Стрелецът от Лясковец - враждебен и емоционално нестабилен

Спазени са процедурите при спецакцията на МВР, отсече Йовчев в НС
Обновена: 14 мар 2014 12:16 | 14 мар 2014 12:16, Веселина Йорданова
111
Стрелецът от Лясковец - враждебен и емоционално нестабилен
Цветлин Йовчев Снимка: архив, БТА

Обезвреденият стрелец от Лясковец Петко Савов Петков е притежавал законно оръжие - две ловни карабини и две ловни пушки, разрешението му е изтекло в средата на 2012 г. Многократно са правени опити той да предаде това оръжие доброволно. Това каза пред депутатите в парламента вътрешният министър Цветлин Йовчев. 

Министърът посочи, че има информация, че от 2011 година Петков има асоциално поведение, не излиза от дома си и демонстрира изключително висока степен на агресия спрямо околните и абсолютно изключване от всякакви форми на социален живот. Майка му пазарува, уточни министърът.

През март 2012 година е била подготвена операция с участието на специализирания отряд за борба с тероризма, в резултат на която е трябвало принудително да бъде проникнато в жилището му и да бъде иззето оръжието, но е взето решение тази операция да не се провежда.

Още по темата
Според профила му, изготвен от психолози, Петков има враждебни нагласи, емоционално нестабилен е, а агресивното му поведение може да бъде насочено към служители на реда и случайни граждани.

Йовчев представи подробно хронологичния ред на събитията. Вчера е постъпил сигнал от директора на училището в Лясковец за това, че са отправени заплахи от Петко Савов Петков, че ще използва притежаваното от него оръжие срещу учениците, ако продължават да вдигат шум.

Образувано е досъдебно производство, случаят е обсъден във Върховна касационна прокуратура и е взето решение да се действа по неотложност и е изготвен план за провеждане на полицейска операция на ГД „Национална полиция“ и специализирания отряд за борба с тероризма.

В полунощ е започнал инструктаж, втори такъв е проведен във Велико Търново четири часа по-късно с участието и на психолози. Полицейската операция в Лясковец започва в 6 часа тази сутрин.

При подхода към жилището служителите на реда призовават Петков да се предаде, в този момент той открива стрелба срещу тях. От проникващата група в резултат на рикошети от куршуми са ранени двама души.

Служителите на МВР се изтеглят и отново подават команди към Петков да се предаде.

Лицето заявява, че ще се предаде, след което незабавно открива огън по осигуряващата група, която е извън апартамента. При повторно открития огън на място загива служител на специализирания отряд за борба с тероризма, а друг е ранен, обясни Йовчев.

Министърът уточни, че са спазени всички нормативни документи, спазени са процедурите, както и утвърдените практики на специализирания отряд.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


111
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
4
 
16
 
! Отговори
AПВ преди 10 години
НЕКАДЪРНИЦИ,УБИИЦИ, ВИЕ (РЪКОВОДСТВОТО НА МВР) УБИХТЕ КОЛЕГАТА СИ РЕДОВИ ПОЛИЦАЙ!ВИЕ, ЛАКОМИ ЗА ВЛАСТ НЕКАДЪРНИЦИ СТЕ ЗА ЗАТВОР БЕЗ СЪД.НА БОРИСОВ МОЖЕТЕ САМО ДА МУ МИЕТЕ КРАКАТА И ДА ПИЕТЕ ВОДАТА!ОСТАВКА И ЗАТВОР!!!
43
3
 
12
 
! Отговори
V преди 10 години
Всички правила са спазени виновни няма .А отговорност за това момче кой ще поеме питам кой ,кой? Не ме карай да мисля,че СОБТ не могат да го извадят без жертви.
42
1
 
15
 
! Отговори
АЗ преди 10 години
Бре не разбрахте ли че този е трябвало да бъде лишен от оръжията още през 2012г? ама и Йовчев крие нещо и сега само обяснява и се оправдава как всичко уж било спазено и тези 4-мата били уж инструктирани как да действат...
41
1
 
7
 
! Отговори
хаймана преди 10 години
Некадърници!
40
3
 
8
 
! Отговори
Колев преди 10 години
Това си е жива самоотбрана, бе! В 05.30 ч да ти нахлуят 4 в къщи ще стреля разбира се!
39
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
След дългите среднощни инструктажи, накрая разбрахме, че плана бил много "сложен"-пред вратата на психопата като кажем "Полиция! Предай се!" да оповестим присъствието и намеренията си, за да може той да се разходи спокойно из дома си, да си приготви и зареди оръжията. Пълен абсурд е, че при "спазване на всички нормативни документи", както вещо каза Йовчев, как след вече произведена стрелба и ранени хора, този наистина "спец" отряд доверчиво е повярвал и се е появил отново, като жива мишена.
38
1
 
