Правителството с план за индустриализацията до 2020 г.

Станишев: До 20 април ще е готова програмата с акцент върху тази година
Обновена: 16 мар 2014 18:48 | 16 мар 2014 15:36, Камелия Цветанова
223
Правителството с план за индустриализацията до 2020 г.
Сергей Станишев. Снимка: Булфот, архив

Кабинетът на Пламен Орешарски готви програма за развитието на индустрията за следващите години с ориентир до 2020 г. с акцент върху мерките, които ще бъдат предприети за окуражаване и подкрепа на реиндустриализацията през тази година. Представянето й ще е стане до 20 април след диалог с работодатели, синдикати и неправителствени организации, съобщи лидерът на БСП Сергей Станишев на семинара на левицата в Боровец.

Освен това се готви и цялостна реформа в здравеопазването.

Тя пък ще се разработи в диалог с лекарите, медицинските сестри и пациентските организации.

Още по темата

По думите на Станишев реформата в системата за спешна помощ е приоритет.

Планира се да се разкрият 35 центрове за спешна помощ през тази година, както и изграждането на 11 допълнителни комплекси за спешна медицинска помощ по модела на „Пирогов”. Първоначално те ще са в Бургас, Велико Търново и Плевен, което ще се случи през тази година, после допълнителни в други региони, обясни той.

„По отношение на регионалното развитие диспропорцията в последните 4 години ужасно се задълбочи. София, Пловдив, Бургас бяха фаворитите на предишното правителство. В останалата част на страната също живеят български граждани. Един от приоритетите е ребалансирането и възстановяването на стабилността в развитието на регионите”, посочи Станишев.

„Залегнала е нова политика на рехабилитация на второкласни и третокласни пътища. Става дума за програма от 50 милиона лева. Друга нова политика е програмата за развитие на водния сектор. Тя предвижда два нови язовира – „Пловдивци”, „Луда Яна” и рехабилитация на яз. „Студена”. Отделна програма е за борба с водните режими в населените места. В 30 населени места този проблем ще бъде решен”, каза още лидерът на БСП.
Според него обаче най-важното е създаването на работни места и борбата с безработицата.

 „Социалната политика е от особено значение, тя е изведена във водещ приоритет в програмата на правителството. Още в първите месеци се постигна социално размразяване”, припомни той.

Заместник-председателят на БСП Янаки Стоилов съобщи, че в програмата за реиндустриализация ще бъдат включени стимулиране на инвестиции в частния сектор - вътрешни и външни, държавно съдействие чрез изграждане на индустриална инфраструктура, развитие на индустриални зони, подготовка на квалифицирана работна сила, използване на инструментариума на Българската банка за развитие в съчетание с експортното застраховане и държавно участие, както по пътя на съществуващи държавни търговски дружества, така и чрез джойнт венчър - партньорство на държавата, общините с частни инвеститори, добави той.

Обсъждахме и възможността министерствата с ресори икономика, транспорт, земеделие, да имат свои търговски дружества, чрез които да партнират с икономически субекти от страни от Далечния и Средния изток, в които голяма част от икономиката е под държавен контрол, каза Янаки Стоилов. Обсъдено е и през есента да стартира външнотърговско дружество за износ на храни, което ще бъде създадено в рамките на Министерството на земеделието, посочи той.

Премиерът Пламен Орешарски добави, че най-вероятно ще се създадат сдружения с активното участие на земеделските асоциации. От многобройните ми срещи с представителите на бизнеса, в това число занимаващи се със земеделие, те често поставят въпроса да се подпомогне създаването на експортни възможности, тъй като са дребни, разпокъсани и трудно осигуряват достъп дори до местния пазар, да не говорим за експорт, посочи министър-председателят. Той добави, че ще се направи работна група, която ще излезе с предложение за най-добрата форма след съгласуване с браншовите организации в селското стопанство.

Орешарски каза още, че с приоритет ще се подкрепят високотехнологични производства, но не биха се отказали и от традиционни индустрии с принос върху икономическия растеж.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


223
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
181
0
 
3
 
! Отговори
cveta преди 10 години
То от вашите планове/дето ги правите само за вас си / се вижда на какво дередже докарахте народа и страната !Най добре си обирайте крушите и дано дойдат достойни,знаещи и можещи хора /сигурна съм,че в народа ни има такива/.В техния план бих повярвала,но във вас вече нямам и капка доверие,некадърни,алчни,безотговорни/бих могла да ви нарека с хиляди грозни епитети/обирджии.За пустият му кокал сте готови и майка си да продадете !
180
0
 
3
 
! Отговори
Боби преди 10 години
Такова грабене не е имало от Костово време, този горе е най-големият крадец.
179
1
 
3
 
! Отговори
Мими преди 10 години
Плановете на СС са да го изберат за евродепутат и да изведе децата на Моника от България.
178
1
 
7
 
! Отговори
партиен член преди 10 години
От светлото бъдеще начертано от любимата партия, виждам изпълнимо само едно нещо.Язовирите? Защо?Защото имат доказан хидроинжинер в лицето на великия Везир А.Доган.А ако той реши може да се справи и със другите сектори на икономиката.Не е решил не го е направил.Браво.
177
0
 
