Обща декларация за Украйна - мисия невъзможна. Засега

Управляващи и опозиция преговаряха, но консенсус за момента няма
Обновена: 19 мар 2014 16:25 | 19 мар 2014 16:24, Камелия Цветанова
34
Обща декларация за Украйна - мисия невъзможна. Засега
Снимка: архив, Reuters

Вместо да спорят публично в пленарната зала, както обикновено се случва при обсъждането на важни позиции, този път управляващите и опозицията в парламента седнаха на масата за преговори, за да излязат с обща позиция заради кризата в Украйна. Досега в парламента има внесени предложения за декларации от  БСП, ГЕРБ и „Атака”, но политиците решиха, че е редно този път да са единни и да излязат с консенсусна позиция.

Въпреки първоначалните преговори обаче се оказа, че трудно ще се стигне до обща декларация.

„Не трябва да надценяваме възможностите за обща позиция, защото отделните парламентарни групи имат елементи, на които държат, за мен е постижимо да се намерят общи опорни точки, което да придаде по-голяма сериозност на българската позиция”, обясни Янаки Стоилов от БСП, който оглавява външната комисия в НС.

Въпреки че и той участва в работната група, отказа да коментира детайли по текста.

Още по темата
Разбрахме къде са различията  и общите теми, този разговор ще продължи и утре и ще се обсъди на заседание на външната комисия”, лаконично обясни той.

Според лидера на ДПС Лютви Местан пък най-добре е по толкова важна тема правителство, парламент и президент да постигнат общодържавна позиция за действията на страната ни всички институции да имат обща позиция.

„Ако ще трябва да има декларация на Народното събрание, е добре тя да бъде надпартийна", добави той.

От ГЕРБ пък поискаха парламентът да излезе с позиция след заседанието на Консултативния съвет по национална сигурност в понеделник, на което темата ще са рисковете пред България заради кризата в Украйна.

„След като толкова много закъсня декларацията на парламента, ние смятаме, че трябва да се приеме позиция на Народното събрание след Консултативния съвет за национална сигурност при президента. Ако утре или вдругиден се приеме някаква декларация, която няма да бъде обща с позицията на ГЕРБ, смятаме, че това ще се противопостави с позицията на президента, която е една от най-адекватните позиции в държавата за момента за ситуацията в Украйна”, заяви Джема Грозданова от опозиция.

Според нея трудно ще се стигне до обща декларация.

„Единственото, по което можем да се съгласим с останалите групи, е, че трябва да направим така, че сигурността и правата на българското малцинство в Украйна да бъдат подсигурени и запазени с нашата държавна подкрепа”, обяви тя.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
0
 
! Отговори
ognyanz преди 10 години
Каквато и обща позиция да приемат, ще е по-добра от тази на Плевньо, няма как да е не е така.
28
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Да внимават много, че...
27
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Да живее СССР!
26
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Сега ако имахме един свестен политик щеше да излезе и да каже "България е с Крим, демокрацията и европезацията ги преживяхме на собствен гръб"... ама на, накрая ще изцепят нещо максимално далеч от позицията на народа. *** без изключение.
25
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Иначе Атака били националисти!Големи !От тях ли ще излезе писмо за пръсъединяване към Русия?Да,ама на "патриотите"ще им вземат вестника,телевизията и благинките ...
24
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Да си налягат парцалите и да внимават с каква декларация ще излязат !
23
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
По мнението на кмета на Севастопол Алексей Чалого плащанията за възраст и работните възнаграждения е първият проблем, с който се сблъскват Крим и Севастопол. Други трудности след анексирането според него са превключването на телефонните и изваждането на нови паспорти. Изказването на държавния глава дойде ден след като Русия официално обяви анексиране на Кри
22
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Всички граждани в Русия трябва да бъдат поставени в еднакви условия. Как ще го направите си е ваша работа. Заедно с депутатите го обсъдете и го направете. И не се бавете и го свършете възможно най-бързо", заявил Путин на Топилин. По-рано шефът на Кримската банка Николай Барилюк заяви, че хората ще получават пенсиите, без да има закъснение. Той гарантира, че ще бъдат изплатени и стипендиите на учащите и заплатите на държавните служители.
21
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Руският президент Владимир Путин тръгна да доказва на хората от Крим, са с еднакъв статут с руснаците във федерацията. Пенсиите на жителите на Крим трябва да се увеличат двойно, за да достигнат тези в Русия, заяви президентът на Русия Владимир Путин. Заповедта беше даден пряко от държавния глава на министъра на труда Максим Топилин, информира ИТАР ТАСС. Изравняването на плащанията за възраст означава, че хората от Крим ще получат почти двойно увеличение на пенсиите си.
20
0
 
