ГЕРБ с лека преднина пред БСП за евровота, АБВ тръгва надолу

Галъп: Три основни битки на предстоящите избори за ЕП
20 мар 2014 19:58,
104
ГЕРБ с лека преднина пред БСП за евровота, АБВ тръгва надолу
Снимка: Булфото, архив

Малко над един процент е разликата между ГЕРБ и БСП за предстоящите европейски избори на 25 май, сочат данните от последното проучване на "Галъп Интернешънъл". 20,7 на сто от интервюираните биха подкрепили ГЕРБ на изборите през май, а 19,5% ще дадат гласа си за БСП.  

Изследването бе представено днес от председателя на съвета на директорите на социологическата агенция Първан Симеонов и политолога Димитър Ганев. Изследването е направено от 7 до 13 март сред 1007 респонденти.

По думите на Симеонов се очертават три основни състезания за евровота - между БСП и ГЕРБ; надпреварата за присъствие между "България без цензура", АБВ и Реформаторския блок; и битката между националистическите партии "Атака" и Национален фронт за спасение на България (НФСБ).

ГЕРБ с лека преднина пред БСП за евровота, АБВ тръгва надолу
Снимка: Галъп Интернешънъл

От "Галъп" отчитат, че има сходни нива на електорална подкрепа за БСП и ГЕРБ, но опозицията засега е в по-изгодна позиция. Одобрението за ГЕРБ на евроизборите е нараснало с 3% за един месец, като през февруари готовност да гласуват за тях са изразили 17,7 на сто, а през март - 20,7%.

Покачване на подкрепата в сравнение с февруари има и левицата, но то е под един процент. През февруари т.г. 18,9 на сто са дали заявка да подкрепят столетницата, а през март процентът е 19,5%. Симеонов уточни, че по-ниските проценти за БСП спрямо ГЕРБ се дължат на появата на АБВ и несигурната позиция на червените за ситуацията в Украйна.

ДПС е трета сила с подкрепа от 6% през март.

Най-голям шанс за присъствие в Европейския парламент от извънпарламентарно представените партии засега има  "България без цензура", която е в коалиция с ВМРО и ЗНС. 5 на сто от анкетираните през март биха пуснали бюлетина за формацията на 25 май, докато през февруари това са щели да направят 6,1%

Сериозен спад отчитат от "Галъп" в подкрепата за АБВ на президента (2002-2012г.) Георги Първанов. През февруари 6 на сто от анкетираните респонденти са изразили одобрение за формацията, но този резултат е намалял наполовина - през март е едва 3,2%.

Първан Симеонов направи уточнение обаче, че социолозите тепърва трябва да мерят данните за АБВ, защото тя е новопоявила се формация и е със стойност на вътрешнопартиен бунт в БСП. 

Реформаторският блок се е установил около едни нива и не покачва електоралната си подкрепа, сочат още данните на проучването. 3,1% биха гласували за дясното обединение на евровота, а през февруари подкрепата е била с повече от процент повече - 4,6%.

Резултатите нареждат "Атака" пред НСФБ. За партията на Волен Сидеров на 25 май биха гласували 2,5 на сто от респондентите. През февруари националистите на Волен Сидеров са взимали едва 1,6%.

НФСБ получава 1,9 на сто, а през февруари одобрението за партията е било 1,3%. "Борбата ще е оспорвана, трудно е да се направи прогноза кой пред кого ще е", обобщи Симеонов. Според него потенциалните реакции на случващото се в Украйна могат да повлияят на евровота.

На въпрос коя партия биха подкрепили при евентуални предсрочни избори, участниците в допитването определят ГЕРБ като първа политическа сила с 19,9%. Втора остава левицата с 19%, а ДПС е с подкрепа от 6%. 4-процентовата бариера би прескочила и "България без цензура" в коалиция с ВМРО. За партията на Бареков гласа си биха дали 4,9 на сто от запитаните.  "Месеци наред "България без цензура" увеличава своето влияние", коментира Първан Симеонов.

