Руска полиция ескортира напускащи Крим украински войници

Руските ВМС са завзели единствената украинска подводница
Обновена: 22 мар 2014 14:11 | 22 мар 2014 14:10,
72
Руска полиция ескортира напускащи Крим украински войници
Снимка: БТА

Русия нареди да бъдат ескортирани напускащите Крим украински войници. Решението на Москва касае 61 души от парашутистка бригада, които са пристигнали в Крим за учения през февруари и искат да възобновят службата си в украинската армия.

Проруските лидери на Крим настояваха войниците, напускайки, да оставят екипировката си, но руският министър на отбраната Сергей Шойгу заяви, че войниците могат да напуснат Крим със собствените си превозни средства. Те ще бъдат ескортирани до границата от руска военна полиция.

Същевременно според непотвърдени сведения руските ВМС са завзели единствената украинска подводница "Запорожие". Според руската телевизия "Канал 5" кораби от руския Черноморски флот обградили подводницата в залив близо до Севастопол и използвали шокови гранати. Според други информации от руски медии, командирът на подводницата я е предал на руския Черноморски флот.

Това става след като в четвъртък руски военни превзеха три украински бойни кораба - корветите "Тернопол", "Луцк" и Хмелницки", отбелязва ДПА.
По данни на правителството в Крим до момента на страната на Русия са минали 72 украински военни поделения, включително шест бойни кораба и 25 спомагателни съда.

Украинското министерство на отбраната заяви, че войниците, които се прибират от Крим, ще бъдат посрещнати добре и няма да се отнасят с тях като с дезертьори, а като с герои, предаде  Франс прес.

Министерството уточни, че се стреми да се бори с  дезинформацията по тази тема, "която се разпространява от руските специални служби". Дезинформацията цели да внуши идеята, че "поделенията, които напускат полуострова и отиват на континента, ще бъдат разформировани, а украинската прокуратура ще съди всеки от войниците им за държавна измяна", посочва министерството в сайта си.

Министерството категорично отрече тези твърдения и добави, е служещите в Крим войници "са истински герои за всички украинци". Властите в момента проучват на най-високо ниво възможността да им се даде статут на ветерани и съответните социални придобивки "за проявена съпротива и смелост".

"Никой от войниците в Крим - патриоти, които не измениха на клетвата си за вярност към украинската нация - няма да бъде забравен", се казва в изявлението, подписано и от украинския генерален щаб.

Няколкото хиляди украински войници в Крим, които бяха обградени в базите или на корабите си, до момента са отстъпвали без влизане в бой под натиска на руските и проруските сили, припомня АФП, цитирана от БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


72
Още по темата: УкрайнаРусия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
0
 
3
 
! Отговори
До УМЕН ГУЩЕР преди 10 години
Невероятно тъпо рептилче си. Казвам го, за да те предпазя от графоманията ти, с всеки ред се излагаш. Ичкерия = Чечня, Татарстан утре може да се прекръсти на Волжка Булгария, но тя така кръвно е вплетена с великоросите, че ще ти стане лошо (много добре зная въпроса!), народът коми е също органично преплетен със славяните, в Еврейската автономна област въобще няма евреи, чувашите и марийците имат нужната автономия, а Удмуртия си е "обрусевшая", като никой друг. Какво, Ижевск НАТО ли да го вземе?
50
0
 
3
 
! Отговори
Александър преди 10 години
До УМЕН ГУЩЕРНяма умни гущери. Рептилиите са *** животни. Я обясни, какво ще рече " китайски ***"! Абсолютна идиотия е тази фраза, пълзящо гадинче! Нещастно животинче, Русия и Китай ще намерят модус вивенди. Я си представи, че се обединят? Малковероятно , но не е за изключване. Във всеки случай, засега КНР подкрепя РФ и на янките им е нагорно! "То ли еще будет! Ой! Ой! Ой!"
49
0
 
4
 
! Отговори
yildirim преди 10 години
Сега там ситуацията е спорна,както гласи поговорката"Па каквото сабя покаже".При арабите е в действие от 1 година и повече.Друго:Руският е бил официален език в Украйна до 1990г.
48
6
 