8
 
! Отговори
политолог преди 10 години
Толкова *** и елементарен човек и политик не съм виждал. След целувката с Местан, Сатанишев наистина стана и той проклятие за Държавата. Личи , че това е човек , който няма и един ден трудов стаж. Просто е откъснат от действителността и не знае на кой свят се намира.
19
0
 
17
 
! Отговори
До 11 преди 10 години
"Сащ забраниха на Косово да се присъединява към Албания", казваш. Това гаранция ли е? САЩ обещаха на Горбачов на срещата в Малта /1989г./, че НАТО НЯМА да се разширява на изток след обединяването на двете Германии, нали така? И какво стана? Изпълниха ли обещанието? Русия днес е заобиколена с натовски държави. Изтърпяха го някак, но Украйна вече е прекалено голяма хапка и това преля чашата. Трудно е да се предвиди какво ще последва.
18
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Заиграването с Косово поднесе много лоша шега. Сега лавината тръгна. Ние да не се бъркаме където не ни е работата. Никой не очаква от нас да сме кой знае колко умни и да кажем нещо смислено по въпроса за Крим. Някой да е чел или чул нещо да са се изказали чехите например? А грижата ни за етническите българи, които не се чувстват добре в Украйна или Русия, нека да се изрази в покана да си дойдат и в предоставянето на добри условия за живот и работа тук, у дома.
17
2
 
11
 
! Отговори
Иазтака преди 10 години
"Стига с това Косово, Косово не стана част от Албания,а отделна държава, тук нещата са съвсем различни, САЩ забраниха на Косово да се присъединява към Албания въпреки желанието и от двете страни..." Въпреки желанието на двете страни казваш...:) а на бас че Косово ще се присъедини към Албания в близко бъдеще...че нали е независима страна, кой ще и попречи:)))
16
2
 
22
 
! Отговори
кк преди 10 години
Тези като декларират няма ли да попитат най-сетне тоя Народ какво мисли? Над 70% твърдо застават зад Русия. Еден щатски президент може да заплашва, че 1 американец да бъде застрашен някъде по света, щатската армия ще му се претече на помощ, и света му ръкопляска, а сега, когато милиони казват, че не искат да живеят под фашизирани ботуши / погледнете т- нар. Ново правителства на Украйна/ и една страна им се претече на помощ, някои хора се възмущамайте. Ами възмущавайте се - това е човешко право
15
0
 
14
 
! Отговори
Житан преди 10 години
Ами като не могат да измислят какво да кажат в парламента да пуснат едно питане до народа и готово. Барем след това ще са невинни отсекъде!
14
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Дори без да съм там вече съм наясно какъв тотален бъркоч са позициите на партиите и не виждам как ще се съгласят на обща позиция заради разминаванията си. По-добре да се въздържим от позиция, битката ЕС-Русия не е наша битка.
13
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Каква обща декларация... Всички плевнелиевци, Станишевци и Догановци преди да кажат някоя глупост, ходят на инструктаж в американското посолство. Нали от там им плащат заплатите.
12
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До ГочоЕ като теб на Русия ли да слугуваме ?
11
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Стига с това Косово, Косово не стана част от Албания,а отделна държава, тук нещата са съвсем различни, САЩ забраниха на Косово да се присъединява към Албания въпреки желанието и от двете страни, тук става въпрос за анексиране, ако Крим си беше останал независим тогава е ок да ги сравнявате,ама сега няма смисъл
10
5
 
1
 
! Отговори
аз преди 10 години
До крайНай-срамно би било да си мълчим!