Административните тежести са задържащ фактор за бизнеса

Пламен Орешарски очерта плана на правителството
15 мар 2014 21:47, Петя Славова
31
Административните тежести са задържащ фактор за бизнеса
Снимка: БТА

Ключов задържащ фактор за бизнес климата и за икономическия растеж са административните тежести, заяви премиерът Пламен Орешарски. Той е говорил по време на семинара на БСП и на Коалиция за България в Боровец, съобщиха от пресслужбата на Министерски съвет.

Задачите, по които работи кабинетът в момента и тези, които предстоят, са били във фокуса на изказването на министър-председателя на семинара.

Премиерът е подчертал сложната среда, в която работи кабинетът. "Създадената и нагнетявана политическа нестабилност продължава да разколебава доверието на бизнеса и домакинствата.

Бизнесът бе освободен от страха, но вероятността - реална или хипотетична - от реставрация на предишното мнозинство кара преобладаващата част от икономически активните субекти да се въздържат от инвестиции или от по- мащабно разгръщане на стопанската дейност", е заявил премиерът.

По думите му това важи и за външните инвеститори. "Слабите реакции на вътрешното търсене подсказват и за недостатъчно потребителско доверие - друг фактор на икономическия растеж", е добавил министър-председателят.

Друг акцент премиерът е поставил върху работата на администрацията, която е била подлагана периодично на политически натиск и продължава да сдържа активността си.

Още по темата

"Всички сме убедени, че ключов задържащ фактор за бизнес климата и за икономическия растеж са многобройните административни тежести", е казал министър-председателят и добавил, че е необходимо по-бързо изменяне на законовата и подзаконовата нормативна рамка.

Премиерът Орешарски е отбелязал още, че преобладаващата част от позитивните стъпки на кабинета са стабилизационни, но са необходими и видими структурни постижения. По думите му трябва ускорение по отношение на Банката за развитие.

"Овладяхме ценовия натиск в енергетиката, но системата остава дебалансирана", е изтъкнал министър-председателят. По отношение на събираемостта на бюджетните приходи Орешарски е коментирал: "Приемливите резултати в края на миналата година бързо ще се обезценят, ако тази година не постигнем видим обрат в тенденциите и в крайните ефекти". Той е посочил още, че е важно в здравната система да се овладеят негативните тенденции, формирани и развили се в последните 10 години.

"Справихме се с ускоряването на проектите, финансирани по европейските фондове", е изтъкнал премиерът и е добавил, че трябва да се подобри и капацитетът. "Тази година ни предстои двойна работа - да продължим ударно да усвояваме фондове от стария програмен период и да стартираме проектите от новия програмен период", е казал още министър-председателят.

Премиерът Орешарски е изброил предстоящи ключови задачи, по които да се работи: "Предстои ни да продължим усилията за подобряване на бизнес климата; да увеличим степента на събираемост на приходите в бюджета; да финализираме Споразумението за партньорство и да задвижим проектите по новите оперативни програми.

В плана му влиза още да се стабилизира енергетиката; да се преодолее инертността в здравеопазването и да се изгради системите за финансов контрол.

Премиерът поиска пресичане на нерационалните практики в образованието и насочване на политиките ни към учениците. Също така да се проведе борба за ефективно налагане на върховенството на закона, за да се отговори на очакванията на българските граждани. Да се проведат политики на реиндустриализация; да се продължи  се рационализира администрацията и правителството да се фокусира върху електронното управление".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
1
 
! Отговори
Pepi Petrov преди 10 години
Когато Борисов управляваше се унищожаваше всичко.
24
0
 
1
 
! Отговори
Димитров преди 10 години
Това е експертната оценка на един професионалист.
23
0
 
1
 
! Отговори
Juss преди 10 години
По времето на ГЕРБ, наистина бизнеса беше газен и системно унищожаван.
22
0
 
1
 
! Отговори
Митко преди 10 години
Кой каквото да казва с това управление е по-добре.
21
0
 
1
 
! Отговори
Венков преди 10 години
Прав е Орешарски.
20
1
 
1
 
! Отговори
Марин преди 10 години
Вярата ми в правителството все повече се увеличава благодарение на компетентността им
19
1
 
1
 
! Отговори
Бошето преди 10 години
Разчитам, че в най-скоро време правителството ще поправи всички грешки на ГЕРБ и ще започне да изгражда един добър живот за народа
18
1
 
