Стойнев скастри ГЕРБ за състоянието на енергетиката

Никога не съм говорил за национализация на ЕРП-тата, твърди министърът
Обновена: 19 мар 2014 14:08 | 19 мар 2014 13:58,
35
Стойнев скастри ГЕРБ за състоянието на енергетиката
Министърът на икономиката Драгомир Стойнев. Снимка: БТА

Настоящото правителство се опитва да поправи погрешно взетите решения на предишните управляващи в енергетиката, каза във Видин министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев след правителственото заседание.

Той беше категоричен, че никога не е говорил за национализация на електроразпределителните дружества и това са некоректни интерпретации.

В началото на седмицата икономическият министър заяви в Пловдив, че Държавната комисия за енергийно и водно регулиране има намерение да стартира процедура по отнемане на лицензите на трите електроразпределителни дружества, ако не изплатят задълженията си към НЕК до вторник.

„Ако се стигне до този вариант за отнемане на лицензи, държавата може да придобие и трите електроразпределителни дружества”, категоричен беше тогава министърът. 

Днес Стойнев заяви, че НЕК не дължи никакви суми на ЕРП-тата. Министърът беше категоричен, че трябва да се спазва законът, като така ще бъдат спокойни и инвеститорите. Стойнев добави, че ДКЕВР трябва да определи методика относно компенсирането за изкупуване на зелената енергия.

Министърът категорично отхвърли предложенията, направени от представители на ГЕРБ, за набиране на средства за Националната електрическа компания (НЕК).

Още по темата
Министърът припомни, че на първо място от ГЕРБ предлагат парите, отделени за „Южен поток“, да бъдат насочени към електрическата компания. В отговор енергийният министър обясни, че правителството не е предоставяло на проектната компания "Южен поток" 193 милиона лева, а капиталът й ще бъде увеличен със заем, така както са водени преговорите досега.

Относно ползването на възобновяемите енергийни източници Стойнев каза, че основният проблем в системата идва от тези приблизително 1000 мегавата, присъединени към системата през 2012 година.

Енергийният министър критикува и третата идея на бившия си колега Делян Добрев за разрешаване на проблемите в енергетиката чрез вдигане на таксата за износ на електроенергия. От това в БЕХ ще влязат 150 милиона лева, сочат изчисленията на бившите управляващи.

Министър Стойнев обаче поясни, че предишното увеличение на таксата за пренос е станало причина износът почти да спре. Това е довело и тежкото финансово състояние на мини „Марица – Изток“.

Досега никога не съм обвинявал бившите управляващи за проблемите в енергетиката, но след вчерашните изявления, съм длъжен да заявя, че целият проблем в енергетиката, изцяло се дължи на предишното управление, отсече икономическият министър.

Вчера от ГЕРБ обявиха, че ергетиката ни в момента е в огромна ликвидна криза. Според Делян Добрев проблемът в сектора е, че липсват милиони. Заради това ГЕРБ предложи три мерки за излизане от тежката ситуация, които щели да донесат допълнително приходи в сектора за около 500 млн. лева. Добрев припомни, че от партията са предупреждавали от една година за това, което се случва в момента.

Още икономически новини вижте в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
1
 
0
 
! Отговори
Наблюдател преди 10 години
Лъжливото овчарче на туй правителство неможе да не се изцепи с някоя глупост и откровенна лъжа. Ако някой му се върже,излиза че енергетиката в България е от времето на ГЕРБ,а преди сме били на свещи.Да вземе да си отвори документите и да види например,кой,кога и какви за-кони е приемал за ВЕИ! Всъщност, той идеaлно ги знае просто лъже - идват избори!
30
1
 
0
 
! Отговори
за Витков! преди 10 години
Ех тези избори бре!!!! *** долни!
29
4
 
3
 
! Отговори
Кой-Той преди 10 години
До анонимен 26Все анонимни ще си останете,*** на ДПС и БСП и все едно и също пишете.Една лъжа казана 100 пъти става истина..........долни ***.
28
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До ВалентинАбе ***,я сметни за бума на строителство на ВЕЙ,2009-2012 год. а разрешителните за изграждане са дадени през 2005 - 2008 год. тогава са на власт тройната коалиция - не Герб.Стига с тези опорни точки,все друг ви е виновен.
27
3
 
