Протежета и некадърници щели да превземат Сметната палата

Няма нито един поръчков доклад, заяви проф. Валери Димитров
Обновена: 7 мар 2014 14:48 | 7 мар 2014 09:34, Александър Попов
57
Протежета и некадърници щели да превземат Сметната палата
Снимка: Булфото

Председателят на Сметната палата проф. Валери Димитров отхвърли всички нападки, че е изпълнявал политически поръчки по времето на ГЕРБ.

"Не е бил посочен нито един факт в тази посока, тези твърдения са клевета. Истината е, че одитите на МВР и авиоотряда предизвикаха бурни реакции в управляващото мнозинство, защото може би се очакваше лакейската ни реакция и видите ли ние ще се подмазваме на новата власт и ще дадем тези доклади на прокуратурата", заяви проф. Димитров в ефира на Нова телевизия.

Още по темата
По негови думи в докладите има много нарушения, лоши практики, но не и данни за престъпления.

"Всички полети в авиоотряда са платени и бюджета на страната не е ощетен. Една от най-лошите практики е, че е бил ползван по различни поводи от много хора. Нашите доклади са публични и ако прокуратурата сметне, че има нарушения, може да се самосезира. Очевидно се очакваше друга реакция и затова са твърденията за нередност при извършването на тези одити", смята експертът.

Днес бяха приети промени в закона за Сметната палата, който да върне стария вид на управление.

"Връщаме старата структура на палатата и тя отново ще стане колективен орган, а съставът ще бъде сменен, ако законът бъде приет", обясни преди дни един от вносителите на законопроекта председателят на бюджетната комисия Йордан Цонев. В него е записано, че Сметната палата става колегиален орган, като председателят и членовете се избират и освобождават от НС за срок от 7 години.

В мотивите към проекта се посочва, че въпреки наличието на контролни институции все още се правят нарушения при изразходването на публични средства, в включително при обществените поръчки. Според вносителите корупцията остава основен проблем в държавното и местно управление.

За одитната институция в проекта пише, че "ролята на Сметната палата да подобри управлението на публичните средства и дейности беше съвсем неглижирана в последните години. Тази институция претърпя ретроградно развитие и от опитите да се превърне в модерен одитен орган премина към модела на инспектиращо ведомство".

"Той е лош. От 2011 година се опитваме да направим една професионална Сметна палата, а не свърталище за политически протежирани некадърници и шуробаджанашки назначения. Ето това е проблемът. Премахват се професионалните изисквания, които има в сегашния закон. Целта на всичко това е да се приспособи Сметната палата за хора, които не отговарят на изискванията и да се напълни палатата с хора, които не са професионално пригодни", контрира обаче Димитров.

Относно отчетите на партиите проф. Валери Димитров отбеляза, че те са непригодни за публично ползване. Те оповестяват всяко дарение над 1000 лева, но пък липсват разходите.

"В отчетите има общи данни, това е проблемът. Докато не се промени законът и партиите да оповестяват своите разходи, няма да има прозрачност", категоричен бе той.

Той сподели своите опасения, че Сметната палата ще се депрофесионализира и ще бъде орган, който ще слуша партийните централи.

"Категорично няма нито един поръчков доклад или оказван натиск върху работата ни както при управлението на ГЕРБ, така и на сегашното правителство", заяви Валери Димитров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Понеже "кадърниците" от Групировката ГРАБ ги видяхме и ги знаем, та позволи ни другарю Професоре да не ти повярваме! Аман от *** на един самовлюбен ***, който си събираше "екипа" по кръстовищата и лудницата!
49
0
 
2
 
! Отговори
evgeni1234 преди 10 години
До: sinod***abv.bgОтносно: до развъдника на попчетаДата: Петък, 2014, Март 7 14:14:51 ЕЕТРазбрахте ли защо светът е в това положение? Докато царуват религиозни масони,мошета, терористични равини,миризливи Прътц-Хорхета,бабаит-ходжи,така ще бъде.Обаче Големият Проблем е в Лицемерите,лобистите и Лекетата !
48
3
 
