Ще се превърне ли Сметната палата в наказателна бригада?

Въпреки недоволството на опозицията НС прие на първо четене новия закон
Обновена: 7 мар 2014 09:28 | 7 мар 2014 09:28, Камелия Цветанова
30
Ще се превърне ли Сметната палата в наказателна бригада?
Снимка: архив, БТА

Въпреки недоволството на опозицията мнозинството в парламента прие на първо четене новия Закон за Сметната палата, внесен от депутати от ДПС и БСП.
 
Законът предвижда да се върне старият модел на Сметната палата като колективен орган - от 9 членове със 7-годишен мандат. При управлението на ГЕРБ отново със законова промяна одитната институция беше свита до по-скоро едноличен орган - председател и двама заместници, избрани от Народното събрание съответно с 6- и 7-годишен мандат.

В новия закон е заложено членове на Сметната палата да не могат да бъдат тези, които през последните три години са били депутати, министри, зам.-министри и други представители на изпълнителната власт, както и кметове и представители на местната власт.

Още по темата
По време на обсъждането на новия закон от ГЕРБ обвиниха управляващите, че целят да сменят настоящия председател на Сметната палата Валери Димитров, защото е отказал да им се подчини. Според опозицията целта е да се използва ведомството за разчистване на сметки с опоненти.

С новия закон Сметната палата ще се превърне в наказателна бригада, която изготвя критични доклади за опозицията и приятни и удобни докладчета за управляващите, коментира и Валери Димитров. Според него това ще е ефектът от връщането на партийните квоти в ръководството на одитната институция.

Партийните квоти имат смисъл само ако управляващите и опозицията имат равно участие в ръководството, а сега ще се работи под натиска на партийни централи и ще се раздават индулгенции на "нашите хора", смята той. Според него крайният резултат от това ще е манипулирането на изводи и оценки от извършваните одити.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Идеята пак е да се назначи някой турчин и роднините му.Въобще всички назначения на управляващата сега коалиция трябва да бъдат изчистени до корен от следващото правителство.Иначе- няма спасение.
26
2
 
0
 
! Отговори
433 преди 10 години
Явно на друго място е заровено кучето, властта на всяка цена и големите бонуси, иначе излизат "лошите практики" на Герб. Затова ще го защитават докрай. Нали по тяхна давление бяха сменени ръководителите на всички структури на изпълнителната власт и на "независимата" СП. За какъв квотен принцип говори когато той управляваше само с членове от НДСВ, ДПС и Новото време. В предходната СП имаше и от управляващи и от опозиция. Голям лъжец и нагаждач ще излезе. Но явно сега не му мина номера.
25
3
 
0
 
! Отговори
NK преди 10 години
Шефът на СП за 10 г. сме го видяли 1-2 пъти по медиите, а сега за 10 дни обиколи по няколко пъти всички централни медии. След като колективния управление е наказателна бригада, колективна безотговорност и срастване на местните структури с изпълнителната власт, аджеба защо мълча от 2005 до 2011 г. Да беше напуснал тогава СП. Смешен плач, жалка картинка. Няма ли достойнство този професор да постъпи мъжки. Обиди всички с които е работил. Магистрала направи до централата на Гербда запази мястото си.
24
4
 
1
 
! Отговори
вихър преди 10 години
Сметната палата е превърната в слугинаж на Цветанов, Борисов и ГЕРБ ! Така е !
23
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Сметната палата години наред прикриваше незаконните пътувания и харчове на герберастите. Време беше да ги настъпят тези мутри там, марионетки на Боко Тиквата.
22
0
 
8
 
! Отговори
НАБЛЮДАТЕЛ преди 10 години
ЧЕРВЕНАТА МАФИЯ В ДЕЙСТВИЕ!
21
0
 
2
 
! Отговори
Тра-ла-ла преди 10 години
Не, Сметната палата никога не е била, няма и да бъде наказателна бригада. Образно казано - Сметната палата в България е една беззъба баба, на която са вменени правомощия да заличава и оневиняван нарушенията на всички управляващи.Всеки управляващ, като мине в опозиция смело заявява - ето, нас ни провери Сметната палата - нарушения няма!
20
0
 
18
 
! Отговори
dogan sergeiski преди 10 години
Некадърниците от ДПС и червените мижитурки ще ни разкатаят фамилията....*** Барекоф и той се наредил за парче баница...Аман.Докога бе,нещастници ненастни...
19
0
 
20
 
! Отговори
Прости ДПС–БСП-Юруш преди 10 години
Подготвиха платцдарм за да сложат за шеф Данчо Ментата, известен единствено с това, че е е бил една проста сервитьорка. Очаквам законите така да се опростачат, че цялото изключително просто ДПС да може да заеме всички позиции за висококвалифицирани кадри. Ето защо бягат квалифицираните българи, за да не ги управляват изключително прости връзкарчета от малцинствата с образование до 8 клас или в най-добрия случай купено.
18
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тя на теория трябва да е.Без провинение няма наказание ,с две думи ще си доиде ли коня пред каруцата или ще стои зад нея.
17
8
 
1
 
! Отговори
Westa преди 10 години
Валери Димитров е ***. Първо той обслужваше тройната коалиция, а след това се сложи на герб. Сега пищи защото му вземат властта. Всяка власт трябва да е колективна, а не еднолична. Не сме 18 век. Трябва да има и отчетност на дейността.
16
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тази държава затъва все по-дълбоко и по-дълбоко. Народа е отчаян и в отчаянието си не му пука какво се случва. Именно това чакат крадците, апатията е стратегия налагана от години насам. Няма нищо по-добро от това кражбите да вървят, а народа да спи... Кога ли ще се събудим...
15
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Управляващи, много закъсняхте с тази промяна! Тя е толкова важна за вас! Компроматната война е оръжието ви, но нали знаете, че от това пак вие ще загубите! А такива законотворци България не е имала и в най-мрачните си години!
14
0
 
20
 
! Отговори
Цеко преди 10 години
Щом чорбаджи Данчо МЕНТАТА внася закони,смятайте до къде ще я докарат!!!
13
1
 
17
 
! Отговори
психолог преди 10 години
Всеки ден вече освен убийства има и самоубийства. Това е резултат от идиотското управление на БСП-ДПС-Атака-ДС. Нали мислеха за бедните, щеше да са социално управление, а то какво излезе геноцид над народа. Къде отидоха над 4 милиарда заеми уж за подобряване на стандарта . Кой ги окраде ...Кой....Кой...Кой.Оценка-0 +1
12
0
 
18
 
! Отговори
акуд преди 10 години
дпа чрез бсп и атака не само са узурпирали Българската власт а вече ми я превземат с цел репресии срещу Българите които вече нямат права в държавата си
11
0
 
15
 
! Отговори
tribun преди 10 години
БСП И ДПС творят закони които да осигуряват максимален комфорт на правителството и олигарсите,основното е дали българският народ го интересува какво става в държавата или не му пука за това което става ,отговор ще стане ясен на предстоящите избори ,както и по следващите.
10
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
И сега ще си сложат някое тяхно *** и каквото му кажат това ще пише в докладите,все пак идват избори,трябва да се измисли нещо друго че да може да се удари ГЕРБ,че вече не им останаха методи.А много добре знаят че пак ГЕРБ ще ги бие,и сега гледат с какво да ги умаскарят.
9
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Данчо Ментата да поема Палатата и това е
8
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Всичко това се прави за да може протежета на партиини централи, с нисък ценз и култура , да заемат тези постове.Аман от тази смрад Местан и Станишев искат да ни върнат в 19 век.