Ултиматимът на властта към ЕРП-тата - челно срещу закона!

Според Румен Овчаров целта е да се задържи цената на тока до изборите
Обновена: 23 мар 2014 14:11 | 23 мар 2014 10:04,
167
Ултиматимът на властта към ЕРП-тата - челно срещу закона!
Снимка: архив, Булфото

Властта на практика отправи ултиматум на ЕРП-тата, което е неправилно и "челно срещу закона". Това каза в предаването "Събуди се" по Нова тв бившият енергиен министър Румен Овчаров.

"Министърът и ДКЕВР не са едно цяло, те са два субекта от един уж абсолютно независим процес.  ДКЕВР трябва да е независим орган, да балансира държавния, частния и интереса на обществото. Когато започне да изпълнява указанията на едната от страните, влизаме в хипотеза, че имаме не независим  орган, а орган, който изпълнява заповедите на едната от страните", заяви Овчаров.

Още по темата
"Една от причините за дефицита в сектор "Енергетика" са разходите, които НЕК правеше дълги години по проекта "Белене”. Ако АЕЦ "Белене” работеше, сега щяхме да имаме работещ блок, който щеше сам да изплаща заемите, които НЕК е взела за неговото построяване. Тъй като тя не бе построена поради глупостта на ГЕРБ, сега ние трябва да платим този заем”, обясни още бившият енергиен министър.

Втората причина според него са дефиците, които се трупат ежеминутно в следствие на 1000-та мегавата фотоволтаици плюс още 400 мегавата вятърни, био и водни електроцентрални, въведени в експлоатация 2011-2012 г .

"ЕРП-тата изкупуват енергията от възобновяемите източници и продават същата енергия на същата цена на НЕК. Тоест те са просто един посредник. НЕК вече две години не ги компенсира за тази енергия. ЕРП-тата от своя страна започват да удържат парите, за да закърпят положението. Това, че ДКЕВР не е създала условия НЕК да събере необходимия ресурс и да се разплати с ЕРП-тата, не е вина на ЕРП-тата”, посочи Овчаров.

Тази цена на тока в момента за мен е измислена, може да издържи още известен период от време, но държавата трябва да е наясно с това. Ако държавата си бръкне в джоба и извади 500 милиона, които да даде НЕК и тя започне да се разплаща, това ще се случи, коментира Овчаров.

Според него целта е да се издържи до изборите.

До момента дефицитите в енергийния сектор се покриваха от заеми, които Българският енергиен холдинг (БЕХ) даваше на НЕК. Те вече достигнаха над милиард и 200-300 милиона. Самата електрическа компания вече е задлъжняла за над 4 милиарда и БЕХ не може да върви по тази линия. Затова се опитват да изтупат чувала на ЕРП-тата - да ги принудят те да покрият част от дефицитите за сметка на собствен ресурс. Това е процес, който ще приключи до 2-3 месеца и трябва да се мисли за ново решение”, изтъкна бившият енергиен министър.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


167
Още по темата: ценатоклицензиЕРП-та
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
93
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
След около 20 дни поне половината от енергопроизводителите ни няма да произвеждат, защото няма да има потребление. Ако бяхме направили АЕЦ Белене какво щяхме да правим с него? Не можеш го спреш, че трябва да му плащаш кредитите, не можеш да спреш възобновяемите източници и тецовете на въгища. Трябва да спреш Козлодуй, чийто ток е най - евтиния в Европа. Тоя лалугер не знам какви ги мисли, ама е мошеник от класа. Да се ш**** заедно с цялото БСП дето ни избиват наедро!
92
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Интересно защо Румен Овчаров, който беше министър на енергетиката в правителството на Станишев не го построи този АЕЦ та сега щяхме само да лежим и да ядем и да се чудим каква дестинация да посетим следващия месец, а руския АЕЦ Белене щеше да бичи ток и дебели пачки пари. Тюх да му се не види тоя ГЕРБ провали България и 70 годишните усилия на БСП да ни извади от сиромашията. БСП тъкмо измисли начин да оправи България, то пък дойде Боко *** и провали всичко.
91
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Dnes.bg , докога ще ни натрапвате мнението на този отявлен престъпник !?!!
90
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ей,Р.Овч.Какво стана с изкупуването от ЕРП-тата на трафопостовете,които са в ръцете на червените феодали от бандитската ви приватизация.Във Варна и Добрич тия приватизатори ни продават ел.енергия на цени каквито си пожелаят.Нали изтече 3 годишния срок за изкупуване????В годишен план плащам в повече около 20 000 лева ,вече 17 години.
89
16
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
НЕК е в технчески фалит от юли 2011. Основните виновници са некомпетността на Боко Тиквата, Делянчо Джуката и Владо Николов - абсолютно политическо назначение за дректора на АЕЦ-КОЗЛОДУЙ. Та той сиромахът е учил Ветеринарна медицина, дори не я е завършил.
88
4
 
20
 
! Отговори
ПЪЛНИ ТЪПИЗМИ преди 10 години
ТОВА Е НЕСКОПОСАН ОПИТ ЗА ИЗТОЧВАНЕ НА ЕРП-тата...ЗА СЪЖИВЯВАНЕ НА НЕК!НОМЕРА ПРОСТО НЕМА ДА МИНЕ!!!ТАЯ ПИЕСКА ЩЕ СЕ ИГРАЕ САМО ДО ИЗБОРИТЕ ....ЗА *** И *** ГДЕТО МЕЧТАЯТ ЗА НОВ 9.09.44г.!КОМУНИСТИЧЕСКИ ПИНИЗИ....ХА,ХАХААААААААААААААА....НЕ ,НАМ....НЕ ,НАМ.......!!!!
87
5
 
