Проектът за Карадере предвижда застрояване на 250 дка

Еколозите да създадат борд, за да следят инвеститора, препоръча Стойнев
Обновена: 21 мар 2014 14:53 | 21 мар 2014 14:52,
35
Проектът за Карадере предвижда застрояване  на 250 дка
Снимка: архив Булфото

Проектът на „Мадара Юръп“ за нов ваканционен комплекс в община Бяла предвижда застрояване на площ от 247 дка, които са собственост на инвеститора. Инвестиционното предложение е на стойност 105 млн. лв., съобщи на брифинг министърът на икономиката Драгомир Стойнев.

Припомняме, че Министерският съвет преди два дни реши компанията да получи одобрение за издаване на сертификат за инвестиция клас А за изграждането на комплекса. Решението обаче скандализира природозащитните организации, според които едно от малкото незастроени места по Черноморието ще бъде бетонирано. От ГЕРБ също се противопоставиха на строителството с подобни аргументи.

Още по темата
Днес икономическият министър гарантира, че инвеститорът в Black Sea Gardens трябва да измине всички стъпки, предвидени в законодателството, за да получи разрешението за изграждане на хотелски комплекс в местността Карадере. „Без статут в Карадере нищо не може да се случи“, заяви Стойнев.

Тепърва ще бъде направена оценка за въздействие върху околната среда и съгласуваност на проекта по Закона за биоразнообразието, твърди той.

Не се предвижда финансово подпомагане от страна на държавата, нито изграждане на довеждаща инфраструктура към комплекса, заяви зам.-министърът на икономиката Анна Янева. Тя посочи, че единствената подкрепа, която правителството може да даде, е административна – издаване на разрешенията в ускорени срокове, както е предвидено в Закона за насърчаване на инвестициите.

Янева коментира, че ако бъде осъществен проектът, в комплекса ще бъдат открити 500 нови работни места. В строителството ще бъдат ангажирани 2000 души.

Стойнев беше категоричен, че всяка инвестиция ще бъде подкрепена от правителството, но само когато се спазва законодателството. Той препоръча на екологичните организации да създадат борд, който да наблюдава дали инвеститорът спазва своите ангажименти. Ако законодателството не бъде спазено, проект няма да има, каза министърът.

Първоначално проектът е бил на стойност 315 млн. лв. и е предвиждал строителството на 1000 самостоятелни жилищни единици и плаваща пристанищна инфраструктура в морето, но плановете са били преразгледани, стана ясно на брифинга.

Междувременно от „Мадара Юръп“ АД изпратиха официална позиция по повод исканията на екологичните организации и провелите се протести срещу строителството в Каредере.

Инвеститорът кани всички екологични организации да се включат в създаването на Зелен борд, който да наложи граждански контрол при осъществяването на проекта и провеждането на цялостната процедура по Оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС).

„Мадара Юръп“ АД освен това се ангажира да кани всички представители на заинтересованата общественост на всеки етап от реализацията на проекта и да предоставя информация пред обществеността. От компанията обещават, че при строителството ще бъдат спазени всички изисквания на европейската екологична мрежа "Натура 20004.

Плажната ивица на Карадере, както и достъпът до нея, ще останат непокътнати. Проектът не засяга дюни и държавни територии. При осъществяването му няма да бъдат изсичани дългогодишни дървета и няма да се строи върху заменени територии, твърди дружеството.

Инвеститорът посочва, че получаването на сертификат за приоритетен инвестиционен проект по Закона за насърчаване на инвестициите е само началото на дълги административни процедури, чиято крайна цел е законосъобразност на проекта.

Относно собствеността на дружеството, която по-рано днес бе коментирана от Тим Чадуик, председател на борда на директорите на компанията, от „Мадара Юръп“ АД поясняват, че следващата седмица предстои да излезе официална информация относно регистрацията на акционерите в Търговския регистър съгласно новия закон за дружествата, регистрирани в офшорни зони.

По повод твърденията, че братът на Сергей Станишев, арх. Георгий Станишев, участва в проекта, от дружеството коментират, че от 2008 г. като архитект той няма нищо общо с проекта. Архитектите, работещи за „Мадара Юръп“ АД, ще бъдат официално представени при публичното обявяване на проекта, се казва в съобщението.

За още икономически новини посетете Investor.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
3
 
! Отговори
... преди 10 години
*** сте, продажници сте, срам сте за държавата и националния флаг!
29
0
 
6
 
! Отговори
Мамка ви,... преди 10 години
Иракли - Обзор - община Бяла, това е най-хубавата плажна ивица в цяла България. Девствени плажове, кристално чиста вода, километри плажна ивица. *** са всичките български политици. Затова ни имат за аборигени тук. За жълти стотинки си продават задниците и държавата. Тези офшорки са класическа схема за измама. Протести до дупка, както беше с Иракли. До управляващите комунисти -
28
0
 
0
 
! Отговори
дебел депутат преди 10 години
от Дуранкулак до Резово всичко трябва да се застрои,трябва много бетон да се излее.
27
0
 