16
 
! Отговори
недоумявам преди 10 години
"Многократно са правени опити той да предаде това оръжие доброволно."Аман-заман, много ти се молим!Така ли действа полицията!?
37
3
 
8
 
! Отговори
Янко преди 10 години
Законите ни са калпави, а които ги има не се спазват.
36
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Май всички в нашата държава станахме враждебни и емоционално нестабилни от добро управление и перспективен живот.
35
1
 
15
 
! Отговори
ВЪЗМУТЕН преди 10 години
Има алогичност в обясненията и действията на полицаите.Като се е знаело,че е агресивен,нестабилен,притежава оръжие и знае как да го използва,как е възможно да не изпратиш полицаи с бойно снаряжение?Не ме интересуват процедурите,а фактът,че полицаите не отиват обезопасени при невменяем.Каквито и обяснения да се дадът,един живот си е отишъл,семейството е почернено.Интересно е какви въпроси ще задават удобните журналисти.Но каква е истината,знаят само участниците и свидетелите.
34
2
 
20
 
! Отговори
Джедай Мастър преди 10 години
Как ще са спазени процедурите бе, червен ***? Четири жертви при акцията от SWAT частите. Да не би срещу Командо да са се изправили. Предполагам, че са подценили ситуацията и са се разходили все едно са на пангара с черните очила - готини сме, пичове сме и така е станал сакатлъка..
33
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ОСТАВКА НЕЗАБАВНО,АКО СЕГА НЕ СИ ТРЪГНЕШ ТОВА ГРАНИЧИ СИ ДЕБЕЛООЧИЕ ГОЛЯМО.КАК ЩЕ ПОГЛЕДНЕШ РЕДОВИТЕ ТИ КОЛЕГИ.ОСТАВКА ВЕДНАГА.
32
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Пак ще ни съдят в Хага заради простотията на полицията ни!
31
4
 
23
 
! Отговори
И.. преди 10 години
Не защитавам Борисов, но си спомням случая с Чакъра.....За тези които не знаят, въоръжен мутряга стреля по полицаите с калашник.Полицаите бяха инструктирани да прекратят преговорите, след което стрелецът беше взривен с грантомет. Вярно, осъдиха България в Страсбург, но полицаите са си живи и здрави, и се даде ясен пример на психопатите с оръжие, че аванта няма.Трябва по-твърда ръка в подобни ситуации и адекватна подготовка за спец частите.
30
1
 
1
 
! Отговори
muuuhaa преди 10 години
До странникStreleca prosto ne e bil deputat, che da si nosiat dospehite.
29
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Стрелецът от Лясковец - враждебен и емоционално нестабилен Айде,бе!Тоя ако наистина е такъв.... То какви сте тогава вие!? Цялата терористична ***, която се кичи с наименованието - политици!
28
2
 
1
 
! Отговори
axxaxaxa преди 10 години
Abe da vzememe da mineme s edin kalashnik v parlementa ta da vidime koj ne bil stabilen.
27
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"Многократно са правени опити той да предаде това оръжие доброволно." Представям си ги тези опити: - Моля те, Петко, предай оръжието. - Не. - Ама моля те, бе Петко. - Няма пък. - Ами добре, Петко. Знаем, че си с асоциално и агресивно поведение от 2011 и разрешителното ти е изтекло през 2012, но любезността не ни позволява да изземем оръжието по друг начин. Имаме да пазим дупедади, кво ни пука за някакви си деца.
26
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Министъра - враждебен и емоционално нестабилен, но и напълно некъдърен!ОСТАВКА!
25
2
 
25
 
! Отговори
странник преди 10 години
Дори и за лаик е видно, че операцията са я планирали пълни и диоти!!!!Полицаите, които до скоро вардеха пред НС бяха въоръжени до зъби и покрити от горе до долу със всякакви каски, шлемове, жилетки и прочие.... И то без да има каквато и да било заплаха за живота им от протестиращите мирни граждани! А там отишли с голи ръце да ловят явно луд и въоръжен човек!?! Просто акъла не ми го побира къде са им били мозъците!? И дали изобщо са разсъждавали!?