Реформаторите също имат голям шанс за мандат в Народното събрание - 3,6% биха подкрепили десните партии от Блока. 2,5 на сто биха гласували за "Атака". Електоралната подкрепа за АБВ и НФСБ е една и съща - двете формации биха останали извън парламента с подкрепа от едва 1,8%.

Участниците в изследването отговарят и на въпроси за предложения от президента Росен Плевнелиев референдум за промяна на изборните правила. 49 на сто от интервюираните биха гласували, а 30% категорично не биха отишли до урните. 21 на сто не знаят дали биха участвали в допитването.

"Това не е изненада, подобни нива имаше и през 2013 година за миналия референдум за АЕЦ "Белене", обясни Първан Симеонов и уточни, че данните са по-високи, отколкото би била реалната избирателна активност.

Най-голям е процентът на хората, които биха отговорили с "да" на въпроса за мажоритарния вот - 66. 51%. 51% отговарят положително на питането за електронното гласуване. Най-малка е подкрепата за задължителното гласуване - 47%.

54 на сто категорично одобряват предложението на държавния глава заедно с всички избори да се провеждат и национални референдуми. 16% не са съгласни с идеята на Росен Плевнелиев, а 30 на сто отговарят с "не знам".

По думите на Симеонов няма коренни разлики в доверието към президента и правителството. Той отбеляза все пак, че ако още един месец продължи да се разтваря ножицата в доверието към кабинета "Орешарски", то той би влязъл в нов неблагоприятен етап.

Няма съществено разместване и в рейтингите на политиците. Впечатление единствено прави ниското одобрение за Георги Първанов, който според Симеонов "продължава пътя си надолу". От 38% одобрение през октомври сега подкрепата за него е 20 на сто.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


104
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
78
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Другари сидерасти засрамете се. Вие сте срам и за България и за човечеството. Песове с шалвари сте вие.
77
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Атака е в такъв възход че сараите стават тясни. Тези родоотстъпници на ибрика са мръсни еничари и нищо друго.
76
1
 
1
 
! Отговори
kasandra3 преди 10 години
Въпросите в искания от псевдо президента Референдум са противоконституционни и поредното доказателство, че Плевнелиев не спазва Конституцията и не познава законите на страната ни, крайно време е да бъде принуден да подаде оставка.
75
0
 
5
 
! Отговори
до EUSSR преди 10 години
Ей това е новина номер1 за офшорките на сърГей и моника станишеви за КАРАДЕРЕ иде реч:Този проект е на сърГей станиШеф и моника а брат му георги е архитекта,това са еропарите които ги изнесоха с офшорки и днес пак с над 30 офшорки искат да строят Карадере,700 дкра са заменени на цена 7.2ст.на квадрат.Гей станишеф е един крадлив тлъст лъжец!!!
74
5
 
3
 
! Отговори
Цецо с 6-те преди 10 години
Значи само АТАКА качва проценти!Сега като гласуват и всички русофили и рпроцента им ще скочи здраво.Защото само те водят правилната политика.Трябва да сме с Русия,колко пазари можем да развиваме там.Какво добро видяхме от ЕС!ЕДНО ГОЛЯЯММОООО НННИИИИЩЩЩЩЩОООО!АТАКА-ПОБЕДА!
73
5
 
5
 
! Отговори
атакист,а не осран г преди 10 години
Ха-ха!АТАКА в момента има 7 %!Платените социолози винаги дават на АТАКА малък процент,а после се изненадват...Така,че АТАКА е във възход!Аз и моето семейство ще гласуваме за АТАКА,защото това е партията,Волен е човекът,те свалиха от власт продажната клика-ГЕРБ!!!
72
4
 
4
 
! Отговори
Луд та му лесно преди 10 години
Я че си гласуем за комунистите оти казаа , че токо че е ефтин и че ми остават пари за ракия ! Тия айдуци от Герб не ги сакам оти не ми обещаа нищо
71
4
 
