Стрелецът от Лясковец - враждебен и емоционално нестабилен

Спазени са процедурите при спецакцията на МВР, отсече Йовчев в НС
Обновена: 14 мар 2014 12:16 | 14 мар 2014 12:16, Веселина Йорданова
111
Стрелецът от Лясковец - враждебен и емоционално нестабилен
Цветлин Йовчев Снимка: архив, БТА

Обезвреденият стрелец от Лясковец Петко Савов Петков е притежавал законно оръжие - две ловни карабини и две ловни пушки, разрешението му е изтекло в средата на 2012 г. Многократно са правени опити той да предаде това оръжие доброволно. Това каза пред депутатите в парламента вътрешният министър Цветлин Йовчев. 

Министърът посочи, че има информация, че от 2011 година Петков има асоциално поведение, не излиза от дома си и демонстрира изключително висока степен на агресия спрямо околните и абсолютно изключване от всякакви форми на социален живот. Майка му пазарува, уточни министърът.

През март 2012 година е била подготвена операция с участието на специализирания отряд за борба с тероризма, в резултат на която е трябвало принудително да бъде проникнато в жилището му и да бъде иззето оръжието, но е взето решение тази операция да не се провежда.

Още по темата
Според профила му, изготвен от психолози, Петков има враждебни нагласи, емоционално нестабилен е, а агресивното му поведение може да бъде насочено към служители на реда и случайни граждани.

Йовчев представи подробно хронологичния ред на събитията. Вчера е постъпил сигнал от директора на училището в Лясковец за това, че са отправени заплахи от Петко Савов Петков, че ще използва притежаваното от него оръжие срещу учениците, ако продължават да вдигат шум.

Образувано е досъдебно производство, случаят е обсъден във Върховна касационна прокуратура и е взето решение да се действа по неотложност и е изготвен план за провеждане на полицейска операция на ГД „Национална полиция“ и специализирания отряд за борба с тероризма.

В полунощ е започнал инструктаж, втори такъв е проведен във Велико Търново четири часа по-късно с участието и на психолози. Полицейската операция в Лясковец започва в 6 часа тази сутрин.

При подхода към жилището служителите на реда призовават Петков да се предаде, в този момент той открива стрелба срещу тях. От проникващата група в резултат на рикошети от куршуми са ранени двама души.

Служителите на МВР се изтеглят и отново подават команди към Петков да се предаде.

Лицето заявява, че ще се предаде, след което незабавно открива огън по осигуряващата група, която е извън апартамента. При повторно открития огън на място загива служител на специализирания отряд за борба с тероризма, а друг е ранен, обясни Йовчев.

Министърът уточни, че са спазени всички нормативни документи, спазени са процедурите, както и утвърдените практики на специализирания отряд.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


111
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
2
 
22
 
! Отговори
пен4о преди 10 години
Как ще ни опази Полицията, която НЕ може да опази себе си ? Защо Главен Секретар = Главен БЕЗХАБЕРНИК ?
23
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ВИНОВНИЦИТЕ ЗА ТАКИВА СЛУЧАИ СА УПРАВЛЯВАЩИТЕ В ДЪРЖАВАТА. СЛЕД 89 ГОДИНА В ДЪРЖАВАТА НИ ЦАРИ БЕЗХАБЕРИЕ, НАРОДА ИЛИ СЕ САМОУБИВА ИЛИ ПРИБЯГВА КЪМ ТАКИВА СИТУАЦИИ. ТЪНЕМ В МИЗЕРИЯ МАКАР, ЧЕ РАБОТИМ, КАКВО ПРАВЯТ БЕЗРАБОТНИТЕ, КАК ИЗКАРВАТ МЕСЕЦА? ЛУДА НАЦИЯ СТАНАХМЕ. САМО ДЕТО ТОЯ ОБЪРКА МЯСТОТО С ПАРЛАМЕНТА.
22
2
 
9
 
! Отговори
враждебен и емоциона преди 10 години
Като 90% от хората в тая държава.
21
3
 