1
 
! Отговори
слугинчето преди 10 години
Сойнев, голям защитник на голямата частна станишева инициатива.Вън чужденците -изедници български и *** им в министерски униформи.
26
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Проклети да сте антибългари мръсни!Проклети да са и децата ви!Дано пукнат докато шмъркат кока купена с кинтите с които ше се зариете от тея олигофренски сделки!*** бе ***!
25
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Незная кой кого стопира и можеш ли да ги стопираш ?Повече няма да отида на българското черноморие " Дружба"!Кой им разреши да БЕТОНИРАТ плажната ивица , та даже в морето са направили заграждение , та се е получил еди мръсен ГЬОЛ , до който морските вълни не могат да влязат .Хората от камениста местност , пренасят пясък и правят плаж , в България се излива бетон и се натрупват камъни . Идва ми собствениците да ги накажеш да къртят Бетона и да открият пясъка и морето ??? Коя инстанция отговаря
24
1
 
3
 
! Отговори
krasi преди 10 години
До Лоние те "зелените" буквално са ни стопирали държавата!
23
1
 
6
 
! Отговори
До Анонимен 10,11,13 преди 10 години
Никъде в писмото на инвеститора не се споменава къде ще се инвестира, а само желание за сумата от 600 милиона, Така че не лъжи хората , че става въпрос за Карадере. Опорни точки а?
22
9
 
0
 
! Отговори
Лони преди 10 години
Никой не го интертесува мнението на *** зелени организации, които врънкат щяло и нещяло и спъват икономиката на България
21
0
 
13
 
! Отговори
куку преди 10 години
Какви ти тук чуждестранни инвеститори.Съселите станишеви открадоха терена чрез заменки и кв.метър им излезе 7,2 ст. Това ако не е пладнешки грабеж,аз не знам какво. А великите офшорни инвестиционни фондове са всъщност офшорките на моника,която пере откраднатите от БГ и ЕС пари. Хохегер е първостепенен съдружник.
20
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Борисов топи руско еврейския съсел затова че в момента извършва една брутална кражба-краде заедно с брат си едно от най-красивите кътчета на България-Карадере.Изключително по красотата и местонахождението си природно бижу, включено и в Натура 2000.Съсела го открадна чрез заменки, а сега ще налива 100 милиона държавна пара за да се построи инфраструктура към комплекс от 1000 къщи и заведения. Ако му разрешим той ще бъде мултимилионер а ние бунаци 1 на света.
19
0
 
13
 
! Отговори
Рали1 преди 10 години
До Анонимен 10,11,13 ,"Министерството на правосъдието и ще съдейства и препоръча молбите за натурализация пред президента на Република България, при условие, че инвеститорите отговарят на всички критерии, съгласно законови разпоредби в България." - Добрев го е написал "при условие..че отговарят на всички критерии..."Или искате да кажете ,че всички са маскари ? Защо по времето на ГЕРБ не е започнало ,а сега са намерили благодатна почва ???
18
0
 
18
 
! Отговори
точица преди 10 години
И как по- точно градчето от селски тип Бяла ще изкяри от тоя проект?! Инвестицията е чужда, изпълнителя чужд, собственика на обектите чужд, големите джобове, в които ще текат печалбите- пак чужди. Сега и къмпингарите едва закрепват икономиката, като си купуват по някоя консерва от магазинчетата в Бяла. А като ги изгонят и дойдат немци и руснаци в комплекса, в който има всичко, даже и аптека, каква търговия ще се върти? Най- много да им сменяме мръсните чаршафи за по 300 лв. на месец!
17
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Само "БулМегдан" ще ги оправи тия! Сополкьо, казали са му там кво да рецитира!
16
0
 
20
 
! Отговори
Някой преди 10 години
Умрете червени ***! Просто умрете! Нищо повече вие съвсем сте за изтребване, всичките до един.
15
0
 
17
 
! Отговори
STANIK преди 10 години
Какъв борд какви 5 лева нали го правите за да си узаконите крадените пари и после бариери затворени комплекси не ви ли стига вече засрамете се но то кътилите срам нямат
14
0
 
20
 
! Отговори
avram преди 10 години
време е да си ходите из*оди такива,хотели ли няма по Черноморието ?Този път вашта няма да стане , нагли хора пу
13
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Министерството на правосъдието и ще съдейства и препоръча молбите за натурализация пред президента на Република България, при условие, че инвеститорите отговарят на всички критерии, съгласно законови разпоредби в България.С уважение,Делян ДобревМинистър на икономиката, енергетиката и туризма.
12
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Мафия!
11
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Предвид инвестиционните намерения, след реализирането им, тези инвеститори могат да бъдат натурализирани съгласно чл. 16 от Закона за българското гражданство за особени заслуги в икономическата сфера на Република България, без да отговарят на изискванията на чл. 12 от същия закон.С това писмо Ви потвърждавам, че МИЕТ ще направи предложение за придобиване на българско гражданство на посочените лица от реда на чл. 16 от Закона за българското гражданство пред Министерството на правосъдието и ще съдейства и препоръча молбите за натурализация пред президента на Република България, при условие,