Стрелецът от Лясковец - враждебен и емоционално нестабилен

Спазени са процедурите при спецакцията на МВР, отсече Йовчев в НС
Обновена: 14 мар 2014 12:16 | 14 мар 2014 12:16, Веселина Йорданова
111
Стрелецът от Лясковец - враждебен и емоционално нестабилен
Цветлин Йовчев Снимка: архив, БТА

Обезвреденият стрелец от Лясковец Петко Савов Петков е притежавал законно оръжие - две ловни карабини и две ловни пушки, разрешението му е изтекло в средата на 2012 г. Многократно са правени опити той да предаде това оръжие доброволно. Това каза пред депутатите в парламента вътрешният министър Цветлин Йовчев. 

Министърът посочи, че има информация, че от 2011 година Петков има асоциално поведение, не излиза от дома си и демонстрира изключително висока степен на агресия спрямо околните и абсолютно изключване от всякакви форми на социален живот. Майка му пазарува, уточни министърът.

През март 2012 година е била подготвена операция с участието на специализирания отряд за борба с тероризма, в резултат на която е трябвало принудително да бъде проникнато в жилището му и да бъде иззето оръжието, но е взето решение тази операция да не се провежда.

Още по темата
Според профила му, изготвен от психолози, Петков има враждебни нагласи, емоционално нестабилен е, а агресивното му поведение може да бъде насочено към служители на реда и случайни граждани.

Йовчев представи подробно хронологичния ред на събитията. Вчера е постъпил сигнал от директора на училището в Лясковец за това, че са отправени заплахи от Петко Савов Петков, че ще използва притежаваното от него оръжие срещу учениците, ако продължават да вдигат шум.

Образувано е досъдебно производство, случаят е обсъден във Върховна касационна прокуратура и е взето решение да се действа по неотложност и е изготвен план за провеждане на полицейска операция на ГД „Национална полиция“ и специализирания отряд за борба с тероризма.

В полунощ е започнал инструктаж, втори такъв е проведен във Велико Търново четири часа по-късно с участието и на психолози. Полицейската операция в Лясковец започва в 6 часа тази сутрин.

При подхода към жилището служителите на реда призовават Петков да се предаде, в този момент той открива стрелба срещу тях. От проникващата група в резултат на рикошети от куршуми са ранени двама души.

Служителите на МВР се изтеглят и отново подават команди към Петков да се предаде.

Лицето заявява, че ще се предаде, след което незабавно открива огън по осигуряващата група, която е извън апартамента. При повторно открития огън на място загива служител на специализирания отряд за борба с тероризма, а друг е ранен, обясни Йовчев.

Министърът уточни, че са спазени всички нормативни документи, спазени са процедурите, както и утвърдените практики на специализирания отряд.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


111
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
84
1
 
0
 
! Отговори
123 преди 10 години
преди издаване на разрешения - задължителен пълен психиатричен преглед, а не някакъв документ че не страдал от психични заболявания. При най-малко съмнение за психично отклонение - първо да се отнема оръжието от лицето, а след това да се иска психиатрична експертиза и ако се потвърди съмнението - да се отнема и правото на притежание на ООБ завинаги. Едва тогава рисковете от инциденти ще намалеят. Толкова луд народ не е диагностициран, но е способен да реагира враждебно.
83
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Истината е, че СОБТ разчитат предимно на името си, не толкова на професионализъм! И там е с връзки естествено,така че...за СОБТ това голям удар! Това петно ще го носят дълго време!
82
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Няма по тъпо племе от ловците ! Рядко комплексирани хора и фукльовци ! А да станеш ловец никак не е трудно ! За това има толкова инциденти с ловци !
81
1
 