5
 
! Отговори
101% Анти ЕС* преди 10 години
Ричард Ран и Роналд Ът,1990г. - американски евреи,икономисти:"Българската икономика в условията на пазарен принцип е предназначена да изхранва максимум 5 милиона души".Ейвис Боулън,посланик на САЩ на икономическа конференция в Боровец,1997г.:"Вие не ни трябвате повече от 4 милиона".Смърт за ЕС*,НАТО и МВФ и вън от ЕС* и НАТО!ЕС*,НАТО,МВФ - убийци и ликвидатори на България и българския народ!
70
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Лека, лека...Колко да е лека...Май никак не познавате, но ще се изненадате много на изборите този път. Няма да ви стигнат гласовете на корумпираните от коалицията, макар че Бареков и пишман реформатори също ви помагат. Народът не е толкова ***, колкото си мислите. Не го познавате. Наивната вяра вече я няма. Така ви лъснаха хватките в полза на корупцията и нейните носители от БСП и съратници, че няма как този път да не загубите окончателно. Ще ви се търси отговорност. Затова е страха и злобата
69
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Боко Пожарникаря,Митьо Гестапото,Цеца партийния секретар,Лилето партизанката,глас за тях=глас за New БКП.
68
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
БСП излъгаха избирателите си, и за това ще си платят на изборите !
67
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До нормаленАко ГЕРБ са антикомунистическа партия,какво търсят в редиците им партизанската политбюровска внучка Лиляна Павлова,Цецка Цачева партийния секретар,Роско ченгето от ВКРе останалите като тях?С такива хора комунизма няма как да се убие,защото те го възраждат.
66
1
 
7
 
! Отговори
ненормален преди 10 години
До нормаленПроблемът се състои в това, че с емоции "ах как ви мразя" съвсем няма да ти се сбъднат надеждите. Такива, като теб са твърде много, но като "ходите за гъби" в дните на избори, оставяте нещата в ръцете на изтрещялите, а те също са твърде много. Но щом не ви се прави нищо, значи харесвате смрадливата воня на ***.
65
9
 
9
 
! Отговори
нормален преди 10 години
Мразя комунистите, но не по-малко мразя герб. И недоумявам колко ли трябва да си изтрещял за да гласуваш за някоя от двете престъпни шайки - герб или бсп и сие.
64
4
 
16
 
! Отговори
избирател-безпартиен преди 10 години
Никога България няма да се оправи с управление на БСП-ДПС-ДС. Само един *** пример и е ясно защо. В момента т.н. бат Сали от Самоков е депутат. Та този неграмотен *** крадеше и в момента краде ток. Какъв ЕС , какви пет лева.
63
13
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Долу БСП, ДПС, АТАКА!Само ГЕРБ!
62
4
 
12
 
! Отговори
ЦВЕТА преди 10 години
Към 62-заблуден си ти драги/а/.Подхвърлят и на пенсионери и на майки жълти стотинки,докато те си крадат милионите,преправят си законите за да са им угодни,отделно дето заробиха народа с нови дългове,назначават си свои послушковци и некадърници на отговорни постове/затова накъдето и да се обърнеш-разсипия/ и т.н. и т. н.Накрая искам да поясня,че съм безпартийна т. е. никой от управлявалите досега не ми е спечелил доверието, но не съм пропускала избори.Просто съм реалист.
61
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До КАКЪВ ЗАБЛУДЕН НАРОДНа кои точно майки помогна Станишев? Онези 12 годишните от махалата?
60
1
 
14
 
! Отговори
социолог преди 10 години
Никога България няма да се оправи с управление на БСП-ДПС-ДС. Само един *** пример и е ясно защо. В момента т.н. бат Сали от Самоков е депутат. Та този неграмотен *** крадеше и в момента краде ток. Какъв ЕС , какви пет лева.
59
4
 
4
 
! Отговори
мръсни гадове! преди 10 години
Партиите са врагове и душмани на хората. Всяка година грабят десетки милиони от нашия джоб под формата на държавни субсидии. Най-големите субсидии за партиите в цяла Европа са в България. Това е абсурд и брутален грабеж. Подпишете се в подписката за референдум да премахване на държавните субсидии на партиите.