19
 
! Отговори
цезар преди 10 години
А законно ли беше като обрахте и разпродадохте а след това е и предадохте България. Ти ще ми говориш за законност, или и ти си обвързан с тези ЕРП-та и ще се бръкне и в твоя джоб.Язък че си бил комунист.
86
11
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ЕРП-тата-вън от България
85
7
 
23
 
! Отговори
xx преди 10 години
Абе *** червен, като е толкова хубаво във Венецуела, защо всички бягат от там?Като е толкова готин комънизъма и цоцализъма, защо всички комунисти си пращат децата да учат в Англия и Америка ? а никой не ги праща във Венецуела, Куба, Северна Корея?Същото беше и при нас соца при Тодор Живков, много хубаво ама всички бягатче кой бяга от хубавото?замисли се малко с червената си тролска промита глава, ако е хубаво защо бяга народакомуниЗъма навсякъде е мизерия и простотия
84
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Само Пашата и Сретан ще ви оправят вас !
83
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"Ако държавата се бръкне в джоба и извади 500 млн"- в чий джоб всъщност бърка държавата?Като сложим и ДДС ,което всеки от нас плаща на касата в магазина , над половината от заработката ни взема държавата.На практика ние не можем да контролираме тези средства.Държавата в случая са управляващите,които разиграват парите ни като на игра.Ние фигурираме в схемата като ресурс работна ръка.
82
2
 
14
 
! Отговори
гаринча преди 10 години
Нали сега при демокрацията и пазарна икономика (много се съмнявам че е пазарна) държавата трябва по малко да се забелязва след като почти всичко е в частни ръце, защо тогава имаме 140 хиляди чиновници тук не влизат армията и полицията а чисто чиновници. А при социализма когато всичко беше в ръцете на държавата имахме 45 хиляди чиновници или сега с 100 хл.са повече а население 2.5 милиона по малко и и горе долу толкова работят извън България.
81
3
 
21
 
! Отговори
работник преди 10 години
От всичките коментари е ясно, че доходите на Българите трябва да се повишат. Това обаче няма как да стане с назначените капиталисти от БКП-БСП-ДС. 90 % от икономиката е в ръцете на бивши партийни величия и ченгета-доносници. Е как очаквате да се повишат заплатите от хора, които до вчера само са крали и лъгали Държавата. Ето ви един *** пример. Всички хотели по морето са на бивши комунисти или създадените от тях мафиоти. Може ли за временна работа да предлагаш 300 лв. заплата и да искаш работни
80
10
 
22
 
! Отговори
ПОЛИТИЦИ БГта преди 10 години
НЕ Е КАТО ПРИ БАЙ ТОШО,ВСИЧКИ БЯХА НА РАБОТА,ИМАХМЕ ЗАВОДИ,ВЗИМАХМЕ ЗАПЛАТИ,ХРАНИХМЕ СЕ С КАЧЕСТВЕНА ХРАНА,ИМАХМЕ АРМИЯ,ИМАХМЕ СПОРТ,БЯХМЕ СТРАШИЛИЩЕ ВЪВ ЕВРОПА,ИМАХМЕ ДЪРЖАВА БЪЛГАРИЯ,СЕГА САМО *** И СОПОЛАНКОВЦИ,РАЗНИ МУТРИ,***,МАСОНСКИ ***,АНТИХРИСТИ
79
15
 
10
 
! Отговори
ПОЛИТИЦИ БГта преди 10 години
КЪВ БОЙКО КВИ БОЙЧЕТА ВА ГОНЯТ БЕ,ТОЗ *** ПОВЕЧЕ ВЛАСТ НЯМА ДА ВИДИ,ПОДЛОГАТА НА ИСЛЯМИСТА ЕРДОГАН,БЪЛГАРИЯ НЯМА МЯСТО ПРИ ЕВРЕИТЕ ОТ ЕС,БЪЛГАРИЯ ИРУСИЯ ЗАЕДНО,ИСКАМЕ РЕФЕРЕНДУМ
78
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Другари, да свалим комунистите и да си върнем нашите хора Боко и Цоко !
77
3
 
11
 
! Отговори
ХА,ХАА АМИ ,ДА... преди 10 години
...СЛЕД ИЗБОРИТЕ ---ЩЕ СИ ПЛАТИТЕ НА ПАРТИЯТА ,БЕ..ХА,ХА,ХААААААААААААААА...КОЙТО ГЛАСУВА ЗА *** НА БКП/бсп......ВИНАГИ СИ ПЛАЩА ЯКООООООООО...!ГЛУПОСТТА и ТЪПОТИЯТА --ВИНАГИ СЕ ПЛАЩАТ СКЪПО!!!!ТОВА Е ОСНОВЕН ЗАКОН В ЖИВОТА!!!
76
7
 
14
 
! Отговори
Минка до Василев преди 10 години
Бойко пак ще спечели изборите, защото само той управлява без турците, само заради това всички ще гласуват за него, всички други са продажници.
75
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Другари, да свалим комунистите и да си върнем нашия човек Боко !
74
8
 
7
 
! Отговори
ПОЛИТИЦИ БГта преди 10 години
ЛОША,ЛОША ЛОША РУСИЯ,СЕГА КОЛКО Е ХУБАВО ЧУФУТИТЕ НА НА КРАДЪТ,ИМА ЛИ ПОЛИТИК КОЙТО ДА ИЗЛЕЗНЕ И СМЕЛО ДА ЗАЯВИ,НЕ НА САЩ ,НЕ НА ЕС,НЕ НА МВФ И ДА ЗЪБИЯ *** ***?ИСКАМЕ РЕФЕРЕНДУМ,ИСКАМЕ С РУСИЯ