Президентът зове: Нека обещаем това, което можем да изпълним

Евроизборите ще са на 25 май, Плевнелиев очаква тежка кампания
Обновена: 14 мар 2014 14:09 | 14 мар 2014 10:48, Веселина Йорданова
101
Президентът зове: Нека обещаем това, което можем да изпълним
Росен Плевнелиев в НС Снимка: БТА

Евроизборите ще се проведат на 25 май, стана ясно от обръщението на президента Росен Плевнелив от парламентарната трибуна, в което той обобщи темите от проведения от него „месец на политическите консултации“ с парламентарно представените партии.

Президентът очаква „тежка и изострена кампания“, но посочи, че така не се печели доверие, а се отблъскват избиратели. Недоверието към институциите е симптом на силна ерозия към политическата система, това състояние все още е преодолимо, каза президентът, според когото предстоящият евровот е шанс за това.

Нека партиите да проведат европейска кампания, флашките и СРС-тата да отстъпят място на конструктивния дебат по европейския дневен ред, призова президентът.

Държавният глава призова още политиците към реализъм и честност. „Нека обещаем само това, което можем да изпълним“, апелира Росен Плевнелиев.

2013 година бе година на извънредна нестабилност и липса на реформи, надявам се наближаващите избори да не станат причина за допълнително забавяне на важни реформи, защото избори е имало и ще има, посочи президентът.

Популизмът, агресията и използването на езика на омразата са най-сигурният път към бедността. Нито туристите, нито инвеститорите ще дойдат, убеден е той.

Плевнелиев отново напомни идеята си да има референдуми заедно с всеки следващ вот. Пряката демокрация има смисъл, подчерта той.

По думите му шеста година българската икономика буксува и не може да постигне прогрес.

Плевнелиев акцентира на това, че са необходими решения за икономически растеж, заетост и повишаване на доходите, трябва да се решават демографските проблеми и тези в здравеопазването.

Според него тези проблеми изкушават политиците за популистки обещания, които, неизпълнени, водят до намаляване на доверието към институциите.

Светът не бива да се връща към годините на Студената война. Народът на Украйна има правото сам да реши бъдещето си чрез провеждане на честни и демократични избори, категоричен беше Плевнелиев в обръщението си. Ако се стигне до ескалация, ще свикам КСНС, уточни държавният глава, след като напомни за предстоящия референдум в Крим.

ЕС и САЩ залагат на дипломацията, Русия обаче вече окупира Крим и е възможно да го анексира на база противозаконен местен референдум. Конфликтът в Украйна е много опасен и с трайни последици, заяви президентът, като допълни, че се надяваме на „разум и отговорно отношение, базирано на международното право“.

Той изтъкна още, че е важно политиците у нас да гарантират независимост на българските магистрати, които да работят „по съвест и по закон“. Президентът призова за промяна на подхода при избор на главен съдебен инспектор и председател на ВКС. Няма да подкрепя подхода за законотворчество „на тъмно“ в сектор „Сигурност“, категоричен беше Плевнелиев.

Държавният глава посочи, че данъчната политика трябва да бъде прогнозируема и допълни, че са необходими мерки за повишаване на инвестициите. Той изтъкна обаче, че трябва да има сигурност, че законодателството не се променя от днес за утре и че това става прозрачно.

Шеста година потреблението и инвестициите са ниски, като износът е единственият двигател на растежа, каза президентът. Необходимо е да подпомогнем малките и средни предприятия, за да могат да продават по света, допълни още той.

Президентът благодари на парламентарните групи, че са се отнесли отговорно към инициативата за месец на политическите консултации.

Държавният глава посочи, че въпреки тежката конфронтация парламентарно представените политически сили са създали надпартиен консенсус по някои теми и посочи стратегията „България 2020“, Споразумението за партньорство с ЕК.

Можем да кажем, че България има своя дългосрочен план за развитие и ясни приоритети, определени с политически консенсус, изтъкна той.

В изказването си президентът засегна още електронното управление, реформата в образованието, темата за монополите, за диверсификацията на газовите доставки, стратегическите инфраструктурни проекти и др. Най-бедните български региони са тези, които са изолирани, напомни президентът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


101
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
91
1
 
2
 
! Отговори
Maskarad преди 10 години
Това е държавният глава - роб на ГЕРБ.
90
1
 
1
 
! Отговори
Бостан преди 10 години
Роско трябва да подаде оставка, тази работа не е за него.
89
1
 
1
 
! Отговори
Радослав преди 10 години
За пореден път се вижда слугинажът на президента.
88
1
 
1
 
! Отговори
Kaliman преди 10 години
Това не е президент, а ***.
87
1
 
1
 
! Отговори
Петров преди 10 години
Като говори Плевнелиев , защо не разкаже и за офшорните фирми.
86
0
 
1
 
! Отговори
Calsito_ преди 10 години
Президентът пак говори празни приказки колко да отбива номера и да се протака нещата
85
0
 
