Популизмът все по-често ще излиза на преден план

Експерт: Хората се поддават лесно на влияния
Обновена: 18 мар 2014 10:33 | 18 мар 2014 09:35,
2
Популизмът все по-често ще излиза на преден план
снимка: Bulgaria On Air

„Популизмът все по-често ще излиза на преден план, а на политиците ще им става все по-трудно да постигат бързи решения на наболели въпроси, без да спекулират със злободневните теми“, каза в сутрешния блок на Bulgaria On Air изпълнителният директор на сдружението "Болкан асист" Славея Христова.

Според нея не само в България, но и в световен мащаб, се наблюдава промяна на ценностите и пътищата за решаване на проблемите в различните общества.

„Във все повече държави, не само у нас, се наблюдава изместване на истинския диалог чрез популистки идеи, хората се поддават лесно на влияния. В същото време обаче гражданите настояват инструментите на демокрацията да се използват колкото се може по-често. Провеждането на референдум е еди такъв инструмент. Тук трябва да признаем, че досега в България никога не е имало истинско обществено допитване по наистина важни въпроси“, обясни Христова.

По думите и рискът при провеждането на референдум заедно с евроизборите не се състои в това, че повечето партии преследват предимно политически и популистки цели, а в ограниченията, които поставя Изборния кодекс.

„За да бъде признат за действителен, в него трябва да участва поне толкова хора, колкото са гласували на последните избори. Не считам, че е редно да сравняваме активността по време на парламентарни или президентски избори и активността по време на обществено допитване“, посочи още Христова.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
0
 
! Отговори
prof. Kolchev преди 10 години
i sopata.
1
0
 
0
 
! Отговори
Лоша работа преди 10 години
Тази госпожа много правилно обяснява всичко което ние отдавна вече си знаем.