Плевнелиев от Лондон: Отлагане на референдума е непочтено!

Снощи той се срещна с наши сънародници, днес – с кралицата
Обновена: 18 мар 2014 14:19 | 18 мар 2014 12:01,
136
Плевнелиев от Лондон: Отлагане на референдума е непочтено!
Срещата на президента с нашите сънародници. Снимка: Президенство

Президентът Росен Плевнелиев изрази загрижеността си от възможността съзнателно партии в парламента да отлагат за лятото провеждането на инициирания от него референдум за изборните правила.

"Това би било непочтено отношение, затова в рамките на Конституцията ще дам всичко от себе си този референдум да се проведе по един достоен начин", коментира той на среща с близо 200 сънародници в българското посолство в Лондон.

Още по темата
По думите му българският народ не заслужава да бъде лишен от дебат в парламента по референдум за изборните правила и идеята за национално допитване да изпадне в бюрократични процедури с неясен край.

"Вярвам в отговорното отношение и продължавам да апелирам референдумът да се проведе заедно с изборите за членове на Европейския парламент на 25 май. Не искам да вярвам, че партиите в парламента имат интерес от ниска избирателна активност", допълни държавният ни глава.

Пред Плевнелиев сънародниците ни пък поставиха въпроса за създаването на Съвет за българите в чужбина.

Плевнелиев от Лондон: Отлагане на референдума е непочтено!
Снимка: Президенство

"По бъдещата Стратегия за българите в чужбина все още се дебатира, поясни президентът, цитиран от прессекретариата на държавния глава, като напомни, че президентската институция няма законодателна инициатива.

"Една част от тази стратегия трябва да бъде и възможността българите да могат да гласуват електронно и във всяка част на планетата, но е необходима политическа воля това да се случи", каза той.

Сред темите, поставени от сънародниците ни в Лондон, са възможностите за по-бърза образователна и професионална адаптация и реализация на завършили образованието си в чужбина млади българи, реформа в съдебната система и репутацията на страната ни в чужбина.

"Системата на правораздаване в България е реформирана пет пъти! Това е удобно извинение да не насочим вниманието към постигнатите резултати. Решението е политиците да се откажат да кадруват в системата. Не трябват повече реформи, трябват резултати", подчерта държавният глава.

По думите му когато брутният вътрешен продукт на глава от населението достигне около 60 на сто от средния за Европейския съюз, тогава сънародниците ни ще започнат да се връщат в България.

Той даде за пример редица държави с аналогични процеси, сред които Испания, Гърция, Португалия, Полша, Словакия, Чехия. В тези страни, по думите на държавния глава, процесът на завръщане на емигрантите в родните им страни протича или вече е приключил.

"Днес БВП на България е 47% и имаме още много да работим", каза още държавният глава.

По-късно днес президентът Росен Плевнелиев ще разговаря на аудиенция с Нейно величество Кралица Елизабет II.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


136
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
80
1
 
8
 
! Отговори
Каква почтенност ? преди 10 години
"Плевнелиев от Лондон: Отлагане на референдума е непочтено""Почтенните" ЕС ни набиха в една камара договори с Украйна (или по-скоро с терористичното и правителство) сключени от името на България без одобрението на народа и сключени точно от Плевенлиев, заедно с Орешарски.Това ще доведе България до криза и негативи последствия за отношенията и с Украйна.И кой ще плаща тези договори от страна на България.Едва ли ще са "почтенните" ЕС и едва ли ще са "почтенните" Български депутати.
79
1
 
11
 
! Отговори
1111 преди 10 години
Пак се опита нещо да каже, но не успя. Само си загубихме времето.
78
0
 
1
 
! Отговори
ГЮРО МИХАЙЛОВ 1 преди 10 години
Бойко Борисов: Спешна задача е кандидат-депутатите да минават през психотестове!? Аман от роднинска политика- кумът говори за младоженеца!?!? Младоженецът, пък: Има таен заговор между Цветелина Бориславова и Моника Станишева - мъжете им Сергей и Бойко да не влизат в затвора! Едната двойка от куртоазия ли си я намесил!? Болниииии, болни
77
2
 
6
 
! Отговори
БГто преди 10 години
Тия българи до Плевнелиев, някак не изглеждат, като такива
76
2
 
7
 
! Отговори
нено сенегалеца преди 10 години
Има полза от такива срещи. Като ни видят държавната глава, нормалните европейци се убеждават, че трябва много да помагат на България.
75
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Misho !
74
2
 
