член на БСП на свободна практика – ще работя за успеха на АБВ на евроизборите”. Затова БСП като уважаваща своето достойнство и своя авторитет партия не може да търпи в редовете си членове, които я хулят, отричат и компрометират”, остро упрекна в решението си ръководството на левицата.

На днешния пленум то прие и проект на декларация срещу омразата на изкуството да живеем заедно.

„БСП е много обезпокоена от тази омраза заради самата омраза, която от месеци наред залива българското общество”, коментира от името на социалистите Велислава Дърева.

Според нея причина за това не е само социално- икономическата криза, но и "фанатичното желание на десницата да не приеме резултатите от последните избори".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


156
Още по темата: БСПчленове
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
122
0
 
0
 
! Отговори
etlina преди 10 години
До тоталкаБъркаш сметките - регистрираните са били с 11 повече!!!
121
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Забелязвате ли че всички абв-джии и оня близнашки са БИВШИ министри,президент,дупетати. Когато си бивш и не те искат е най лесно да минеш от другата страна и да плюеш по тези които са те хранили и са те издигнали до това което си към днешна дата
120
0
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 10 години
БСП отново тръгна да търси врага с партиен билет- това вече е било в историята. Уж се демократизираха ,а който мисли го друг начин - вън. Май се демонизираха. Жалко че и Янаки Стоилов тръгна по акъла на Сергей. Не ми е симпатичен и Първанов , но все пак той видя ,че БСП отдавна не е лява партия и че е продажна.Високомерието на синчетата и щерките на червената буржоазия ,не се харесва на редовите членове на БСП.
119
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ДАЛАВЕРАТА Е ГОЛЯМА .... КОЙТО СЕ ОПИТА ДА СЕ ВКЛЮЧИ В КРАДЕНЕТО НА ПАРИ БИВА ИЗРИТАН , ПЪК ДОРИ И ДА НИ Е БИЛ ПРЕЗИДЕНТ И ШЕФ НА ЧЕРВЕНИТЕ *** ...
118
0
 
2
 
! Отговори
Бай Янаки преди 10 години
Преди 25 години като правехте инструктажа Ви предупредих ,че ще се спънете и то яко ама нямаше кой да чуе,сега яжте на манолова дупето.
117
1
 
3
 
! Отговори
тоталка преди 10 години
"Това решение беше гласувано с 85 души, трима против и 2 въздържали се при 103 участници????85- души/предполага се "за"2- въздържали се3-против=90а останалите 13?
116
1
 
3
 
! Отговори
Майната преди 10 години
Самоизгонете се всички - в Сибир!!!
115
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Крайно време беше. Все едно някой в ГЕРБ да работи против Боко - колко време щеше да изкара?
114
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тоталитаризъм, какъв колективизъм само lol
113
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Marian4e bez Goce i Rumen i osanalite BSP 6te spe4eli ot trite nai dylgiq
112
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До PetkovDo 114О, Боже!Тук имало комунисти, които искат да анализират кое е добро и кое лошо за партията.Не разбрахте ли, че цялата ви партия е вредна за България- дали е Сергей или Гоце и Р.Петков...вие сте вредни за България.Той ми тръгнал да обсъжда вътрешните войни за власт между мафиотизирани комунисти.
111
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Новина ще е ако БКП самоизгони Серьожа и Гаргамелчо (с бЕлото на перчемчето)...
110
11
 
4
 
! Отговори
Елена преди 10 години
Троянските коне на Боце не са нужни на БСП.
109
3
 
17
 
! Отговори
П.Петров преди 10 години
А когато е самата истина какво правите ?а) Питате Москва;б) Завирате си главата отзад;г) Демагогствате.БСП е притурка на ДПС. ФАКТ !Гласуваш за Станишев - Избираш Доган!
108
10
 
6
 
! Отговори
гражданин преди 10 години
Защо трябва да членуват в БСП, като работят против интересите на мнозинството? Избрали са друг път, да си вървят по него.
107
13
 
4
 
! Отговори
Petkov преди 10 години
Тези хора носеха на БСП повече негативи, отколкото позитиви.
106
13
 
6
 
! Отговори
Зрител преди 10 години
Логично решение. Добре, че са ги изключили.
105
4
 
10
 
! Отговори
Другари преди 10 години
След като видяхме ограничените възможностите и задкулисието в управлението на бсп+дпс е време да дадем шанс на АБВ да разкрият техният потенциал в правенето на нови политики с повече морал, прозрачност и социална ангажираност. Изберете изцяло българският независим проект АБВ!
104
15
 
2
 
! Отговори
Мариана Попова преди 10 години
Без Гоце и Румен Петков БСП може само да спечели.
103
3
 
12
 
! Отговори
Горски преди 10 години
Станишев и сие- кранти явно са тотално изкукали -едва ли повече от един файтон хора ще гласуват за пикливата им шайка