2
 
! Отговори
. преди 10 години
Българският и руският народ имат само 2 общи неща - азбуката и религията. И двете руснаците са ги взели от нас. Останалото като войни и история са чиста политика. Реално генетично с руснаците имаме толкова общо колкото с унгарците.
47
3
 
22
 
! Отговори
Георги-българин преди 10 години
Русофобията е вирус създаден в американските идеологически лаборатории. Заразява най-вече нискоинтелигентните индивиди, между тях и т.н. от тях си демократи от третия пол.
46
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Цялата статия е лъжа! Германските медии съобщиха, че първоначално украинските военнослужещи са получили заповед да удържат Крим, даже ако се наложи да се бият срещу руснаците. А в последствие са получили заповед от Киев, да напуснат Крим и да се преселят в Украйна.Логично е руснаците да не гонят никого и да не превземат никого :-)
45
0
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Да плениш подводница и бойни кораби, без изстрел, а само с няколко шокови гранати, е най-естественото нещо. Голяма драма, голямо театро.Тез украински военни с руснаците не се бият явно. За кого пазят джапането тогаз?Яйценюк дали се досеща или са му се изпотили цайсите от зор.
44
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До УМЕН ГУЩЕРЗащото Китайците веднага ще ги лапнат ,а това е гаса която не търпи други конкуренти-и представа нямаш на какво са способни жълтите.
43
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Леле че народЩото тука всичките са по-руснаци от руснаците.
42
1
 
5
 
! Отговори
Леле че народ преди 10 години
А защо статията е в грешен раздел?????????????????????????????????
41
1
 
32
 
! Отговори
Отлуната преди 10 години
Тези войници трябва да ги наградят за това, че не се опитаха да употребят оръжие и с това спестиха ненужни жертви.
40
26
 
6
 
! Отговори
Пиян мужик преди 10 години
ДО 50Не знам дали там им дават водка,обаче вчера на касата на ЛИДЪЛ в кв.Изток имаше двама мега пияни руснаци,изглеждаха покъртително,миришеха отвратително..купуваха си САМО алкохол,на единия телефона му звънна той изломоти нещо от сорта ЗАвтра пойду к Украину и после хаххаха и се замислих тея в Крим ако не са същите *** майка им жална с руснаците,а тея двамата руснаци сигурно са продължили да пият в посолството,което е близо до магазина и сигурно излизат оттам само за водка и сальодка!
39
29
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Питам сериозно дали някой знае. Руските войници в Крим получават ли водка в почивката.
38
7
 
53
 
! Отговори
Крим преди 10 години
До УМЕН ГУЩЕР. 42Разбираш ли, че Чечения и Ичкерия са една и съща държава? В Чечения вече (2006г) се проведе референдум за отделяне от Русия, но 67 % от населението беше против изхода. Сега Чечения е най-добрият приятел на Русия, и е готов да се бори за Русия в Крим. Никой друг регион не са повдигна впроса за отделяване от Русия.
37
28
 
7
 
! Отговори
Шоп преди 10 години
Точно тоя отворко с цигарата като го пленят и метнат един бой в кауша, ще гледа като насрано теле. С калашник сред невъоръжени хора е лесно да си ербап.
36
26
 
11
 
! Отговори
Шоп преди 10 години
До Малко история Ген. Вазов когато е изтребвал англичани при Дойран, любимите ти руснаци са били съюзници на тия англичани и са ни ударили в гръб. И се е наложило ген. Колев да трепе тях. Такива ми ти работи.
35
9
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
до 45Ми точно ей тези солдати руски с водка в ръка никой не може да ги прекърши. Шибват 200 грама на екс и ще те гонят до дупка, ако ще и хамериканец бъди щом си тръгнал да се биеш с него.
34
16
 
7
 
! Отговори
ИСТ преди 10 години
Вижда се цигарата в руския солдат но не се вижда водката. Как ще се вижда като е изпита.
33
4
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
до Малоумния гущер. Те китайците се опитаха 67-*** година да завладяват Русия и на 100 км навътре в територията й китайските танкове се превърнаха за секунди в стопен метал.
32
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Така е било средните векове !Заграбваш теритоии и имущество !