Ако ЕРП-тата не върнат парите, токът може да поскъпне

Не е имало натиск върху ДКЕВР за ЕРП-тата, заяви Стойнев
Обновена: 23 мар 2014 21:16 | 23 мар 2014 19:17, Елка Василева
59
Ако ЕРП-тата не върнат парите, токът може да поскъпне
Драгомир Стойнев. Снимка: архив, Булфото

Ако ЕРП-тата не върнат парите, българският народ трябва да ги плати чрез вдигане на цената на електроенергията. Това заяви Драгомир Стойнев, министър на икономиката и енергетиката, пред bTV.

„Вече не можеш за две години да станеш милионер на гърба на българския народ. Тези пари принадлежат на НЕК. По същия начин „Топлофикация“-София дължи 555 милиона лева към БЕХ“, каза Драгомир Стойнев.

Това не е война, но в тази държава трябва да се спазва законът. Все още е в ход процедурата по отнемане на лицензите на ЕРП-тата, посочи Стойнев.

Още по темата

Електроразпределителните дружества първо бяха информирани от ДКЕВР и в същия ден вечерта аз бях също така информиран. Това, че аз съм коментирал преди ДКЕВР евентуалното отнемане на лицензите на електроразпределителните дружества, по никакъв начин не означава, че е имало някакъв натиск върху държавната комисия, каза министърът.

Припомняме че на 19 март енергийният регулатор ДКЕВР откри процедури за отнемане на лицензиите на трите електроразпределителни дружества. Става дума за лицензиите за извършване на дейността „обществено снабдяване с електрическа енергия“, издадени на ЕВН България Електроснабдяване, ЧЕЗ Електро България и Енерго-ПРО продажби. По информация от НЕК задълженията на трите електроснабдителни дружества са нараснали до 347,6 млн. лв. ЕВН дължи 216,6 млн. лв., ЧЕЗ дължи 67.3 млн. лв. и Енерго-ПРО - 63.7 млн. лв. След извършени проверки по жалби на НЕК срещу ЕРП-та са установени извършени нарушения от страна на дружествата, посочиха от ДКЕВР.

От ДКЕВР посочиха, че действията на трите дружества лишават НЕК от необходимите парични средства за осъществяване на лицензионната й дейност. Това води до фактическо блокиране на цялостната дейност на НЕК и до невъзможност да извършва разплащания към производителите на електрическа енергия. По този начин реално е застрашена сигурността на доставките в енергийната система, аргументираха се още от комисията.

„Кабинетът на премиера Пламен Орешарски подкрепя инвестиционното намерение на "Мадара Юръп" АД, а не самия проект Black Sea Gardens, който предвижда застрояване на местността Кара дере край Бяла“, заяви още пред bTV министър Стойнев. „Аз трябва да се боря за всяка инвестиция – ние сме бедни хора, не можем да пропускаме инвестиция“, заяви той, като подчерта, че "проектът няма никакъв статут" към момента. По думите на Стойнев "кабинетът казва, че то трябва да извърви един път и когато цялото законодателство е спазено, тогава ще може да стане".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"токът може да поскъпне"---Айде, дойдохме си на думата...В крайна сметка, правят каквото правят, гонят който гонят, токът НЯМА да стане по-евтин.Въпросът не е токът да е евтин или да няма нарушения. Въпросът е кой да *** парите.
46
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Противният Кобърг дойде взе си земи гори резиденции натресе на България ЕРП-тата който му платиха големи комисионни, продаде саедно с Кунева ТЕЦ-овете Марица на американците иот там взе комисионна и си отиде в Испания с милиарди а ние сега ще плашаме неустойки на ЕРП-тата
45
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Изгонете веднага ЕРП-тата от БГ не ни трябват кръвопици .Заведете ги при Кобурготски той да им плаща
44
0
 
4
 
! Отговори
болгар преди 10 години
Досега трябваше да отнемат лиценза на тези ЕПТ-та кръвопииците на бедният народ чехи австриици и всякаква друга *** участващи в тях. Ще доиде ли едно свястно правителство да изгони тези гадове от България. Онова *** Кобурга ни натресе тези изчадия да пият кръвта на бедният български народ
43
0
 
7
 
! Отговори
????? преди 10 години
Тоя министър да хваща тоягата и да изчезва от правителството. Той е вреден за себеси и за всички нас.
42
1
 
7
 
! Отговори
анкета преди 10 години
Национализация на ЕРП-тата е нужно веднага (+) Не бива да се пипат ЕРП-тата,добре си работят ( - )
41
0
 