6
 
! Отговори
планът е ясен преди 10 години
До девето коляно да ни владеят издънките на фашисто-комунистическата БКП-това ви е планътНяма ''преуспял''бизнесмен у нос,който да не в близко родство с ДС и ЦК на БКППланът е ясен- ще ни смучат кръвта тия пиявици
176
0
 
9
 
! Отговори
Черен Петър преди 10 години
Ще това, ще онова...Обещавам ви пак промяна и Светло бъдеще.А днес?
175
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Картофаджията от с.Банкя фалира държавата!Зароби ни с 4 млрд.лв.нови заеми,изхарчи 4,5 млрд.лв.от фиска, окраде 1,5 млрд.лв.от НЗОК, смачка 130 хиляди фирми,увеличи безработните с още 450 хиляди,лиши ни от еврофондове,не спира да ни срами пред Европа с простотията си.Няма как след него държавата да бъде изправена за по малко от 15-20 г.Шопара Цацаров мълчи.Сретен Йосич се бави,а ние продължаваме да го зяпаме с отворени уста,докато той се *** и кротко плащаме за охраната на една второразрядна мутра!
174
0
 
8
 
! Отговори
Извини се бе? преди 10 години
И днес ТИ казвам: Извини се БЕ !!!!Извини се!!Какво се чудиш?.......................Този път заради Априлското въстание на Местан се извини.И го целуни.
173
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Той и Боко с администрацията си нямаше ден да не пуснат нов план и концепция! С чиновници, *** и население за което политиката е по-важна от сметката му за тока и яденето на масата държава не става! Тук няма прагматизъм, а само *** и "бъдеще". Тия планове дето 25 години ги правят и журналисти и политици да си ги наврат в задния двор :)
172
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Боже, този пак има план. Стига с тези идиотщини, бе. Не разбираш ли, че хората не могат да те гледат, не искат да те слушат, не понасят манипулациите на партията ви и нейните постоянни коалиционни партньори, които си купувате по методите на ДС и затова те никога не се свършват. Вие сте корумпирани милионери, които стискат като удавници властта и не искат да я пуснат, за да не загубят натрупаното с далавери, попадайки под справедливите удари на истинския съд - освободен от продажници.
171
1
 
11
 
! Отговори
Rumen преди 10 години
План за източване на държавни пари - КЛАСИКА. В инокомика в която една мобилна апликация като WhatsApp струва повече от Форд Моторс, държава ни вместо да се възползва от таланта на младите и да подпомага Информационната революция иска да ни върне 50 години назад и да строим заводи с облаци от дим , народа ***, живота тежък скучен. ОСТАВКА ТОВА ВРЕМЕ Е МЪРТВО!
170
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
И агента гоце и съветския кагебист серГЕЯ и лудия сайдеров и Доганя и откачалката Бараков... са руски ***...*)))
169
0
 
12
 
! Отговори
abandon ship ! преди 10 години
спасявайте се кой както може ! тоя окончателно ще довърши държавата...
168
1
 
12
 
! Отговори
еми преди 10 години
О неразумний юроде! Ако се продават пенсионерите за 30 лв.,това означава,че заслужават децата и внуците им да бягат в чужбина,да не могат да си купят лекарства,да остават все по-самотни и безпомощни! Гласувайки за червените химери,това очаква всички ни! Скоро България ще бъде турска,благодарение на комунистическите жадни за власт подлизурковци!
167
1
 
10
 
! Отговори
СУПЕРИНДУСРИАЛИЗАЦИЯ преди 10 години
"Реиндустриализация" е слабо другарю Станишев, МНОГО слабо. Но ако поставим отпред "СУПЕР" ехееее..."СУПЕРИНДУСРИАЛИЗАЦИЯ" - как звучи, а? Гордо, по комунистически, по Ленински. Ще произвеждаме СУПЕРавтомобили, СУПЕРсамолети, СУПЕРЕЛЕКТРОКАРИ, СУПЕРЧУШКОПЕК за СУПЕРчушките....ПРОСЪЛЗИХ СЕ. Явно съм по-чувствителен.ВЕНСЕРЕМУС.
166
2
 
15
 
! Отговори
tuuutt преди 10 години
от 70 години комунистически планове поне на 30% да се осъществяваха щяхме да сме раят на земята ... наглостта комунистка е БЕЗКРАЙНА
165
1
 
15
 
! Отговори
Моника Станишева преди 10 години
моя *** обеща, че ще спечели поне веднъж избори, ама нанайси !!! Бойко пак ще го опука за 10ти юбилеен път.
164
0
 
11
 
! Отговори
tuuutt преди 10 години
колко красиви думи от другаря станишев ... планове планове планове ... но само един планът за краденето се изпълнява и преизпълнява
163
7
 
2
 
! Отговори
реалист преди 10 години
Ако правителството не разкриваше работни места щеше да бъде обвинявано, че не го прави. А когато го прави, хората имащи интерес да го очернят отново са недоволни.
162
2
 
3
 
! Отговори
В. Vasilev преди 10 години
Състоянието на голяма част от второкласните и третокласни пътища е като след война. Намерението на правителството да бъдат ремонтирани е много добро.