7
 
! Отговори
Като гледам преди 10 години
Така като го гледам това момче май си мисли, че енергетиката е вафла или безалкохолно може би :)
26
9
 
5
 
! Отговори
Валентин преди 10 години
Кога ще осъдите някоя герберопитекска ***? Ако не бяха толкова *** нямаше да са толкова нагли.
25
5
 
9
 
! Отговори
стойнев нацито преди 10 години
стойнев нацито освен за национализация, за друго не може да говори. 21ви век национализация. Срам стойнев, срам. Такава тъпотия , и се чудите после защо никъде в света не ви канят вече, освен в северна Корея.
24
9
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 10 години
Здравейте раннобудни и ай ти специалисти, днес Бойко плати ли ви надниците, здравейте и на влюбените в Борисов, как е.... днес ще защитаваме ли нашата икона на справедливост....
23
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Туй кикиме още ли не са го пуснали по пързалката. Заради неговите глупости и недомислия нищо добро не ни чака. Я режим, я яко поскъпване на тока. Държавната НЕК си иска парите от ЕРП -тата, а не иска да им доплаща парите за зелената енергия. Един вид " а бе я си ми дай моето пък твоето ... може и да не ти го дам". НЕК е във фалит и те знаят че от нея пари няма да видят.
22
4
 
16
 
! Отговори
българин преди 10 години
Господа управляващи защо увеличихте данък сгради ПЕТДЕСЕТ процента а намалихте лихвите с ЕДНА ЕДИНИЦА Стига сте хранили *** с нашите пари
21
3
 
7
 
! Отговори
бай Х преди 10 години
ХАХАХАХАХАХАевалла, Стойнев, машалла, шъ ни опрайш!
20
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Не говориш за национализация защото си същия не*щастен Брюкселски менструиран чаршаф като тия от ГЕРБ!
19
4
 
11
 
! Отговори
Стойнев преди 10 години
Ще ги с-с-скастря тези от Г-Г-ГЕРБ!
18
9
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
доволен съм, че най-накрая лъсна голямата лъжа с намалението на цената на тока от тия мизерници от бкп, начело с Драгомир Стойнев
17
5
 
16
 
! Отговори
~I~ преди 10 години
Ех тоя мушморок бе, нали твоите другари са се накачили по кабелите като листни въшки и цоцат НЕК от десетилетия! НАГЛЕЦ!
16
6
 
17
 
! Отговори
тъп и прост преди 10 години
Време е БСП да престане да се оправдава с ГЕРБ!!!Щото и ГЕРБ го правеше в миналото!!!НА НАРОДА МУ ОМРЪЗНА ДА СЛУША ОПРАВДАНИЯ, НАРОДА ИСКА ПОДОБРЕНИЕ НА ЖИТИЕТО И БИТИЕТО СИ!!!АКО НЕ МОЖЕТЕ - ОСТАВКА И НА ИЗБОРИ!!!Това го казвам в ролята си на човек подкрепящ БСП- но,напоследък майзапочнаха много да се дънят!!!
15
9
 
14
 
! Отговори
Ампер преди 10 години
Крадецът вика:дръжте крадеца!Нали лъжете червените баби,че намаляте цената на тока?Комунисти на власт - режим на тока.
14
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Не знам дали населението трябва да се запасява със свещи, но със сигурност "Експертите" трябва да се запасят с вазелин, риванол и бинтове :)Голям "диспут" ги чака в сферата на енергетиката, ако си помислят да спрат тока :)
13
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Токаджия Не лъжи, ***! За чий ч*п е на НЕК да спира тока, като и без това има излишък на производството.... Режим има когато не достига производство на ел.енергия.
12
8
 
11
 
! Отговори
;;;;;;; преди 10 години
ЩО ЗА НАГЛОСТ И БЕЗОЧИЕ! Добър ученик на съсела и мазния интригант. Енергетиката е в това състояние благодарение на безумните кражби на С.С.,Р.Ов. и А.Д. и неизгодните договори на Костов и Р.Ов..ВЕИ -та допълниха фона,но като се знае трийната коалиция какви мошности е заложила по тяхно време за изпълнение, положението ще ше да е още по-страшно. И след всичко това да обвиняваш ГЕРБ , си е нечовешка наглост.