Ако ЕРП-тата не върнат парите, токът може да поскъпне

Не е имало натиск върху ДКЕВР за ЕРП-тата, заяви Стойнев
Обновена: 23 мар 2014 21:16 | 23 мар 2014 19:17, Елка Василева
59
Ако ЕРП-тата не върнат парите, токът може да поскъпне
Драгомир Стойнев. Снимка: архив, Булфото

Ако ЕРП-тата не върнат парите, българският народ трябва да ги плати чрез вдигане на цената на електроенергията. Това заяви Драгомир Стойнев, министър на икономиката и енергетиката, пред bTV.

„Вече не можеш за две години да станеш милионер на гърба на българския народ. Тези пари принадлежат на НЕК. По същия начин „Топлофикация“-София дължи 555 милиона лева към БЕХ“, каза Драгомир Стойнев.

Това не е война, но в тази държава трябва да се спазва законът. Все още е в ход процедурата по отнемане на лицензите на ЕРП-тата, посочи Стойнев.

Още по темата

Електроразпределителните дружества първо бяха информирани от ДКЕВР и в същия ден вечерта аз бях също така информиран. Това, че аз съм коментирал преди ДКЕВР евентуалното отнемане на лицензите на електроразпределителните дружества, по никакъв начин не означава, че е имало някакъв натиск върху държавната комисия, каза министърът.

Припомняме че на 19 март енергийният регулатор ДКЕВР откри процедури за отнемане на лицензиите на трите електроразпределителни дружества. Става дума за лицензиите за извършване на дейността „обществено снабдяване с електрическа енергия“, издадени на ЕВН България Електроснабдяване, ЧЕЗ Електро България и Енерго-ПРО продажби. По информация от НЕК задълженията на трите електроснабдителни дружества са нараснали до 347,6 млн. лв. ЕВН дължи 216,6 млн. лв., ЧЕЗ дължи 67.3 млн. лв. и Енерго-ПРО - 63.7 млн. лв. След извършени проверки по жалби на НЕК срещу ЕРП-та са установени извършени нарушения от страна на дружествата, посочиха от ДКЕВР.

От ДКЕВР посочиха, че действията на трите дружества лишават НЕК от необходимите парични средства за осъществяване на лицензионната й дейност. Това води до фактическо блокиране на цялостната дейност на НЕК и до невъзможност да извършва разплащания към производителите на електрическа енергия. По този начин реално е застрашена сигурността на доставките в енергийната система, аргументираха се още от комисията.

„Кабинетът на премиера Пламен Орешарски подкрепя инвестиционното намерение на "Мадара Юръп" АД, а не самия проект Black Sea Gardens, който предвижда застрояване на местността Кара дере край Бяла“, заяви още пред bTV министър Стойнев. „Аз трябва да се боря за всяка инвестиция – ние сме бедни хора, не можем да пропускаме инвестиция“, заяви той, като подчерта, че "проектът няма никакъв статут" към момента. По думите на Стойнев "кабинетът казва, че то трябва да извърви един път и когато цялото законодателство е спазено, тогава ще може да стане".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
3
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ето бееее, най сетне някой да си признае че всички комунистите са станали милионери за 2 години. Ама сега не можело щото вече всичко е окрадено до шушка. И много ги е яд. С такава мъка вземаха властта а няма достатъчно за крадене. Само няколко миларда лева заеми, нищо работа.
26
4
 
24
 
! Отговори
Иван преди 10 години
Стойнев тръгнал си срещу закона - това не го казвам аз а Овчаров а той знае повече от теб,мен и цялото правителство взети заедно.Ако за неплащане се отнема лиценз то на НЕК е трябвало преди 4-ри години да го отнемат - каза другаря Овчаров.Как пък все нещо или някой ви пречи.На Лазаров фотографите му объркали работата,на Стойнев - ЕРП-тата.Нали в Албания им взеха лиценза - само след шест месеца тока поскъпнал с 50 %.Няма държава добър мениджър - вижте железниците до къде са я докарали.
25
4
 
29
 
! Отговори
чичо м преди 10 години
СТОЙНЕВ .този път ще бъдете изметени
24
5
 
33
 
! Отговори
тъп и прост преди 10 години
Другарю Стойнев, на последните избори гласувах за БСП, с една едничката идея Герб да не са на власт!!!НО, това което говорите и това което правите се различава .,и то многоМного неща обещахте а всъщност си останаха обещания.Та да попитам-с какво сте по-различни от ББ,от ЦЦ и тн. Дори струва ми се сте по-зле.Със сигурност повече няма да гласувам за вас-ИЗЛЪГАХТЕ МЕ.
23
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Изтече срока за изкупуване от ЕРП-тата на трафопостовете,които са в ръцете на червените феодали.Продават ми ел.енергия на цени каквито си пожелаят и ми съсипват бизнеса във Варна и Добрич.Хайде Стойнев,действай и оправи кашата,която забърка вашата партия.В противен случай ще сезирам прокуратурата и ЕС.
22
0
 
25
 
! Отговори
Проводника преди 10 години
И да вземат тези мити там социалисти ли са комунисти ли са, енергийните експерти дето все се изказват да вземат поне да научат закона на Ом и другите му производни. Крайно време е енергетиката да се управлява от енергетици, а не от енергийници.
21
1
 
