Защо Плевнелиев избра за жертва ДПС?

БСП и ДПС скочиха на президента, искат отмяна на указа за ЦИК
Обновена: 21 мар 2014 11:30 | 21 мар 2014 10:11, Камелия Цветанова
88
Защо Плевнелиев избра за жертва ДПС?
Снимка: архив, БТА

Управляващи и опозиция си размениха взаимни обвинения, че търсят служебна победа на предстоящите евроизбори. В основата на спора пак се оказа съставът на ЦИК.

Вчера мнозинството в парламента остави ГЕРБ не само без председател, но и без заместник-председател в комисията, след като депутатите отхвърлиха кандидатурата на номинираната от партията Маргарита Златарева.

БСП и ДПС се ядосаха на президента Росен Плевнелив заради указа, с който назначи състава на ЦИК, докато депутатите обсъждаха решение, с което да му предложат как да разпредели броя на членовете между отделните партии.

В крайна сметка държавният глава ги изпревари и назначи шестима представители на опозицията, а по сметките на управляващите броят им трябваше да е пет. Така ДПС остана с един по-малко от очакваните двама членове в ЦИК.

Още по темата
Заради това днес лидерът на движението Лютви Местан обвини президента, че е дискриминирал ДПС.
„Единствено уважението ни към президентската институция ни предпазва да изразим по-крайни политически позиции, защото още не е късно президентът да промени указа си. Ако той го направи, ще подкрепим до един предложения от ГЕРБ”, обяви той.
 
Според него през цялата демократична история на България и тримата президенти преди Плевнелиев по някакъв начин са успявали на надмогнат партийните интереси на политическите си сили, но явно настоящият държавен глава не го е направил.

„Уви, той показа, че не е обединител на нацията, а разединява не само по политически признак. Вие от ГЕРБ с изключителна арогантност и агресия налагате една напълно спекулативна теза, че мнозинството ви лишава от член на ръководството, но бъдете коректни да кажете, че това е следствие от противозаконния  указ на вашия президент”, обвини Местан.
 
Той добави, че депутатите от неговата партия ще подкрепят кандидата на опозицията, когато президентът промени указа си.
 
„Иначе се изправяме през изключително опасен прецедент, защото по същество президентът казва, че не е съгласен със закона, утре всеки гражданин може да наруши закона като каже, че не е съгласен с него”, предупреди лидерът на ДПС.

Според него това, че Плевнелиев е лишил движението от един член в ЦИК, е преднамерен дискриминационен акт и въпросът е защо държавният глава „избира за жертва ДПС”.
 
„Има един отговор, той няма да го даде, но ние го знаем, прави го заради анти-ДПС настроенията, очаква анти-ДПС публиката да му ръкопляска, именно това е опасната игра”, обобщи Местан.
 
Според Мая Манолова подготовката на евроизобрите започна с „брутално действие на президента”. Тя настоя, че указът противоречи на Изборния кодекс и на Конституцията.
 
„За пореден път показа, че за него партийните интереси на партията, която го направи президент, са над всичко, той показа, че не е обединители на нацията, а продължава да действа за разделение на обществото. Той даде служебно предимство на партията, чиито разпореждания изпълнява, като даде един член повече на ГЕРБ и ощети ДПС”, обвини социалистката.

Зам.-председателят на ГЕРБ Цецка Цачева от своя страна обвини, че сме свидетели на поредния опит на ДПС и БСП да подменят вота на избирателите.
 
Според нея мнозинството с процедурни хватки е лишило най-голямата парламентарна група от член в ръководството на ЦИК.

„В последните месеци сме свидетели на системно нарушаване на конституционния принцип – партиите, които не получиха гласовете на повечето хора, днес управляват в съглашателство и взимат решения на тъмно. Понеже знаят, че няма как да спечелят народното доверие, се канят и да получат служебна победа на евроизборите. Заради това подготвиха състава на ЦИК така, че той да стане оръжие за защита на техните партийни схеми”, нападна още Цачева. 

За първи път в 25-годишната ни демократична история е на лице парадоксът най-голямата група в парламента да няма член в ръководството на ЦИК.
 
Очевидно е, че БСП и ДПС се страхуват от изборите, те добре знаят колко пъти са купували гласове и заради това искат сега и за в бъдеще никой да не им пречи да продължат с тези практика, добави тя.
 
Според нея провеждането на евроизборите вече е опорочено, те стартират с компрометирана ЦИК.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


88
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
81
1
 
2
 
! Отговори
Росанка преди 10 години
Росен Плевнелиев понапръска заспалите на ларвите си пчелички в парламента. Те си помислиха че роса ги роси, а то било нещо след което Мая Манолова увяхна като напикано мушкато..Изкефи ме Президента. Те го ругаеха като "женчо", "***", "плевня"...ама той го извади твърд и им го навря! Само с една проста аритметика. А който не знае да смята - да не е влизал в парламента. И да не е плюл по президента.
80
2
 