1
 
! Отговори
Весо преди 10 години
Орешарски пак впечатлява с компетентност и запознатост с политическата и икономическа конюнктура в страната
17
1
 
1
 
! Отговори
Пламен преди 10 години
Не е неочаквано, че бизнеса е в застой по времето на ГЕРБ единствено се целеше той да бъде разрушен
16
1
 
1
 
! Отговори
Стоян преди 10 години
Хубаво е да чуеш изказване на човек, който има качества и е подходящ за министър-председател, че с този Бойко направо ми се изкриви представата за този пост
15
0
 
2
 
! Отговори
я преди 10 години
Я някой да си направи труда да провери колко проверки са направане от Инспекция по труда и колко от тхя са завършили с актове. Клони към 100%. Означава ,че или бизнеса е за тотално закриване, или институциите всъщност са събирачи на глоби, или наредбите не са читави.
14
0
 
1
 
! Отговори
я преди 10 години
Я проследете за последните десет години колко нови декларации са пръкнали и колко са отменени.
13
0
 
3
 
! Отговори
vesko02 преди 10 години
Добро утро Пенке,само че тази песен я пеят и всички преди теб без да са склонни да променят нещо.
12
0
 
5
 
! Отговори
кой ще ни каже преди 10 години
Октоподски да каже как НЗОК пере парите на братя ГалевиВдовицата на Отверката го каза ясно в предаването на Сашо Диков вчераИмат договори с Касата, а тая е подставено лице на ГалевиМая Манолова да не се пише голяма патриоткакакто каза за Костенец, сега да си каже за Дупница, защото не случайно и викат сестра Галева - носила е подписка в защита на ГалевиБСП си мълчи, ама и Бойко не се обажда
11
0
 
4
 
! Отговори
finex преди 10 години
otkri toplata voda.nali i zatova bg narod protestira ot godini i ne iska da izbira mafiotski bg partii - kopia na bkp. bg narod iska majoritarni izbori i stop pojiznenata izdrajka na bg korumpirani deputati i partii ( vse pak nito sa invalidi, nito sa dojivotni zatvornici!)za gluhata bg central adminisration - da gledat Ukraina, posle idva tehnia red - na 25 mai.
10
2
 
10
 
! Отговори
икономист преди 10 години
Все таях някаква надежда, че Орешарски е нормален , но той се оказа по луд и от лудите. Да кажеш , че бизнеса се страхува от ГЕРБ и затова не инвестирал е толкова инфантилно , че даже не става и за предизборен пиар с каквато цел е казано. Олигарски ще плати такава висока цена , че децата му и внуците ще се срамуват от него. То бива да си *** , но толкова не бива.
9
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Я да порасъждаваме:-В България нищо не работи-Частния сектор,който работи,изцяло е в сивия сектор иако има печалба тя се изнасяизвън страната-Де факто няма работеща икономика-Има над 2млн. държавни иобщински служители/администрация-само в София над 1млн.,армия,полиция,лекари,учители ипреподаватели и т.н./-Има над 2млн. пенсионери-Има над 300хил. охранителиЕ,ОТКЪДЕ ИМА ПАРИ за тезихора,за пенсии и заплати,които фактически не произвеждат продукт/стока/!?Как става това?!А?!
8
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
СЪЩИНСКИ ПАРАГРАФ 22. :)
7
1
 
13
 
! Отговори
Пешо преди 10 години
Искаме 50% съкращения на държавните служители и големи облекчения за стартиране на частен бизнес. Държавата не стига, че нищо не произвежда, но гледа с всички сили да пречи на хората които я хранят. Да се даде възможност на всички хора да изкарват пари и да живеят.
6
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Големи хвалби, голямо нещо. Текат мед и масло навсякъде у нас, след идването ви на власт. Фантазии, които споделяте само с коалиционните партньори у нас и в света. У нас с всички "преходни" крадци на милиони, включително специалните на вас, г-н Орешарски - Васил Божков, Стефан Софиянски, Делян Пеевски, Доган - Местан, "бисерчета", "менти", "осички", "спинчета", енергийни спецове, а за капак с "барековщината" и кой ли още не. Навън никой не ви иска, освен няколко комунистически лидери. Трагедия