Ако ЕРП-тата не върнат парите, токът може да поскъпне

Не е имало натиск върху ДКЕВР за ЕРП-тата, заяви Стойнев
Обновена: 23 мар 2014 21:16 | 23 мар 2014 19:17, Елка Василева
59
Ако ЕРП-тата не върнат парите, токът може да поскъпне
Драгомир Стойнев. Снимка: архив, Булфото

Ако ЕРП-тата не върнат парите, българският народ трябва да ги плати чрез вдигане на цената на електроенергията. Това заяви Драгомир Стойнев, министър на икономиката и енергетиката, пред bTV.

„Вече не можеш за две години да станеш милионер на гърба на българския народ. Тези пари принадлежат на НЕК. По същия начин „Топлофикация“-София дължи 555 милиона лева към БЕХ“, каза Драгомир Стойнев.

Това не е война, но в тази държава трябва да се спазва законът. Все още е в ход процедурата по отнемане на лицензите на ЕРП-тата, посочи Стойнев.

Още по темата

Електроразпределителните дружества първо бяха информирани от ДКЕВР и в същия ден вечерта аз бях също така информиран. Това, че аз съм коментирал преди ДКЕВР евентуалното отнемане на лицензите на електроразпределителните дружества, по никакъв начин не означава, че е имало някакъв натиск върху държавната комисия, каза министърът.

Припомняме че на 19 март енергийният регулатор ДКЕВР откри процедури за отнемане на лицензиите на трите електроразпределителни дружества. Става дума за лицензиите за извършване на дейността „обществено снабдяване с електрическа енергия“, издадени на ЕВН България Електроснабдяване, ЧЕЗ Електро България и Енерго-ПРО продажби. По информация от НЕК задълженията на трите електроснабдителни дружества са нараснали до 347,6 млн. лв. ЕВН дължи 216,6 млн. лв., ЧЕЗ дължи 67.3 млн. лв. и Енерго-ПРО - 63.7 млн. лв. След извършени проверки по жалби на НЕК срещу ЕРП-та са установени извършени нарушения от страна на дружествата, посочиха от ДКЕВР.

От ДКЕВР посочиха, че действията на трите дружества лишават НЕК от необходимите парични средства за осъществяване на лицензионната й дейност. Това води до фактическо блокиране на цялостната дейност на НЕК и до невъзможност да извършва разплащания към производителите на електрическа енергия. По този начин реално е застрашена сигурността на доставките в енергийната система, аргументираха се още от комисията.

„Кабинетът на премиера Пламен Орешарски подкрепя инвестиционното намерение на "Мадара Юръп" АД, а не самия проект Black Sea Gardens, който предвижда застрояване на местността Кара дере край Бяла“, заяви още пред bTV министър Стойнев. „Аз трябва да се боря за всяка инвестиция – ние сме бедни хора, не можем да пропускаме инвестиция“, заяви той, като подчерта, че "проектът няма никакъв статут" към момента. По думите на Стойнев "кабинетът казва, че то трябва да извърви един път и когато цялото законодателство е спазено, тогава ще може да стане".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
26
 
8
 
! Отговори
млад социалист преди 10 години
Най-справедливо е тока да поскъпне и да има енергийни помощи само за най-бедните.Не може в едно семейство да има 3 автомобила и да реват че тока ще им е скъп ако поскъпне с 4-5 лева на месец?!Това прави 2 литра гориво на месец, ще икономисват, ще ходят на работа пеша или с тролей или автобус!Даже ние предлагаме да се ограничи ползването на автомобили- в четни и нечетни дни, автомобили с четни и не четни номера.Може да караш всеки ден но плащаш всеки месец допълнително по 200 лева!
6
0
 
35
 
! Отговори
(не)случаен минувач преди 10 години
Ето го и поведното признание на правителството, че не владее положението. Разиграха номера с отнемане на лиценза, защото знаят че няма правна основа затова, но пък намериха и оправдание за поскъпването на електроенергията...
5
3
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Дигнат ли тока и Стойнев си търси нова работа! Ние само от АЕЦ не можем да го изконсумираме и да ни правят на маймуни със скъпарски фотоволтаици- няма да допуснем!
4
0
 
30
 
! Отговори
N преди 10 години
Те специалистите си го казаха когато БСП подписа договора за намаляването на тока.Казаха че така е подписан че най-много 2год. и цената на тока ще скочи отново и ето воала чудо стана тока скочи,но на тъпите комунисти не им пука те са свикнали и им харесва да живеят в глад и мизерия.
3
7
 
30
 
! Отговори
Nasko преди 10 години
"Този" ъкащ Министър, да се обърне към Доган/за Цанков камък - 1млрд.лв/, към С.Станишев - патрона му за 1.5млрд.лв за Белене , да вземе парите и комисионните от тях, за да ги вкара в НЕК, а Нек да се разплати с ЕРП-тат това е Истината!
2
5
 
30
 
! Отговори
енергетик преди 10 години
От всичките коментари е ясно, че доходите на Българите трябва да се повишат. Това обаче няма как да стане с назначените капиталисти от БКП-БСП-ДС. 90 % от икономиката е в ръцете на бивши партийни величия и ченгета-доносници. Е как очаквате да се повишат заплатите от хора, които до вчера само са крали и лъгали Държавата. Ето ви един *** пример. Всички хотели по морето са на бивши комунисти или създадените от тях мафиоти. Може ли за временна работа да предлагаш 300 лв. заплата и да искаш работници. Е няма кой да се връзва.
1
3
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Този започна вече да си измисля аргумени за предстоящото поскъпване на тока ?