Китай няма да застане зад Русия за референдума в Крим, смята дипломат

От позицията ни зависи дали ще останем в периферията
15 мар 2014 13:30,
70
Китай няма да застане зад Русия за референдума в Крим, смята дипломат
Снимка: Bulgaria On Air

Проекторезолюцията на САЩ за обявяване на референдума в Крим за „нелегитимен“, внесена в Съвета за сигурност на ООН, е поредната стъпка от дипломатическите усилия за решаване на кризата в Украйна, заяви в ефира на Bulgaria On Air бившият говорител на Външно министерство Радко Влайков. Според него Китай вероятно ще направи някакъв реверанс към Русия заради свои глобални стратегически интереси, но „в никакъв случай няма да застане зад Москва” при гласуването на документа.

Припомняме, че преди ден американският представител на Вашингтон в ООН Саманта Пауър подчерта, че целта на документа е да „посочи нивото на изолация на Русия, която не върви по мирен път”. Американски дипломати коментираха още, че документът е написан така, че Китай да се въздържи от гласуване, но да не налага вето. Очакванията са проекторезолюцията да се гласува в събота или ден преди провеждането на референдума.

Радко Влайков коментира и позицията на България по отношение на кризата в Украйна. Той посочи, че от това каква позиция заеме страната, зависи дали ще се „утвърдим като една лоялна държава- членка на ЕС и НАТО или ще останем в периферията”. 

Още коментари по случващото се в Украйна може да гледате днес от 18.00 часа в предаването „Брюксел 1” на телевизия и радио Bulgaria On Air.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


70
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
1
 
12
 
! Отговори
Цеков преди 10 години
Дa беше сложил поне по-ново сaкенце г-н бивш говорител нa МВнР. От кой прaшен шкaф се появи бре мишок и когa зaпочнa дa рaзбирaш от дипломaция.
40
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Щом Радко е казал, така ще стане непременно... Без значение, че водещите анализатори са на обратното мнение, все пак Радко е ДИПЛОМАТ, разбира ги нещата шъ знайш.
39
2
 
29
 
! Отговори
MSC преди 10 години
СЛАВА НА БЪЛГАРИЯ И РУСИЯ!
38
3
 
27
 
! Отговори
лоялен гей преди 10 години
Че ние и до сегa сме си били повече от лоялни......и кaквa ползa. Дa го д...хaт Нaто и Ес. Слaвa нa Русия
37
3
 
19
 
! Отговори
ivo преди 10 години
С две думи:наточете си езиците защото трябва яко да лижем ***,иначе в периферията.Че ние къде сме драги господин анализатор,никой не ни има за нищо и въпреки всичко трябва да лижем усърдно.Нещо не ми се връзва логиката
36
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Аман от платени коментатори.Все едно че някой ги пита.
35
3
 
22
 
! Отговори
Кака Миче преди 10 години
До Анонимен 48Ами нема лошо - ще си получат Калининград! За целта трябва да вкарат там войска, която да гарантира реда и спокойствието на населението! хахаха...!Тези пръдлювци литовците даже няма да ги блатят с Ураган-и - стига им един батальон спецназ да се изпърди на границата и са измрели! То ако така ставаше, вече да сме под македонско от 100 години! хаха!Сега нали виждате колко тежат колите и телевизорите на запада и колко - танковете и ракетите и защо Русия е "велика сила"!
34
3
 
28
 
! Отговори
Мунчо преди 10 години
Всеки чете международното право както дяволът - евангелието! Има малка разлика от Русия и запада, защото Русия от 1990 г. само отстъпва територии и зони на влияние, а западът напредва. Нали никой не си е мислил, че това може да продължава вечно? Руснациъе и до Москва са отстъпвали, даже веднъж и града са изоставяли, но после... е, после ще го видим и сега на живо, почакайте малко! За тях не е оправдано да излизат от летаргията само за един Крим! Мечката трудно се затичва, но после и трудно спира
33
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"За тоа субект ми е ясно какво значение придава на думичката "лоялен"."Искаш да кажеш лоЙялен :)
32
2
 
18
 
! Отговори
Радо преди 10 години
До Анонимен 41Знаеме AFP, DW, Reuters о пр. как ги броят по площадите! Всъщност са не повече от 5 хил. срещу 20 хилядна демонстрацция в подкрепа на отделянето на Крим! Това по данни на полицията и кметството в Москва.Що не напише Франс Прес колко е скочил рейтимгът на Путин за 2 седмици? В момента е 78%! Толкоз за площадите в Москва...
31
3
 
17
 
! Отговори
не на лъжата преди 10 години
Цяла седмица в различни градове на РФ се провеждат митинги, подкрепящи рускоезичното население на Украина. Днес в 12.00 ч. многохиляден митинг в центъра на Москва под девиза Мы своих не бросаем.
30
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
За тоа субект ми е ясно какво значение придава на думичката "лоялен".
29
1
 
12
 
! Отговори
Пацо преди 10 години
До Анонимен 26Зетят на Муравей Радев и чесач на кл^тора на Надка Дипломатка.
28
1
 
17
 
! Отговори
оптимист преди 10 години
А какво очаквахте неграмотни , Китай ако се застъпи за Крим трябва и веднага ако има референдум за Тибет да отстъпят ...... Но това е голяма игра и не е за хора .....от форума
27
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Китайците помнят Тянънмън и ако беше минал метежа сега Китай щеше да бъде разпарчетосан и нямаше да има китайско икономическо чудо а сега щяха умират от глад......Тянънмън не е Майдана в Киев те и китайците някой ден ще си вземат Тайван и е редно населения с руснаци Крим да е към Русия както и двете Германии се обедениха и това беше нарушение на международното право и отделянето на Косово беше нарушение на международното право ...Така че което е руско Русия ще си го вземе
26
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До 34-след като пишеш БРИгС с Г, а не с К,няма какво да ти се обяснява.Това показва колко си ***.
25
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тоя *** да не е кум на временно изпълняващия длъжността посланик на САЩ в България и неговия съпруг.А нищо чудно и някоя нова шведска тройка да правят.Новото влакче-пуф-паф.Само да не се скарат кой ще е машиниста.
24
2
 
13
 
! Отговори
анонимен преди 10 години
Вервайте му .Все пак е дипломат.И понеже Русия и Китай са също велики сили.то ктайските политици най вероятно ще оставят САШ и ЕЦ , да се разправи с едната от великите сили , а тя после да се остави за десерт накрая ,нали?. Няма токова животно като Тибет,Тайван, спор с японците за острови и прочее.Явно г-н ДИПЛИМАТЪТ е завиршил същата школа с Бойко......
23
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тоя изкукуригал псевдодипломат чувал ли е за БРИКС.
22
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Баси продажниците! А и как да ги уважаваш като се продават за жълти стотинки! *** долни!