БСП недоволна: Рисуват паметници, а общината нехае

"За какво служи видеонаблюдението, извършителите са неясни"
Обновена: 13 мар 2014 12:40 | 13 мар 2014 12:39, Анисия Иванова
49
БСП недоволна: Рисуват паметници, а общината нехае
Боядисаната Братска могила в деня на годишнината от Катинското клане. Снимка, архив Булфото

Столичната община е безразлична към оскверняването на паметниците на Васил Левски, на Съветската армия и Братската могила. Посегателствата върху обекти, част от културно-историческото наследство на града ни, са неприемливи във всичките им форми, особено в контекста на кандидатурата на София за Европейска столица на културата. Това се посочва в декларация на групата БСП в Столичния общински съвет /СОС/, представена на днешната сесия от председателя на групата Милка Христова.

Още по темата
На 23 февруари Паметникът на Съветската армия осъмна изрисуван с флага на Украйна, а на 2 март, отново същият паметник бе нашарен с червен спрей и надпис: "Долу ръцете от Украйна". На 5 март Братската могила в Борисовата градина осъмна в полски и украински цветове в деня на годишнината от Катинското клане.

В края на миналата година статуята на футболиста пред Националния стадион Васил Левски на няколко пъти осъмна "облечена" с футболен екип. Едно от лицата на „Протестна мрежа" беше задържан през ноември, след като той и още няколко души боядисаха паметника пред входа на централата на БСП. Вчера бяха счупени стъклата на клуб на БСП в столичиния район "Слатина".

Съветниците от левицата настояват, че кметът упражнява контрол по преместването, премахването и пряко отговаря за стопанисването и опазването на паметниците, включително и за тези в "Борисовата градина". Те са разтревожени от "необяснимото безразличие на общината към подобни посегателства".

За какво служи видеонаблюдението, след като проявите на вандалщина неколкократно се случват пред паметника, а извършителите остават неясни, попита Милка Христова, цитирана от БТА.

Тя посочи, че само преди дни сме станали свидетели на акт, който ни връща доста години назад, когато отношенията в обществото бяха изключително ожесточени.

Беше нападнат клубът на районния съвет на БСП в "Слатина" с павета по арогантен, варварски и недопустим начин, каза Христова. Според нея този акт е индикация за политическата борба и напрежението, което ни очаква във връзка с предстоящите избори. Христова напомни, че клубът е общинска собственост и апелира за повече мъдрост, толерантност, за сражение на идеи, а не за бой с павета.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
МНОГО МИРНО ПРЕХОДИХМЕ-вие станахте МИЛИОНЕРИ,изгонихте ДВА МИЛИОНА БЪЛГАРИ ДА СЛУГУВАТ по света,5МИЛИОНА ДЪРЖИТЕ ВЪВ ХВАТКАТА НА БЕДНОСТТА-да ви РАБОТЯТ за жълти стотинки И ДА ТЪРПЯТ БЕСОВЕТЕ НА ЗАКРИЛЯНИТЕ ОТ ВАС ПРЕСТЪПНИЦИ и така до пълно ОСКОТЯВАНЕ! ДРУГАРИ ,БЪДЕТЕ БЛАГОДАРНИ,ЧЕ РИСУВАТ ПАМЕТНИЦИТЕ ви,ЗАЩОТО МОЖЕ И НЕЩО ДРУГО ДА ВИ СЕ СЛУЧИ НА ВАС НАХАЛНИ ПРЕСТЪПНИЦИ!ВНИМАВАЙТЕ !НАРОДА ИЛИ ЩЕ ОГЛУПЯВА ИЛИ ОЗВЕРЯВА!ПОМНИТЕ ЧЕУШЕСКО?Закона за МВР няма да ви помогне!Мислете за КИЕВ като лавина
17
9
 
4
 
! Отговори
STARBUCKS-USA преди 10 години
Для Этот памятник нужен бульдозер KOMATSU !
16
7
 
6
 
! Отговори
Наблюдател преди 10 години
На комунистите като им е скъп паметника на окупаторите да си го вземат в къщи! Да си го сложат на Позитано и да му се кланят всяка сутрин! Че без тяx окупаторите,нямаше да са разсипали 1-а държава и сега още да са на власт!
15
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Защо не застанете твърдо зад турския народ срещу Ердоган ама не ви стиска нали попитахте ли Местан чия страна да вземете на гражданите или на Ердоган
14
2
 
