Българите в Украйна нямали нагласа да се изселват у нас

Вигенин: Не чакаме бежанци оттам, но ако се случи, ще сме отговорни
48
Българите в Украйна нямали нагласа да се изселват у нас
Кристиан Вигенин Снимка: БТА

Не очакваме бежанци от Украйна, но ако това се случи, ще се подходи отговорно, увери външният министър Кристиан Вигенин от парламентарната трибуна. Вигенин отговори на редица въпроси на депутати, свързани със ситуацията в Украйна.

По думите му в рамките на МВнР се разглеждат различни варианти за действие, в момента най-вече свързани с подкрепа на сънародниците ни на място.

На този етап българите в Украйна не чувствали заплаха за живота и сигурността си и изразили това пред министъра при посещението му преди дни. Няма настроения в българската диаспора за заселване в България, съобщи още той.

Към момента няма предпоставки за засилен миграционен поток към България, само отделни случаи на българи, живеещи на територията на Крим, където българската общност е около 5000 души, уточни министърът.

Още по темата
Вигенин отново напомни позицията на страната ни, че България подкрепя суверенитета, единството и териториалната цялост на Украйна и намирането на мирно решение на кризата при спазване на принципите на международното право.

Той посочи, че референдумът в Крим е нарушение на Конституцията на Украйна и допълни, че по тази причина този референдум, сам по себе си, не може да бъде основание за промяна на териториалните граници на страната.

В сегашната сложна обстановка референдумът задълбочава вътрешно-политическите конфликти и не допринася за мирно разрешаване на кризата, коментира министърът.

Според него няма основание България да признае този референдум, а официалната позиция на МВнР по въпроса ще бъде съгласувана с българските институции.

Вигенин не е съгласен с тезата, че посещението му в Украйна е било „някаква форма на легитимация на новата власт“. Той коментира, че визитата му в страната не е била нито първата, нито последната на представители на страни-членки и на международни организации в Киев. Министърът посочи, че в момента тази власт е единствената, която съществува в страната и смята за свое задължение да разговаря с представителите й за гаранции за българските граждани.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
1
 
2
 
! Отговори
Бай Миле преди 10 години
КОЙ Е ЛУД ДА ДОЙДЕ В ТАЗИ МИЗЕРИЯ ,ТЕ БЯГАТ ОСНОВНО В РУСИЯ!
32
1
 
0
 
! Отговори
123 преди 10 години
Ами *** и ги питай искат ли да се завърнат, а не да ни довличате разни ***!
31
1
 
1
 
! Отговори
МайкаВИ преди 10 години
Да пишем България с малки букви ли ви е журнализма?
30
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
А добро утро бе, експерт !Те са избягали от турците преди 200 години. Естествено ,че няма да искат да се връщат пак при тях. Бесарабските българи нямат в своя едик нито една турска дума ! Нито гювеч, нито , нито кел файда......Как ще се разбират с управляващите в България ,ако дойдат ?
29
1
 
3
 
! Отговори
БЪЛГАРИН преди 10 години
В България вече 20 години живеем като след война, там хората си живеят доста добре, не е нужно да ги мъчим тук по лагерите.
28
3
 
2
 
! Отговори
hm преди 10 години
Встрани от темата, но на снимката човекът прилича на азиатец, от югоизточна Азия. Не ми наподобява на българин, така както си мисля че изглеждат българите.
27
1
 
7
 
! Отговори
Крум преди 10 години
Ще приемем максимален брой братя българи от Украйна, Молдова, Македония, Сьрбия и Русия! Но агаряни и папуаси - стига толкова! Номерата на псевдо-бьлгарката Сталинка няма да минат! Бьлгари от чужбина, ваше пьлно право е ДА ПОИСКАТЕ БЪЛГАРСКО ГРАЖДАНСТВО СЕГА! ВИЕ С НИЩО НЕ СТЕ ПО-МАЛОВАЖНИ ОТ ДРУГИТЕ ЕМИГРАНТИ В БЪЛГАРИЯ!
26
1
 
0
 
! Отговори
koko преди 10 години
ukraina shte stane kato v libia i egipet...vie im malagate pravitelstva a posle naroda gi svalq.
25
6
 
4
 
! Отговори
Леле че народ преди 10 години
Абе кой е луд ,че да дойде тука бе? Може в Украйна да са по-бедни,ама няма дасе тикат при *** и сириици я. Ако имахме наистина отговорни политици и останалия тука народ,ако си беше седнал на *** дса си оправи държавата,то можеха и да дойдат.Абе виждат ни каква *** сме и че членстовото в ЕС не ни е направило по-богати и ще си седят там
24
7
 