32
 
! Отговори
Проводника преди 10 години
Ах как искам ЕРП-тата да платят на НЕК и в момента на плащането да заведат иск за обявяване в несъстоятелност на НЕК и да не го отменят, докато не им изплатят дължимото. Тогава другарите комунисти вкупом всички ще почват да хъкат и мъкат. И този министър тръгнал да ми разправя врели некипели. Я да има свободен пазар, ЕРП-тата да купуват ток от чужбина да ви питам тогава с разните та АЕЦ,ТЕЦ и ВЕЦ, в буркани ли ще го складирате този ток. Най-големите мошеници викат дръжте крадеца.
20
1
 
34
 
! Отговори
Иво преди 10 години
Амии, ако не върнат парите... А кой се цепеше допреди дни, че ако не ги върнат ще се взимат лицензи? Сега пък няма да се взимат а ние ще ги плащаме. Що така подви опашка Стойнев? Тръгна аслан па се спря *ран. А новите 3 млрд заем за какво ще ги харчите? Де.ба и червените *** смотани. Колко повече се ос.рате толкова повече наглеете. Кога ще се оттървем от вас веднъж завинаги?...
19
2
 
35
 
! Отговори
Чичковите преди 10 години
Червенотиквеничета се чудят как да оправдаят вдигането на цената на тока, защото с тоя номер бутнаха ББ. Сега треска ги тресе, че бумеранга се връща при тях и няма начин тока да не се вдига. Ще прекарат хората след изборите.
18
1
 
32
 
! Отговори
енергетик от БСП преди 10 години
От всичките коментари е ясно, че доходите на Българите трябва да се повишат. Това обаче няма как да стане с назначените капиталисти от БКП-БСП-ДС. 90 % от икономиката е в ръцете на бивши партийни величия и ченгета-доносници. Е как очаквате да се повишат заплатите от хора, които до вчера само са крали и лъгали Държавата. Ето ви един *** пример. Всички хотели по морето са на бивши комунисти или създадените от тях мафиоти. Може ли за временна работа да предлагаш 300 лв. заплата и да искаш работници. Е няма кой да се връзва.
17
4
 
30
 
! Отговори
П.Петров преди 10 години
Причината да поскъпне тока е некадърността и некомпетентността на наглите мазници от правителството, които само за 9 месеца докараха НЕК и БЕХ до фалит и са на път да фалират и държавата.
16
3
 
32
 
! Отговори
висок преди 10 години
Хей лъжльо, спри да усукваш и лъжеш! Нали уж се разплатихте с бизнеса, взехте 3 млрд заеми за 8 месеца, къде отидоха след като държите 410 млн на ЕРП-та, кака *** нали каза че се разплатихте с бизнеса? ЕРП- тата имат да ви дават 320 млн, а вие на тях 410 млн!!!какви пари да ви върнат? За 8 месеца вложихте 1,3 млрд в пътища? кои пътища, магистрали построихте??? Сега дърпате още 4 млрд заем, за какво, кой ще го връща? Ще купите поредните избори, но с какви пари ще плащате на хората....
15
0
 
21
 
! Отговори
1 преди 10 години
Комунистите най-нагло продължават да манипулират хората,като винаги за всичко е виновен някой друг ,но не и те.А проблема е следния: Иван дължи на Драган 10 лева,а Драган от своя страна дължи на Иван 9 лева, в един момент Иван разбира че Драган е получил 9 лева и иска веднага да му ги даде без да го интересува че и той му дължи 10,е някои от вас ще му ги даде ли?
14
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Сега се разиграва цирк с ЕРП-тата, за да кажат - ето видяхте ли - те не платиха и сега трябва да увеличим тока ...
13
1
 
19
 
! Отговори
Запелтечи пелтека преди 10 години
Обяснява че друг е виновен, а токът че ще поскъпне е ясно. При миналото правителство имаше натиск върху ЕРПтата който завърши с продажби на държавни дялове, някой обаче прибра тези пари, щото обикновените хора нищо не видяха от това. И сега е рекет върху ЕРПтата че идат избори, трябват пари да си купим избиратели - ЖАЛКО за България.
12
3
 
28
 
! Отговори
аС преди 10 години
Ха поскъпнал...Ха ви се е еВала мамата...Тоз път няма да са ранобудните студенти...!!!
11
6
 
9
 
! Отговори
Peshonizer преди 10 години
Ама ако не платели, хънта, мънта... ЩЕ ГИ ПРИНУДУТЕ ДА СИ ПЛАТЯТ ТИЯ ЕРП-ТА. Поняли? Има си съд, има си международен съд, НАС НЕ НИ Е*Е какво ще правите, ама няма българският народ да плаща, щото ЧЕЗ, МЕЗ, ЕВН и АВН били тарикатчета...
10
14
 
10
 
! Отговори
КОЙ и ЗАЩО преди 10 години
Царю, защо се появиха тези ЕРП-та по време на Вашето управление?Г-н Борисов, защо продадохте държавния дял в ЕРП-тата по време на вашето управление?
9
2
 
25
 
! Отговори
tyo преди 10 години
До млад социалистИ после ще дойде Ленин и вече няма да сме четни и нечетни, а пълни нули. Нещо са намислили ***. Знаех си,че капитализма не го разбират и няма да го разберат никога.
8
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Каква наглост! Народът едва диша, да плати...Може би заекващият министър не се е доизказал?!