9
 
! Отговори
от Варна преди 10 години
а сте дигнали токаа протестите от Варна февруари 2013 ))))))))не сме забравили
40
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Много е леснп да се каже да се национализират ЕРП,добре хубава идея ама има малко подробности който трябва да си презнаем.1 трябва да намерим няколко милиарда че да си ги купим отново,и това когато минат делата който ще заведат ЕРП срещу България.2 и когато се национализат влизат в Български ръце,и защо си милите че тогава тока ще поевтенее,ами те тогава който е на влст ще се скъса да краде от там.Доказано е че България не може да си управлява държавните предприятия.Ще се източат до фалиране.
39
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Драгомир СтойневСега малко се се замисли и после пиши,дефицита на НЕК е 2 милиарда на минус от заема който теглиха предишната тройна коалиция за АЕЦ Белене,и сега започваме да го плащаме,тоя пелтек ако си мисли че като вземе тия милиони от ЕРП и ще оправи енргетиката много жестоко се лъже.Просто не иска да си презнае че енергетиката се забатачи с тия заеми който взе от Пари Ба и сега си търси изкупителна жерта.И какво като им вземат лицензите нищо няма да се промени.
38
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ало пелтек,нали дефицита в НЕК е няколко милиарда че тия 340 милиона ли ще оправиш енергетиката ве,или сега искаш да изкараш ЕРП виновно за всичко,ами вашите заеми който теглиха предишната тройна коалиция за АЕЦ Белене,сега ли започваме да ги изплащаме.
37
1
 
11
 
! Отговори
НАГЪЛ И ГНУСЕН преди 10 години
ОБЪРНА ПАЛАЧИНКАТА, НАЛИ НЕ ГО ОГРЯ ДА РЕКЕТИРА ГОЛЕМИТЕ КОМПАНИИ, СЕГА.СЕ СЕТИ, ЧЕ НАРОДЪТ Е УДОБНИЯ ПЛАТЕЦ И ТО НА КАКВО, НА ДИВОТИЯТА БЕЛЕНЕ. ДАНО СИ ПОЛУЧАТ ЗАСЛУЖЕНОТО, ВСИЧКИ КРАДЦИ НА БЪЛГАРИЯ!!
36
12
 
7
 
! Отговори
Драгомир Стойнев преди 10 години
В Албания като денонсираха договорите с ЧЕЗ и другите мутри какво стана, нали им паднаха сметките на албанцките граждани, а пък при нас надуха цените за да си избият загубите в Албания и дойдоха февруарските събития 2013. Я напишета статистика за Албания ПРЕДИ и СЕГА цените на тока за потребление. Ако искате да си помогнете помогнете и на мен, Аз ще застана зад исканията на народа. Затова съм министър.
35
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
гледайте какво става и мислете на изборите. Само не гласувайте за БСП, ДПС, Атака и капутя.
34
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
значи това бил сценария-опорните точки, за да се намери оправдание за поскъпването на тока. Аха, ние пасем не разбираме какво си мисли Стойнев.
33
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Как може това недоразумение да бъде министър !? Той какъв трудов стаж има ?! Какво разбира от икономика?! Какво разбира от енергетика ?! Аз знам само, че има някакъв стаж в президентството . Някакъв книжен плъх, без ден стаж в реалната икономика. Парашутист, същия като Станишев.
32
6
 
35
 
! Отговори
YYY преди 10 години
Този, ученик по наглост на С.С.,от една седмица, разиграва такъв *** цирк !!! Трябва да вдигнат тока и подготвят бабите от далече. И,сега очакваме следващото - ГЕРБ СА ВИНОВНИ!
31
7
 
36
 
! Отговори
на вън преди 10 години
Герб,сто пъти ги предупредиха ,че ще стане така и със смешните си намаления само ще катастрофират системата. Но, това изказване ,че хората ще плащат е чудовищна наглост.За откраднатите от тях милиарди, отново хората ще плащат! Никога няма да ви се вдигне стандарта на живот,докато ви лъжат в очите и ви ограбват най -нагло! .... стари хорица!
30
10
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Лека-полека *** идват на Дянковия.За цените на тока.За пенсионната възраст.За пенсионния стаж.За съкращенията и безработицата.За здравната каса.И за всичко за което го плюеха.
29
4
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Това е предизборен подарък, правителството се издаде преди изборите. Не само, че няма да се вземе лицензът на ЕРП-тата, но за сметка на това ще поскъпне токът шоково. Студен душ ще видите всички.
28
4
 
28
 
! Отговори
Мунчо преди 10 години
Така ли? И защо ще поскъпва? Не е ли редно да им се отнемат лицензите и де се вкара съдия-изпълнител, който да им разпродаде имуществото? Поне така постъпвате със всеки български гражданин, който има задължения. Или има двойни стандарти? Пак наши и ваши... или си търсите извинение, за да увеличите цената, като тайно сте се договорили с ЕРП. Избори идват - пари трябват...