Стрелецът от Лясковец - враждебен и емоционално нестабилен

Спазени са процедурите при спецакцията на МВР, отсече Йовчев в НС
Обновена: 14 мар 2014 12:16 | 14 мар 2014 12:16, Веселина Йорданова
111
Стрелецът от Лясковец - враждебен и емоционално нестабилен
Цветлин Йовчев Снимка: архив, БТА

Обезвреденият стрелец от Лясковец Петко Савов Петков е притежавал законно оръжие - две ловни карабини и две ловни пушки, разрешението му е изтекло в средата на 2012 г. Многократно са правени опити той да предаде това оръжие доброволно. Това каза пред депутатите в парламента вътрешният министър Цветлин Йовчев. 

Министърът посочи, че има информация, че от 2011 година Петков има асоциално поведение, не излиза от дома си и демонстрира изключително висока степен на агресия спрямо околните и абсолютно изключване от всякакви форми на социален живот. Майка му пазарува, уточни министърът.

През март 2012 година е била подготвена операция с участието на специализирания отряд за борба с тероризма, в резултат на която е трябвало принудително да бъде проникнато в жилището му и да бъде иззето оръжието, но е взето решение тази операция да не се провежда.

Още по темата
Според профила му, изготвен от психолози, Петков има враждебни нагласи, емоционално нестабилен е, а агресивното му поведение може да бъде насочено към служители на реда и случайни граждани.

Йовчев представи подробно хронологичния ред на събитията. Вчера е постъпил сигнал от директора на училището в Лясковец за това, че са отправени заплахи от Петко Савов Петков, че ще използва притежаваното от него оръжие срещу учениците, ако продължават да вдигат шум.

Образувано е досъдебно производство, случаят е обсъден във Върховна касационна прокуратура и е взето решение да се действа по неотложност и е изготвен план за провеждане на полицейска операция на ГД „Национална полиция“ и специализирания отряд за борба с тероризма.

В полунощ е започнал инструктаж, втори такъв е проведен във Велико Търново четири часа по-късно с участието и на психолози. Полицейската операция в Лясковец започва в 6 часа тази сутрин.

При подхода към жилището служителите на реда призовават Петков да се предаде, в този момент той открива стрелба срещу тях. От проникващата група в резултат на рикошети от куршуми са ранени двама души.

Служителите на МВР се изтеглят и отново подават команди към Петков да се предаде.

Лицето заявява, че ще се предаде, след което незабавно открива огън по осигуряващата група, която е извън апартамента. При повторно открития огън на място загива служител на специализирания отряд за борба с тероризма, а друг е ранен, обясни Йовчев.

Министърът уточни, че са спазени всички нормативни документи, спазени са процедурите, както и утвърдените практики на специализирания отряд.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


111
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
3
 
1
 
! Отговори
иван преди 10 години
Аз имам образование да си напиша името а ти и име нямаш
63
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До иванПърво си завърши основното си образование и се научи да пишеш грамотно и тогава коментирай. Никой не е длъжен да чете неграмотните ти поисания
62
1
 
3
 
! Отговори
ДОСТОЙНИ УЧЕНИЦИ! преди 10 години
ТАКА Е ПРИ ДЕМОКРАЦИЯТА! В АМЕРИКА ДОРИ В УЧИЛИЩАТА СТРЕЛЯТ И ЦЕЛИ КЛАСОВЕ ИЗБИВАТ. ПРЕВЪРТЯЛИ КИЛЪРИ ИЗЛИЗАТ ТАМ НА УЛИЦАТА С АВТОМАТИ И ТРЕПЯТ НАРЕД. НИКОЙ НЕ Е ИСКАЛ ЗАРАДИ ТЕЗИ УБИЙСТВА ОСТАВКАТА НА ОБАМА. ПРОСТО АМЕРИКАНЦИТЕ СА ПРИЕЛИ, ЧЕ ТАКА Е ПРИ ДЕМОКРАЦИЯТА. ДЕМОКРАЦИЯТА ИСКА ЖЕРТВИ. ВИЕ ИСКАТЕ ДА ЖИВЕЕТЕ ПРИ ДЕМОКРАЦИЯ, НО ДА ИМАТЕ СИГУРНОСТТА ОТ ТОТАЛИТАРНО ВРЕМЕ. ДА ВИ ИМАМ ДВОЙНИЯ ЛИЦЕМЕРЕН, ФАЛШИВ МОРАЛ! ИСКАТЕ НА ДВА СТОЛА ДА СЕДИТЕ ЕДНОВРЕМЕННО!
61
3
 