6
 
! Отговори
Сър Джон преди 10 години
Ирландската пастирка е дошла без мъжа си,това не е добре за етикета,но в Лондон ще намери кой да я утеши.Офшорен клоун и кукла на конци.
73
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
А почтено ли е да криеш принадлежност към БКП?Келнер
72
9
 
13
 
! Отговори
социолог преди 10 години
Троловете се чудят какви опорни точки да ползват. Президента е умен образован и не могат да му го простят. В БКП-БСП-ДС още от времето на овчаря Т.Живков та до днес обичат прости и неграмотни хора. При това положение кой гласува за тях-***, пенсионери и маргинали. Затова в България няма управия, защото от тези *** нищо добро освен кражби, грабежи, убийства и т.н.
71
14
 
8
 
! Отговори
социолог преди 10 години
Идио*ите от БСП-ДПС-ДС-Атака-КГБ мислят за референдум само когата имат изгода. Какво направиха с референдума за Белене. Нищо но от сърце. А забравих похарчиха 16 милиона лева за този, който клати гората. Това е показателно за цялата политика на тройната мафия. Правят всичко което им позволява да крадат и лъжат народа.
70
4
 
8
 
! Отговори
djon преди 10 години
Мисия Лондон
69
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
РЕФЕРЕНДУМ:1. Руска Федерация.2. *** съюз.
68
6
 
14
 
! Отговори
гражданин преди 10 години
Този държавен глава не се спира напоследък в държавата - Катар, Лондон. Обаче какви дестинации - Катар се оказа забранен за преговори от ЕС заради налагане на робство на чужденци, а отношението на Лондон към българите знаем ... Та единственият резултат от безцелните пътувания на Плевнята ще бъдат срещите с младежкото ГЕРБ - на снимката и якото подлизурковстване на про-САЩ политиките ... ама българите не обичат САЩ, бе държавна главо ...
67
7
 
13
 
! Отговори
Шотландски боец преди 10 години
Как може "Ирландска пастирка" и *** на Банкянската тиква да се прави на шут пред кралицата.Ибрикчията на олигарсите говори за референдуми.Този плевел какво общо има с България и с хората живеещи в тази страна?Тоз ще говори за БВП като краде от държавата ни,ОСТАВКА на ПОДЛОГАТА
66
8
 
15
 
! Отговори
Men преди 10 години
Целта на росковия референдум за електронно гласуване е изборите да се решават от хората в чужбина ,а не от живеещите в България. На него му е ясно,че хората живеещи тук не могат да го понасят. И него, и ментора му. По-жалък президент не сме имали и едва ли ще имаме.
65
8
 
6
 
! Отговори
TRAFALGAR преди 10 години
ММ мирише ми на *** + младежко БСП , 5 стр. коментари - яко *** !!!!!!!
64
3
 
4
 
! Отговори
ГЮРО МИХАЙЛОВ 1 преди 10 години
Нямате ли срам и съвест?! Парите не са всичко! До вчера целуваше ръцете на Доган и обясняваше, че е най-добрия политик в България! Вече говориш за партньорство между ГЕРБ и ДПС. Пак искаш да си на Дондуков, на всяка цена! Бойко, това, което постваш на единственото място, където заслужаваш освен за лудия Макс с чистите ръце с пълна сила се отнася и за теб! Вие сте като оня от Лясковец! Затворете се у вас и си пишете във фб.
63
3
 
15
 
! Отговори
Анонимният преди 10 години
Да, първият референдум с въпрос: 1. Достоен президент ли е Росен Плевнелиев? 2. Честно избран ли беше той за президент? Ако отговорът на двата първи въпроса е НЕ да се отговори и на трети : 3. Да има ли предсрочни избори за президент?
62
4
 
5
 
! Отговори
Анонимният преди 10 години
ЦВЕТАНОВ, БОРИСОВ, ПРЕЗИДЕНТ и т.н. ЛЕМУРИ, ПОЛАГАЛИ БЕЗБРОЙНО ПЪТИ КЛЕТВА ДА СПАЗВАТ КОНСТИТУЦИЯТА И ЗАКОНИТЕ. Поне туй да бяха запомнили. Продължението в името на НАРОДА, го разбрахме Гербер, който трепери за народа си, ЯВНО Е С ПАРКИНСОН
61
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Анонимният 75:)