ГЕРБ ще предлага идеи за излизане от енергийния колапс

Борисов поел ангажимента на среща с две асоциации
Обновена: 18 мар 2014 13:55 | 18 мар 2014 13:55, Анисия Иванова
102
ГЕРБ ще предлага идеи за излизане от енергийния колапс
Архив: Булфото

ГЕРБ ще предложи мерки за решаване на моментния ликвиден колапс в енергетиката и за стабилизиране на сектора в дългосрочен план. Ангажиментът е поел лидерът на партията Бойко Борисов на среща днес с представители на Българската ветроенергийна асоциация и на Българската фотоволтаична асоциация, съобщават от партията. Целта на партията е да се защити интересът на потребителите.

Представителите на двете асоциации, които представляват мнозинството от инсталираните в България вятърни и слънчеви централи, заявиха, че чрез атаките срещу сектора им ще бъдат унищожени инвестиции за милиарди евро и ще бъдат загубени над 10 хиляди действащи работни места.

Те са настояли за спешни мерки за преструктуриране и оздравяване на енергийния сектор и създаване на Енергиен борд с участие в него на ЕБВР, ЕИБ, Световната банка и Европейската комисия. Идеята е Бордът да окаже финансова и структурна подкрепа. От организациите са поискали също да бъде назначен външен професионален мениджмънт на БЕХ и НЕК, както и гаранции за политическа независимост, безпристрастност и професионализъм на ДКЕВР.

Борисов е припомнил, че мандатът на ГЕРБ не е стигнал, за да бъдат приети промени в Закона за енергетиката, според които изборът на състава на ДКЕВР да става с мнозинство от две трети от народните представители. Бившият премиер е отбелязал, че законопроектът е повторно внесен в 42-то Народно събрание, но отхвърлен още на първо четене в пленарната зала от мнозинството на БСП, ДПС и "Атака".

Бившият министър на енергетиката Делян Добрев е споделил оценката на двете асоциации за тотална ликвидна криза в енергетиката, предизвикана както от решения на регулатора, така и от недалновидното управление на сектора.

В срещата са участвали още водачът на евролистата на ГЕРБ Томислав Дончев, бившият зам.-министър на околната среда и народен представител Ивелина Василева и зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ Красимир Велчев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


102
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Kaкъв енергиен колапс бе.... енергия има колкото ти душа иска - няма потребление и така дяла на зелената енергия минава 20%, колкото трябва да бъде, защото я изкупуват задължително - от това се набутва НЕК....
51
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
От една страна като погледнем Буда,цвинокио и пастирката и от другата Велчев и Цацаров ни става ясно,защо живеем в най-бедната държава в Европа и сме единствената държава не само на Балканите,а и в Европа в която няма осъден "политик",ако въпросните могат да се наричат така.Всеки кадърен току що завършил Юридическия факултет досега да им е взел и имунитета и престъпно придобитото имущество и вече да търкат наровете и да пишат програми във библиотеката на затвора
50
0
 
12
 
! Отговори
берг преди 10 години
Мярка номер 1 - прекратяване на договорите на всички ВЕИ, които са "присъединени" от началото на 2008 г. досега. Ще се постигне зашеметителен баланс на енергосистемата..
49
3
 
13
 
! Отговори
селчо преди 10 години
И кво ся, да дигнем цената на тока с 50%, че спонсорите на тиквата да не си загубят крадените от нас милиарди ли?
48
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Анонимен 49.*** в ефира,поне сменете изказа.Толкова сте прости и отчаЯнИ *** тикви.
47
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Боце, с Цвети добре ли захлебихте от зелената енергия ?
46
1
 
12
 
! Отговори
Васо преди 10 години
ТОЙ да си помисли що похарчи маса пари за един консултант, как с бездействието си остави руснаците да произведат основното оборудване за два блока и да ни съдят сега в Париж, за тоя бум на ненужни фотоволтаици дето доят НЕК. Да си каже кой ще плаща сметката за колебливата си позиция. Идва време да се търси сметка. Драпа пак за власт да се измъкне, щото се ръководи от максимата, че победителите не ги съдят. Страхува се да не сподели съдбата на Костов, щото неговия залез тръгна от маришките ТЕЦ.
45
2
 
12
 
! Отговори
ди преди 10 години
Време е сами да си търсят пазар на скъпата си ел.енергия,а дадените рушвети за разрешителни,да си и искат от Бойко.
44
1
 
9
 
! Отговори
вихър преди 10 години
Болен мозък си ти ,в акъла ти е само как да откраднеш ! Психопат !
43
1
 
11
 
! Отговори
Тиква преди 10 години
На ГРОБ енергийната програма я изпитвахме в продължение на близо четири години,ОПАРИХМЕ СЕ ДОБРЕ,нямаме нужда от още "програми".Едно не е ясно,защо Цацаров още не е подкарал тази гнусна и престъпна мутра?Или това е поредният прокурор на конци?
42
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До ZARAЗащо не напишеш същото за Станишев,Доган и Местан,какво стана с Бисеров? Доста пари са ви платили долни ***.
41
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
тиквата много бързо забрави, че народа го изгони от властта заради монопола в енергетиката
40
2
 
10
 
! Отговори
пепина преди 10 години
Празна му е тиквата !
39
1
 
8
 
! Отговори
питам преди 10 години
Цветелина дали се изказа
38
2
 
8
 
! Отговори
пепина преди 10 години
В на Бойко огромната глава няма и капка мозък !
37
0
 
9
 
! Отговори
ПОЛИТИЦИ БГ та преди 10 години
ГЕРБ ще предлага идеи за излизане от енергийния колапс,ТВА ОТ МОНТЕРЕЙ ЛИ ТИ ГО СПУСНАХА КЛОУНЕ ?
36
0
 
7
 
! Отговори
1234 преди 10 години
Енергийната мафия в действие
35
0
 
5
 
! Отговори
Кой-Той преди 10 години
До илияОт къде знаеш,написаха ти ги в опорните точки ли ? Всички много знаят,но истината е една,БКП-БСП-ДПС съсипаха страната,продадоха и омерзиха всичко българско и свято.
34
2
 
6
 
! Отговори
ПРОС преди 10 години
извинете, не прос , а ***
33
1
 
8
 
! Отговори
ПРОС преди 10 години
До мутромишкаПРОС Е НАРОДА,, ДЕТО ГО ИЗБРА!