2
 
! Отговори
иван преди 10 години
Съвест и кумунист ??
60
1
 
4
 
! Отговори
безпартиен преди 10 години
По времето на бат Бойко такъв проблем се решаваше с РПГ.И полицаите се връщаха живи и здрави!А сега който ги е пратил срещу куршумите да има поне капка съвест,да признае,че е сбъркал и да подаде оставка.Ако има поне капка съвест де!
59
1
 
3
 
! Отговори
do 61 преди 10 години
До Аз съмЛовните карабини винаги са стреляли с куршуми.Като не си наясно с оръжието - не коментирай.
58
1
 
9
 
! Отговори
айде бе преди 10 години
и що не е затворен в психиатрия, щом е обществено опасен
57
2
 
9
 
! Отговори
ссес преди 10 години
да да сегашния шеф на търновската полиция е бил началник на полицията в лясковец и той ли не е знал и той ли немогъл да вземе оръжието от такива машала главен секретар машала йовчев Евала от такива като теб и орешарски да поведат целия бг народ.....в лудницата
56
3
 
8
 
! Отговори
Mitko преди 10 години
Йовчев, Йовчев махай се докато е време братле. И вземи цялата ***, която довлече със себе си. как е възможно да се знаело за тоя от толкова време в лясковец и нищо...... а чакааай нали ти направи началника от там директор и никой нищо не е знаел браво, браво на чия съвест тежи този живот на полицая сега на коя.............
55
3
 
1
 
! Отговори
Krash преди 10 години
E moje li da znaqt ot tolkova godini i nisto Nachalnici na policiq direktori glavni sekretariN E K A D A R N I C I - ne mojahte da opazite mom4etokak se 4uvstvate gospoda rakovoditeli
54
2
 
4
 
! Отговори
Наблюдател преди 10 години
До РадкоОпорни точки братле. Толкова много думи изрече Овчев , а в тях никакъв смисъл, само заключения и хронология , гарнирани с отнет човешки живот :( Лека му пръст на човека ....
53
1
 
12
 
! Отговори
1234 преди 10 години
Откакто намаля контрола върху психично болните, България е пълна с луди!Кой знае още какви ужасии ще има?!
52
1
 
12
 
! Отговори
Радко преди 10 години
"Според профила му, изготвен от психолози, Петков има враждебни нагласи, емоционално нестабилен е, а агресивното му поведение може да бъде насочено към служители на реда и случайни граждани." АлоооооооооооУ? И за това ви трябваха психолози? Те хората точно това поведение и нагласи на господина са изтъквали в жалби и са търсили помощ, а вие го изтъквате като заключение на психолози???Евала!!!
51
2
 
13
 
! Отговори
Аз съм преди 10 години
Нещо не ми е ясно...Откога ловните пушки стрелят с куршуми ? Тоя откаченяк с автоматична карабина ли е стрелял ? И кой безумец му е дал право да има такова оръжие ? Полицията в града е уведомена за тоя проблем от 2010 год !!!!!!! И какво правиха 4 год ?????? Според мен отговорът е, че откаченяка е бил нечий наш човек. Между впрочем това е отговорът на почти всички проблеми и драми в България - недосегаемите, ***, безотговорни и нагли НАШИ ХОРА !!!
50
1
 
7
 
! Отговори
1 преди 10 години
Да ти се не видят и процедурите! Човекът си отишъл мърцина, а той за процедури говори! Пфу!!
49
1
 
10
 
! Отговори
vesko02 преди 10 години
На този профил отговарят поне 80 % от българите.но не всички са ловджии.
48
5
 
14
 
! Отговори
политолог преди 10 години
Хайде сега *** пак да плюят Б.Борисов защото бил гръмнал Чакъра. Сега да идат да обяснят на децата и родителите на загиналия и ранените полицаи колко са демократични. А на народа малоумния Гл. секретар да обясни как са победили престъпността. МВР загива от такива *** като Министъра и Гл. секретар.
47
2
 
12
 
! Отговори
mi4 преди 10 години
Специално за Йовчев всички бандити моля ви, бъдете празнично и доброжелателно настроени ! :):):) И моля ви лекувайте се, не може така нестабилни да общувате с милицията !Сега сериозно, г-н Йовчев признайте си че в желание да обслужвате власт имащите забравихте основното задължение на полицията ! В момента вие сте милиция !
46
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Кой е дал оръжие на тази откачалка? Защо не са го разстреляли на място?Йовчев,докажи на Българите,че не си *** и се оттегли от поста.
45
3
 
8
 
! Отговори
Иво преди 10 години
Овчев няма какво да го увърташ. Полицията се справя само когато пази парламента и са с хиляди на площада зад заграждения. При тебе некадърник такъв полицията изобщо не работи. Само дуете мускули ама престъпниците нещо не ви се връзват и си правят каквото искат. Оставка тъпо добиче и си заминавай!