3
 
! Отговори
bezpartien преди 10 години
По-добре да не беше давал толкова дълго изявление, ами направо да беше казал кога ще са изборите и да се приключва. Няма смисъл да разтяга локумите и да губи времето на хората.
84
0
 
3
 
! Отговори
Моника преди 10 години
Стига вече, точно той не трябва абсолютно нищо да зове, защото нито едно негово обещание за времето в което е на този пост не е изпълнил, на нито един въпрос относно минало и пари не ни отговори и не ни чу за всички призиви, сега и ние няма да го слушаме.
83
0
 
2
 
! Отговори
RUSSIA преди 10 години
SMESHNIK I GOVORITEL NA C.C I B.B
82
0
 
1
 
! Отговори
Росен Плевнелиев преди 10 години
Граждани аз съм толерантен и изслушах мненията ви демократични които за нас Политиците са една 0Нека бъдем позитивни-както и демократични в голямото Европейско семейство където всички сме равни-Тези които ви управляваме с милиардите окрадени от вас а не вие с 400 лева заплати-200 евро на месецНека има мир просперитет и бели гълъбиКоито сега са срещу моята реч в Народно Събрание нека знаят дума дупка неправи какво толкова е станало?Мая Манолова се скъса от смях докато рецетирах-Сърдит съм!
81
0
 
6
 
! Отговори
Яница преди 10 години
Призива е добър , но той не изпълни нищо от това , което беше обещал , така че е най - добре да си мълчи .
80
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Защо Росен Плевнелиев го наричате президент? Той е губернатор на най-бедната и унизена задокеанска губерния.
79
0
 
0
 
! Отговори
krokodil преди 10 години
Nablizhava vremeto na "Golemiya trus" ! "7000 ot tozi grad shte izmrat",Koyto razbira-razbira.Drugite da chakat!
78
0
 
0
 
! Отговори
krokodil преди 10 години
do "6666" : Spored tebe zashto v mediite ne se zadavayt tezi vaprosi oficialno,dali poradi "nedostovernost"? Ili Rosen e toszi,za koyto se predstavya? Ami istoriyata e dostoverna i shte izleze nayave!
77
0
 
4
 
! Отговори
ГЮРО МИХАЙЛОВ 1 преди 10 години
"Предвижда се психиатриите да се финансират по клинични пътеки, което според нас е недопустимо. Тези пациенти, които имат психични заболявания, обикновено са хора с ТЕЛК решения, хронично болни, не са обхванати от социалната система, за тях никой не се грижи", поясни Десислава Атанасова. Народният представител от редиците на ГЕРБ призова "Таня Андреева да влезе във функцията си на здравен министър". А ти къде беше, като се правеше на министърче, а, кифло? Нали вие ни докарахте да психясаме? Пол
76
4
 
0
 
! Отговори
6666 преди 10 години
до 48 krokodil: Някой, четем и гледаме други медии,освен тези на мамин! Ако твойте представи за президента са на база -лъжливата и скалъпена информация на тези медии,си за съжаление! Целият ти живот ще премине така,в лъжа и заблуждение, освен ако не си *** и не взимаш стотинки за капаците си.
75
1
 
5
 
! Отговори
До Чехльото преди 10 години
Другарю член на Вузовския комитет на БКП,вместо да ни занимавата с несъстоятелната си особа на ***,свършете нещо полезно:излезте на тази трибуна и като един "честен" и "достоен" гражданин и поискайте проверка за Чисти ръце!Ще стане ли това някога?Разбира се,че не!Това е недуразумението на боко тиквата и прокопиев-*** задкулисния.
74
1
 
6
 
! Отговори
Анонимният преди 10 години
Като главнокомандващ си е поставил за цел да се бори за боеспособни Въоръжени сили, но досега само е дал своето да" за намаляването на армейската численост. Да ходи редовно в парламента, също вече не му е приоритет, защото от откриването на 42-рото Народно събрание той не се е вясвал при депутатите. Едно от малкото обещания в графа изпълнено" пък е лично дело на вицепрезидента Маргарита Попова. Тя действително осветли правилата за помилване и за получаване на българско гражданство.
73
2
 
7
 
! Отговори
Анонимният преди 10 години
За референдумите, лансирани от него напоследък, той не се допита до никого освен до ГЕРБ. Фондът за иновации и подкрепа на младите хора в науката още виси във въздуха, а диалогът за здравеопазването няма изгледи дори да се организира.
72
2
 
3
 
! Отговори
Анонимният преди 10 години
Той ще бъде запомнен сред средноевропейските лидери като президента, бъркащ Чехия с Полша. Да бъде президент на регионите", също не е сред успешните заявки, защото и досега Плевнелиев не ходи редовно на срещи с избирателите си. Организирането на дебати преди вземането на ключови за държавата решения също отива в неизпълнените обещания.