1
 
! Отговори
e преди 10 години
До: press***president.bgОтносно: до Гоцеделчевския ПлевелДата: Петък, 2014, Март 21 19:06:45 ЕЕТМишо Плевела избра за жертва ДПС,понеже сега той(Мишо&Цо) имат най-силната нужда от подкрепа(Конфликт) ! Иначе иДПС са антиконституционна партия.А Мишое "пораснал" за разлика от "Борисовите картофи"-продавал е хороскопи на предния капак на колата си("Отровени общества"-"Агнешки главички")
79
0
 
3
 
! Отговори
STANIK преди 10 години
Ами защото скоро ще са извън закона съвсем нормално
78
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ofshoren Mishok!
77
3
 
2
 
! Отговори
pognusen преди 10 години
Относно: до Росен Плевнелиев-Пародията на президентДата: Петък, 2014, Март 21 18:34:19 ЕЕТАйде Плевнелиев,кръжеше като зелена муха по света да събираш лоби-за да не те разледват,ама вече си гоитов за ЦСЗ
76
3
 
2
 
! Отговори
Яница преди 10 години
И Плевнелиев и ДПС са страшни смешници ... направо лошо ми стана от тях .
75
4
 
4
 
! Отговори
чичо М преди 10 години
ПРЕЗИДЕНТА НАРУШИЛ ЗАКОНА . АМИ ДПС КОЙТО СА ПРОТИВОКОНТИТУЦИОНА ПАРТИЯ НЕГО НАРУШАВАТ
74
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
DPS sa gotverenska partiya sayuzili sa se s komunisti i fashisti zatova prezidenta gi lishi ot edno mqsto
73
4
 
4
 
! Отговори
турчин преди 10 години
Плевнелиев е зависим по това няма какво да се коментира. Но тука при разпределението БСП трябва да има шест представителя. Но изглежда всеки изчислява както му падне. Кой знае колко зависи от тази комисия изборния процес. Закона не е добре.
72
8
 
3
 
! Отговори
Крис преди 10 години
Прави са да искат,това което направи президента е направо недопустимо и за пореден път си пролича колко е продажен.
71
1
 
4
 
! Отговори
Citizen преди 10 години
Червената кокошка се взе на сериозно и иззе функциите и на Конституционния съд. Едно е да кудкудякаш, друго е да снесеш яйце, трето и четвърто да излюпиш и отгледаш пиленце.
70
9
 
2
 
! Отговори
Angel83 преди 10 години
Поста на Плевнелиев започва да се клати, защото е прекалено зависим от партията, която му издигна кариерата за президент, а именно ГЕРБ. Нищо чудно да се стигне и до "импийчмънт" по някое време. Аз лично няма да се изненадам ни най-малко, ако развръзката достигне до там.
69
7
 
4
 
! Отговори
teritorialno_podelen преди 10 години
Реално погледнато нямаме нужда от такъв президент като него. Ако подаде оставка, ще направи услуга на много хора. Публична тайна са връзките му с енергийния мафиот Иво Прокопиев. По-точно жена му, която дълги години е работила в негова медия.
68
4
 
11
 
! Отговори
МАРИ преди 10 години
Ами такъв закон сътвори пчеличката Мая.Какво да правим,то талкова си може жената.Но да инсценира костинбродски фалшификации добре го може.Не се връзвайте на простотиите на тези хора.А пък за ДПС - горкичките те,голяма жертва са.То не бяха обръчи от фирми,хидроинжинери с големи хонорари....... и т.н.
67
5
 
10
 
! Отговори
стига вече преди 10 години
Е,кого да избере , ..... да ощети ГЕРБ за да си заграбите нещо,което не ви се полага!? Стига вече с тези манипулации на ДПС! Нагли, сте!
66
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Какви са тези циркаджилъци, бе. ДПС кога е била жертва. Те не са спирали да участват във властта официално и неофициално. Нали лидерът им Доган се хвалеше, че разпределя и порциите. Правил го е с години и е станало хронично заболяване при него. Няма отърване от хидроинженера, нито от Бисеров, нито от Цонев "ментата". Те откраднаха властта по нагъл начин чрез Манолова и Бареков и си направиха чиста проба преврат по ТВ 7 - медията на Пеевски. България скочи срещу Делян, но те пак го върнаха нагло.
65
15
 
3
 
! Отговори
вили преди 10 години
Защото служи на ГЕРБ, слуша и изпълнява. Това, че е нарушил закона явно за него не е важно.
64
15
 
5
 
! Отговори
Iva Hikova преди 10 години
Не му прави чест на Плевнелиев, че не спазва буквата на закона и по този начин толерира съпартийците си. Той доказа, че и с малкото правомощия, които има реално може да ги подпира здраво и да играе в политическите им игрички. ГЕРБ искаха да предизвикат скандал и го постигнаха.
63
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
За да остане Станишев в България.И да носи отговорност за предстоящата катастрофа-ГЛАСУВАЙс която бюлетина хванешосвен с неговата.
62
16
 
3
 
! Отговори
Моника преди 10 години
Той пак не спази казаната думна, нали те трябваше да решат, той дори предният ден и, каза да се оправят, а сега какво стана, казаха му какво да направи и веднага издаде указът. За кой ли път, доказа, че е лобист.