6
 
! Отговори
Пич преди 10 години
БСП да не говори празни приказки и глупости, а да се замислят как да вдигнат доходите на хората.
13
7
 
5
 
! Отговори
с. преди 10 години
Този паметник трябва да бъде красиво срутен с ракети Пейтриът!Другия вариант е да се премести в музей и младите творци да развиват креативността си!Последно ще отправя поздрав към майките на всички *** рубладжии и отивам да ударя една бира!Ае..
12
1
 
6
 
! Отговори
Й.Фастъкова преди 10 години
Много лесно може да се прекрати боядисването на паметника, като го осветят нощно време с 2 прожектора, ама как така ще се осветява паметник свързан с руснаците......
11
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
БСП -Бесни Стари Пенсии !
10
7
 
8
 
! Отговори
българин преди 10 години
Да по този паметник има боя.А по ръцете на Станишев има кръв-студентска кръв.Кръвта на българските студенти пребити от полицията пред парламента.Така,че не ни занимавайте с дреболии.В коя ли друга страна след като полицията пребие студентите управляващите не подават оставка-Северна Корея,Китай,България и друга май няма.Как не го е срам?
9
2
 
3
 
! Отговори
Ондзи преди 10 години
Комунист и морал ? Това е като при магнитите - плюса и минуса !! няма как да съществуват тез две неща заедно те взаимно се отблъскват и колкото да се мъчиш да ги слепиш те винги ще са разделени същото и с комуниста ...комунист няма как да има морал не е физически и химически възможно и против всякакви природни закони !
8
5
 
9
 
! Отговори
Факти преди 10 години
Всеки със спрей се мисли за свободен човек, а всъшност е наркоман и шизофреник. Що не отидете да надраскате турската джамия или посолството на САЩ, *** ?
7
0
 
7
 
! Отговори
ПФУ преди 10 години
БСП и СИЕ нехае, че народът не може да им търпи дивотиите и наглостта им, дори и без видео наблюдение е гнусно поведението на С.Ст. и жена му М - мазно нагли охранени тапир и ку..ва, М.М., не е бонбонки, а чиста куха вятърна мелница на манипулативни глупости и откровени лъжи и т.н. отбор нагляри, алчни за суета, власт и пари.
6
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
BKP da pazi tishina.
5
0
 
5
 
! Отговори
гном преди 10 години
бсп-дгд,атака-дгд,дпс също дгд,да не забравяме и герб-дгд и вие!
4
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Не е лошо нашите политици да се научат от Путин как се защитават националните интереси а не тези на америка и турция Когато почнете да мислите за нацията тогава надигайте глас дотогава само ако Местан ви позволи
3
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Трябва да има видеонаблюдение и всички да заклеймят това като хулиганство. БТВ например много често оправдават подобни деяние или търси с смисъла в него. Ако така продължаваме много скоро и паметника на Апостола ще осъмне боядисан (не дай боже), защото видиш ли някой виждал символика в това и провокирал хората. Това е хулиганщина и гаменщина. Както има паметник на Съветската армия, така има и на американските летци. Историята е въпрос на гледна точка и трябва да се уважава.
2
5
 
10
 
! Отговори
Червен Трол на Шиш преди 10 години
БКП е откачила !!! Тези същите хора който са виновни за геноцид срещу собствения си народ сега протестират срещу нещо толкова маловажно като това? Хората протестират с изкуство колкото и да не се харесва на дъртите комунисти доказани масови убийци ! Питайте защо го правят та да ви кажат ..не ви искат на власт! Хората не искат комунистически *** тип червей да са на власт! БКП виновна за тоталния геноцид срещу собствения си народ и тотатлното подаряване на Македония ще ми говори за морал!!!
1
13
 
5
 
! Отговори
вихър преди 10 години
Нормална реакция на Бсп ! Никакъв професионализъм в тази герберска чума ! Нали е кмет на София защо нищо не предприема като се оскверняват паметниците на културата ! Какво прави по цял ден ,краде и си чеша оная работа ли ?