3
 
! Отговори
ivo преди 10 години
EI AKO AKTSIATA BESHE PRAVILNO ORGANIZIRANA NIAMASHE DA E TAKAV TEZULTATA VARVI GO RAZPRAVIA NA DETSATA TOVA ...VAPREKI CE I TE EDVA LI STE TI POVIARVAT
20
2
 
13
 
! Отговори
пен4о преди 10 години
Как ще ни опази Полицията, която НЕ може да опази себе си ? Защо Главен Секретар = Главен БЕЗХАБЕРНИК ?
19
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
На такива полицаи ли трябва да разчитаме? И затова ли са толкова много?
18
2
 
24
 
! Отговори
Рибар преди 10 години
Добре че тоя луд не е имал разрешително за танк, а само за 4 пушки.
17
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Така ще е и по-лошо ще става,като ни управляват само поставени лица,които цял живот са се учили да доносничат и да унищожават кадърните!
16
2
 
9
 
! Отговори
работещ преди 10 години
Огромни пари получи по времето на ББ и ЦЦ МВР, сега в бюджета отново най-монго пари са за МВР-резултатът-неподготвени кадри,но висше полицаи са напълнили яко гушите си за столетие напред.Явно нещо куца в раздаването на пари и ти се усвояват с уж направени обучения и др.Каквато е д-вата,такива са и полицаите.След като от години се знае какъв опасен човек живее до у-щето,къде е било ръководството на МВР от 2010,че не е взело мерки?
15
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
И на тоя самолетите отдавна са избягали от радара
14
2
 
13
 
! Отговори
Черен Петър преди 10 години
Йовчев да обясни каква е процедурата, ако в неговото министерство има данни за незаконно притежание на оръжие и боеприпаси и повече от година подчинените му полицаи не са го иззели?Много му трепкаше гласа на Йовчев днес от трибуната на Народното събрание.Много гафове, а иначе се бием по гърдите.Оставкаи и съд!
13
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ами той целият български народ е враждебен,според вас,щото му е писнало 25 години геноцид?? !
12
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Смятай какви некадърници са тези спец части, могат само да бият студентки и майки с деца. Един дядо ги изпотрепа,което доказва че ченгета стават само некадърници.ОСТАВКА ЧЕРВЕНИ ***
11
3
 
13
 
! Отговори
Коки преди 10 години
йОвчев е голямо недоразумение за вътрешен министър - показа, че разбира само от доноси, подслужване на неудобни бизнес-конкуренти и бой намирни протестиращи младежи
10
2
 
25
 
! Отговори
kremenaabv преди 10 години
не е за вярване,старец с ловджийска пушка убива спецчасти. що за спецчасти,що за министър е тоя
9
2
 
6
 
! Отговори
ivo преди 10 години
SPAZENI BILI PROTSEDURITE PO AKTSIATA .........PALEN SMESHNIK I ZATOVA LI IMA EDIN UBIT I TRIMA RANENI BE NESHTASNIK ? ABSOLUTEN PROVAL ZHALKO ZA ZAGINALIA POLITSAI V REZULTAT NA NEKADARNOTO RAKOVODSTVO
8
1
 
15
 
! Отговори
FBI преди 10 години
С 2 карабини и 2 пушки , тоа бил готов за Война бе
7
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Специализиран отряд за борба с терори5зма хахаха хрантутници с вирнати носове -тринирваме значи по цел ден ,Тия ат НСО същите смешковци спомнете си Доган.Въобще аматьори каквато и държавичката ни -аматьорска.Пък човека е изкукал щото са му са сипали живота в тая държава то не се става така лесно темерут трябва време и условия....
6
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Петко Лудия ги направи на пет рубли. Жалко за загиналия полицай. Не ми се мисли ако някой истински командос (защото има такива) решава, че някой му пречи в България.
5
10
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Нали овикахте Борисов и Цветанов за твърдия им стил ?! Е, сега видяхте, че в такива случаи с бели ръкавици не може !