Премиерът между "Да" и "Не" за евросанкции срещу Русия

Борисов е твърд: Половинчати санкции ще са в наш ущърб
Обновена: 24 мар 2014 16:28 | 24 мар 2014 16:28,
83
Премиерът между "Да" и "Не" за евросанкции срещу Русия
Снимка: БТА

Премиерът Пламен Орешарски изрази надеждите си след заседанието на КСНС, че на този етап не е голяма вероятността за налагането на широкомащабни санкции срещу Русия след анексирането на Крим.

На въпрос дали България ще подкрепи санкциите срещу Русия, Орешарски каза, че ще участваме във формиране на европейската позиция, "както и досега сме го правили".

"Искате "да" или "не", но често в живота отговорите са между "да" и "не", коментира в допълнение Орешарски.

Още по темата
По думите на премиера ще формираме европейската позиция чрез участието ни в дебатите на европейско равнище, като страна членка и заедно с други страни, които имат сходни на нас позиции.

В отговор на въпрос дали сме поставили искане за конкретни компенсационни мерки при втвърдяване на санкциите срещу Русия, Орешарски каза, че такъв дебат не е воден в Европейския съвет, нито в ЕК.

"Еврокомисията в момента, в съответствие със заключенията на Съвета, прави оценка на въздействието при евентуални бъдещи действия", посочи Орешарски.

Попитан има ли България своя оценка на въздействието от евентуални санкции, премиерът отговори утвърдително и добави, че такава е изпратена на ЕК, тъй като Комисията е поискала такива оценки от страните членки. Премиерът обаче не уточни на колко възлиза тази оценка.

На свой ред вътрешният министър Цветлин Йовчев отчете, че ситуацията в Украйна създава рискове и за регионалната, и за глобалната сигурност.

"Ситуацията е много сериозна и трябва да се положат усилия, за да се нормализира обстановката там, както и за трайно разрешаване на кризата. Нашите сънародници трябва да са обект на особено внимание", каза Йовчев.

"С изключение на "Атака" постигахме консенсус, така че съветът беше конструктивен. Има ясни послания, които са във вътрешен и външен аспект. Аз мисля, че докладите бяха обективни и добри. Мисля, че в основните си аспекти те визираха всички обстоятелства, които трябва да бъдат отчетени, и всички рискови заплахи, които произтичат за България", каза МВР шефът.

Йовчев отбеляза, че всички са обединени около становището на КСНС, че проведеният на 16 март референдум в Крим е в нарушение на международното право и България не признава резултатите от него.

За лидера на ГЕРБ Бойко Борисов рисковете от кризата в Украйна са много големи.

"За интерконектори, за алтернативни доставки на газ може да говорим след пет-десет години. Това означава, че рисковете са огромни. 16 държави получават газ от Русия, като шест само от Русия", изтъкна Борисов.

По думите му половинчати санкции, наложени от ЕС на Русия, ще са в ущърб на България.

"Самият аз съм казвал многократно, че ние сме против половинчати санкции. Тези санкции са в ущърб на България, когато са половинчати, защото ще действат много дълго време. По-добре е да няма санкции и правителството да вземе решения, участвайки в Европейския съвет, на съответните съвети, и да се опитаме да бъдем посредници за по-бързото решаване на тази криза. Затова се съгласих да подкрепим резолюциите, които президентът даде. В енергетиката са най-големи рисковете. Вторите рискове са в туризма и то не само приходите в туризма. Когато американски, руски бойни кораби кръстосват, на милия турист на плажа дали ще му е спокойно? Целият район е в една тежка ситуация", заключи Бойко Борисов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


83
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
34
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Моля русофилите да спазват реда:1. Ред сълзи, 2. Ред сополи, 3. Ред закани към ЕС, 4. Ред заклинания към САЩ5. Ред закани за Апокалипсис
20
9
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"Заради това в становището е посочено, че диверсификацията и разработването на газовите находища в Черноморския шелф са безалтернативни."Демек, скоро можем да поаним и Шеврон да пробва с шистовия газ. Пълни *** са това.
19
12
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
На страха очите са големи.... Къде видяха криза? Хората в Крим са доволни, 95% от руснаците ги подкрепят... Криза само в главите им... явно нямат друга работа, че сега дъвчат тази дъвка.
18
12
 
36
 
! Отговори
иван к. преди 10 години
В предаването на Милен по Нова телевизия в момента се водят силни препирни на тема санкции срещу Русия.Това много прилича на коментариите, които се водят тук.Едните се пращат да ходят в Северна Корея, другите не знам къде.Границата е рязко очертана.Нашето общество пак се разцепи.
17
10
 