4
 
! Отговори
Спиридон преди 10 години
О, неразумний юруде! Поради що се срамиш да признаеш, че пра-бащиното ти име наподобява словесно миризлив женски полов орган?
23
1
 
6
 
! Отговори
Лъвчо преди 10 години
До македонецТи па стига си се праил на маке. Нито ще го докараш, нито ще ти платят като хората.
22
1
 
7
 
! Отговори
Златен лъв преди 10 години
До Няма баламиРазбира се, далеч по-добре би било да защитим интересите на разни чужденци без капка българска свяст, които биха пожелали да изкупят на безценица и срещу политически коректен подкуп всичко българско, нали? Като понапишем някой и друг коментар как никой българин не е луд дотолкоз, че да живее в собствения си дом, и ще им опечем питката. Така ще ги омилостивим, като я опапат, да ни оставят трохите. Ако им се откъснат от сърцето.
21
3
 
6
 
! Отговори
Тръба преди 10 години
Какво ли си мислят украинците?''По-добре на война с атомни бомби, отколкото в БГ при Вигенин.''
20
1
 
5
 
! Отговори
Продъление на 23 преди 10 години
села всички разговарят само на български. Своя, българска е носията, песните, битът. Българи си останахме, защото и сърцата ни са български....А ний ще се радваме, ако още сега дадеш наредба всички нас шестдесет хиляди българи от Таврия да ни приемат в Царството Ти. Може би за нас там ще се намерят свободни земи да ги заселим. .. Готови сме да делим радостите и печалите на Царството Ти, но да сме под твоя закрила....Дай ни голи земи и ние ще ги заселим, защото открай време живеем с честен труд
19
1
 
6
 
! Отговори
Продъление на 22 преди 10 години
В тая война между двете велики държави ние сме разорени и изоставени. Нашите богати села са превърнати в пустини, нашите полета са потъпкани от ботуша на войника. Опустошена е нашата Таврия, опустошени са сърцата ни. Който вятър да ни духне, нас ще закачи, защото все в чужбина, чужди хора са на власт, всеки гледа своите, а нас българите, потъпкват. Откога русите се мъчеха да ни порусят? Всички школи, църкви, администрация бяха руски. Караха децата ни да учат един чужд тям език, а своя, майчиния, да забравят. Но минаха много години, а ние все пак езика си не забравихме. Из всички български села
18
1
 
5
 
! Отговори
Продължение на 21 преди 10 години
нашите братя в Добруджа, Тракия, Македония, а ги взе под закрила в Царството си. Блазе им, хиляди пъти блазе им, че са под вярната Ти защита. Не от добрини са дошли нашите прадеди в тия пусти места. В 1864 година, по-рано и по-късно, са бягали дедите ни от безчинствата на Молдовските боляри. Тук, в пустинната степ в Таврия, те намериха свободна земя, но не намериха щастие, защото всеки българин е щастлив само в родното си огнище на Дунава и Балкана.
17
1
 
6
 
! Отговори
Златен лъв преди 10 години
До 19Те не идват като имигранти, а взимат българско гражданство.Историческо е имало обратно преселване през Втората световна война. Ето откъс от известното писмо нна таврическите българи:До Н.В. Царя на българите Борис III Царю наш благий, закрила на всички поробени и унижени българи. Към Тебе се обръщаме ние, шестдесет хиляди българи от Таврия-Украйна. Към Тебе мълвим тия слова, дано даде Бог да долетят до Тебе, дано Твоите светли очи, Царю наш, обърнат поглед и към нас, българите в далечна Таврия. С една надежда живеем сега, че Ти няма да ни оставиш нас, както не остави наш
16
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Този ако ми каже добро утро първо ще погледна къде е слънцето
15
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
България не може да приема емигранти-българи, защото тогава трябва да признае, че българите в Украйна са малтретирани от украински неофашисти и американски мародери.
14
2
 
3
 
! Отговори
Продължение на 17 преди 10 години
горещите пясъци, красивите рози и сивите камъни, яркото слънце и тъмните тунели, бездънното небе и безкрайната земя. БЪЛГАРИЙО! Вървя по твоята земя и разбирам, че ти за мене не си просто географско название, не си просто държава на Балканския полуостров, ти си моят блян, ти си моята същност.