8
 
! Отговори
Идеята преди 10 години
пак е да се назначи някой турчин и роднините му.Въобще всички назначения на управляващата сега коалиция трябва да бъдат изчистени до корен от следващото правителство.Иначе- няма спасение.
47
11
 
6
 
! Отговори
вихър преди 10 години
Сметната палата е превърната в слугинаж на Цветанов, Борисов и ГЕРБ ! Така е !
46
2
 
11
 
! Отговори
ГЮРО преди 10 години
Преди няколко дни до българските медии пристигна отвореното писмо на Росица Кашикова до най-новото политическо лице в България - Николай Бареков и коалиционните му партньори от ВМРО-БНД. Росица е студентка в Германия.В писмото си до Бареков тя разбива на пух и прах претенциите на пловдивчанина, чието мнение за всичко и всички в българския политически и обществен живот, напоследък изтича на талази от медиите на Пеевски.Росица нарича Бареков кандидат за парламентарно представителство на монополиста и го съветва да спре да се държи като разлюбена Борисова любовница.Колко струва к
45
4
 
6
 
! Отговори
Питащ преди 10 години
А в момента има ли някой в СП, който не е "протежирано или шуробаджанашко назначение"? Или както всеки път в БГ крадеца вика дръжте крадеца!
44
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
nishto novo
43
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Като не сте на всяка цена на тези постове, напускайте! Прикрихте разходките на Тиквата с чалгаджийки по самолети и подводници!
42
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Подмазвали сте се и продължавате да го правите само на герберастите. Сега се правите на много велики и морални, но в ясно, че Бай *** от Банкя ви е въртял на малкия си пръст.
41
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ГЕРБ употребиха всяка една институция, докато бяха на власт. Така са свикнали, да използват, да изцеждат и само да консумират. Да, ама вече ги чакат само мъки, защото всичко се връща.
40
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Свърши това време на слугинаж. Свърши и времето на герберастите, разпадат се със страшна сила.
39
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
По-голям некадърник от този на снимката, няма!
38
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Професорчето направо е "енциклопедична" личност, многоръкият Шива, четейки биографията му. Да работи, на пет места едновременно, е способен само много наш, велик комунист - ленинец, защото друг му върши работата, а той, професорът само я отчита, осребрява. За това, онзи на снимката, зад него, му се смееистерично!
37
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Протежета и некадърници има на всякъде! И на по-големи, и важни позиции, и на по-малки, където могат ги настаняват, важното е да са там! "Наши хора" да са, другото не е важно! Пари да се вземат, да се влачи, да се краде, да се гъчи в несвяс. Да се взема още, още и още... колкото се може повече, джоба бездънен трябва да се пълни постоянно! Буклуци!
36
1
 
11
 
! Отговори
АНОНИМ преди 10 години
защото йордан цонев се е запътил на там, както и цялото жалко управление на страната
35
1
 
5
 
! Отговори
Доколенков преди 10 години
До БойкоТрябва да ги назначава народа безсрочно, но при най-малкото грешка- аут,затвор,конфискация на цялото имущество.Андрешковците нямат право на избор!
34
5
 
6
 
! Отговори
Доколенков преди 10 години
До КривогледНа Цецо колибките са му по наследство ,от Тракийските имоти....
33
1
 
4
 
! Отговори
Доколенков преди 10 години
БА!........Тоя нещо ново ли каза?Ауууууууу, какво ще правим сега?
32
5
 
14
 
! Отговори
икономист преди 10 години
Всеки ден вече освен убийства има и самоубийства. Това е резултат от идиотското управление на БСП-ДПС-Атака-ДС. Нали мислеха за бедните, щеше да са социално управление, а то какво излезе геноцид над народа. Къде отидоха над 4 милиарда заеми уж за подобряване на стандарта . Кой ги окраде ...Кой....Кой...Кой.
31
1
 
6
 
! Отговори
Бойко преди 10 години
За 7 години? Трябва да ги избират за по 1г. максимум..