47
 
! Отговори
N преди 10 години
То това правителство в последните 20год. не знае какво прави пък да има позиция спрямо такива важни неща направо ще бъде чудо...е освен ако някой не им подскаже.
16
15
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До НЕ на лицемерният ЕС"Тиквата"отново ви го е набил дълбоко и отново виете от болка и злоба.Тежки разкъсвания,но това е съдбата на мръсната червена *** и смрадливата атакистка тълпа.Трябва да сте свикнали.Нали ДПС ежедневно ви разцепва
15
10
 
50
 
! Отговори
Орешарски преди 10 години
Разберете ме правилно.Ако се обявя против становището на УСА,американците пак ще ми погодят Цветна революция (ранобудни).Нищо лично!
14
14
 
33
 
! Отговори
лево-десно преди 10 години
Че двойката СерГей-Вигенин се чуди и раздвоява като уклон (политически или полов) е разбираемо. МПредсведателя чака Световните господари и както политическа пчеличка-от партия в партия (власт) сега ще плюе срещу Русия. Ефекта ще е потресаващ. Пчеличката ще бъде размазана от бързо движещия се експрес, а той дори няма да я усети.
13
15
 
55
 
! Отговори
ПОЛИТИЦИ БГта преди 10 години
БРАТЯ БЪЛГАРИ,ЗА ПОЛИТИЧЕСКАТА *** ГОВОРЕТЕ САМО СЪС ЕЗИКА НА ОМРАЗАТА,РАБОТЕТЕ СРЕЩУ ТЯХ ВСЯКА СЕКУНДА,МРАЗЕТЕ ГИ,НЕНАВИЖДАЙТЕ ГИ,НЕ СЕ СТРАХУВАЙТЕ,ДА СПАСИМ БЪЛГАРИЯ,НЕ НА САЩ,НЕ НА ЕС,НЕ НА НАТО,ДА ЖИВЕЕ БЪЛГАРИЯ,ДА ЖИВЕЕ РУСИЯ,ДА ЖИВЕЕ ПРАВОСЛАВИЕТО
12
19
 
55
 
! Отговори
Старо куче преди 10 години
Орешарски има реалистична позиция , от Борисов какво да очакваш - той си е *** и мрази народа си - уважава само западните богаташи!!!
11
12
 
53
 
! Отговори
Ай стига вече преди 10 години
ай писна ми от либерални ***. на следващите избори колкото и да не ми се иска гласувам за атакистите
10
11
 
43
 
! Отговори
SSmart преди 10 години
До па яПреди това при преговорите за разпада ба следялтенската система между Рейгън И МишаГ.беше подписано споразумение НАТО да не се разширява на изток! КОй не си спазва договорите?
9
9
 
42
 
! Отговори
Дъбър преди 10 години
Ето това е да отрежеш клона, на който стоиш по команда!
8
18
 
58
 
! Отговори
НЕ на лицемерният ЕС преди 10 години
Тиквата ,както ВИНАГИ се доказа,като най-гнусният антибългарин!!!!НА всеки ще се надупи ,само за да унищожи България!!!!!Всички "демократи" са си най-обикновенни еничари!!!
7
29
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Като слушам неистовия вой на мръсната путиноидна *** тук ,значи Президента е на прав пътДавайте г-н Президент,мачкайте жалката путиноидна ***.България е с вас.Шепата платени *** ще изпукат сами от безсилната си истерия
6
20
 
68
 
! Отговори
ПОЛИТИЦИ БГта преди 10 години
БЪЛГАРИТЕ НЕ ПРИЗНАВАТ ПРАВИТЕЛСТВОТО И ПРЕЗИДЕНТА,ВСЯКО ТЯХНО РЕШЕНИЕ Е НЕЗАКОННО,БЪЛГАРИЯ Е СЪС РУСИЯ,НЕ НА ЕС,САЩ И НАТО
5
10
 
66
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тези откровенно се гаврят с България!!!Докога ще търпим ,роби?????
4
15
 
60
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
договорът се наруши от сащ които финансираха майданистите!какво русия да стои в поза буда?да си оставят да им мачкат хората?то да не сме ние!!
3
18
 
43
 
! Отговори
Пловдив 1912 преди 10 години
Много ти се иска Атмона война ,*** недъгав!!!!Не Кърджали а София ще е подарим на Турция!!!Та да се оттървем от еничарската ви ***!!!!
2
19
 
68
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Плевнелиев - американска *** и послушко!