1
 
! Отговори
2012 година преди 10 години
Съдът е разпоредил на полицията през пролетта на 2012 г да проведе акция за задържането на този човек и отнемане на оръжията му! Защо полицията и Цвъ-цвъ не са изпълнили нареждането на съда? Гербери да не коментират тая история, че за тях е автогол и се размириса цялата история!
80
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ОСТАВКА НЕКАДЪРНИК ! И ЗА ТЕБ И ЗА ГЛАВНИЯТ ТИ МИЛИЦИОНЕР ! И ЖИВКОВ НЯМАШЕ ДА ВИ ИЗТЪРПИ ПРОСТОТИИТЕ. И АКЦИЯТА С БЕЛИЯТ АВТОБУС БЕШЕ ТАКАВА *** ! ЯВНО СТАВАТЕ САМО ЗА ПОБОЙ НА МИРНИ ПРОТЕСТИРАЩИ !
79
4
 
5
 
! Отговори
мислещ преди 10 години
А защо по новините не съобщават за простреляните диви животни с подобни оръжия. Нали и тях ги боли и са наранени. Ооооооо сетих се всъщност. Онова беше спорт за забавление и извор на безброй усмивки и майтапи. Забравих, че живея в сатанинско общество.
78
2
 
1
 
! Отговори
ВЧК преди 10 години
Феликс Дзержински-комунист, революционер и държавник в СССР.Основател на ВЧК - Всеруската извънредна комисия за борба с контрареволюцията, спекулата и и саботажа. Дзержински е от шляхтишко семейство , изключен от училище за революционна дейност. Железният Феликс. Чекистът е човек с хладен ум, горещо сърце и чисти ръце" е приет като парола за органите на сигурност в СССР. След победата на демокрацията реформата е Чекистът е човек с хладно сърце, без ум и мръсни ръце"Умира през 1926 година от инфаркт по време на заседание.
77
3
 
2
 
! Отговори
tt преди 10 години
Абе ,господа управляващи.Как избирате вашите държавни служители за работа в мвр?провеждате разни конкурси за парлама,а човека които е за мястото предварително се знае.Как тогава ще имате хора с мисъл и лигика,които ще ви върши работа?Истината е тази,че тази шуробаджанащина наи накрая ще ви строши тиквата ***.
76
1
 
6
 
! Отговори
Глупости говорите! преди 10 години
Ами хората по селата имат ловджийски пушки, защото там полиция и закон няма, има само организирани *** банди, които имат само респект от пушката !!! Ако хората на този горе на снимката работеха по малко хора щяха да спят под възглавниците си с пушки !!!!
75
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До МВРпроблема не е в ловните дружинки,разбери го
74
2
 
6
 
! Отговори
Скрии се по добре... преди 10 години
Повечето Българи са враждебен и емоционално нестабилен напоследък! Това не значи че могат да бъдат навестявани от барети в 5 сутринта! Или греша другарю комунист ??? Вярно че вече посещавахте протестиращи студенти....
73
3
 
3
 
! Отговори
МВР преди 10 години
Проверка на вцички Ловни дружинки в цяла България , задължителен Психотест с официален документ от МВР а не от местното РПУ
72
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ако е бил враждебен и емоционално нестабилен,що са преговаряли да се предава?
71
3
 
1
 
! Отговори
ловджийските пушки преди 10 години
Той Проблема с ловджийските пушки не от вчера а от Живково време до днес , да се приеме Закаон всички ловджии на Психотест , на неиздържали се отнема оръжието веднага , сега е време наистина да се вземат строги мерки особенно по селата е като в Кербала
70
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Стрелецът от Лясковец - враждебен и емоционално нестабилен ..Интередно, защо не е избран за депутат с тези качества?
69
1
 
2
 
! Отговори
Овчев иставка преди 10 години
Това не е като да работиш за пеевски.
68
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Анонимен 78Преди Цветанов беше М.Миков той защо не го е взел а даже му го е дал
67
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Изводът е само един- на държавата не и пука за никой и за нищо. Институциите не работят но лапат пари. За "европейска страна" сме толкова зле че е срамно!
66
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До иванПред "а" се пише запетая. И се пише кОмунист, а не кУмунист. Неграмотен си!!!
65
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Лудия имал от 10 години оръжие! Йовчев е по-малко от 1 година МВР министър. Какво е правил предишният, Цветанов? Що не му е взел оръжието? Ще подаде ли оставка Цветанов?