Президент и премиер уверяват: Работим по въпроса с бежанците

Институциите имат напредък в работата, смята комисар Малмстрьом
Обновена: 24 мар 2014 21:09 | 24 мар 2014 21:04, Красимир Ангелов
32
Президент и премиер уверяват: Работим по въпроса с бежанците
Снимка: БТА

България ще продължи да работи в тясно сътрудничество с Европейската комисия за успешното решаване на въпроса с бежанците, които търсят закрила у нас, заяви президентът Росен Плевнелиев, който разговаря днес с комисаря по вътрешните работи на ЕС Сесилия Малмстрьом.

"Признателни сме за навременната и адекватна подкрепа, която ни оказва Европейската комисия. Не крием трудностите, пред които сме изправени и разчитаме на солидарността на нашите европейски партньори“, заяви държавният глава.

Още по темата

 
От своя страна Сесилия Малмстрьом увери, че ЕК напълно разбира предизвикателствата, пред които е изправена България и усилията, които се полагат за справянето с бежанската криза. Тя потвърди пред държавния глава готовността на Комисията да окаже необходимата финансова и експертна помощ на страната ни за решаването на този въпрос.

"В кратък период България трябваше да приеме много бежанци. Важното е, че българските институции постигат напредък в работата си с хората, търсещи закрила“, отбеляза комисар Малмстрьом, която определи като основно предизвикателство пред институциите, въпроса за интеграцията на бежанците, които решат да останат в България.
 
Освен с президента Плевнелиев, комисар Малмстрьом се срещна и с премиера Пламен Орешарски.

"Като страна не бяхме достатъчно подготвени за бежанската вълна. Вече сме по-напред, но имаме още много работа да свършим, за да отговорим на стандартите, които очакват от нас както бежанците, така и българските граждани“, заяви министър-председателят след срещата си с еврокомисаря за вътрешните работи.

Президент и премиер уверяват: Работим по въпроса с бежанците
Снимка: БТА

Премиерът изтъкна, че е запознал еврокомисаря с усилията, които бяха направени от средата на миналата година, за да се овладее бежанската вълна, както и със трудностите в началото - лошите условия в бежанските центрове, затруднения капацитет на Агенцията за бежанците.

"Днес условията в бежанските центрове са значително по-добри от стартовата позиция. Осъществихме напредък по отношение на административния капацитет на Агенцията за бежанците, както и по отношение на по-бързото предоставяне на статут“, подчерта министър-председателят.

Той акцентира върху интеграционната стратегия, по която се работи. „Надявам се през следващите седмици да имаме вариант на такава стратегия. Ще бъдем много доволни, ако Комисията ни подпомогне в нейното дооформяне, за да може действително от нея да изработим план за действие, който ще бъде от полза както за бежанците, така и за българското общество чрез едно по-успешно интегриране на бежанците и евентуално техния принос за нашата икономика“, каза премиерът.

"Даваме си сметка за това, че България е изправена пред безпрецедентна ситуация и за огромния натиск, на който е изложена системата. Много хора идват в страната в много кратък период от време. Страната не е подготвена за това", заяви еврокомисар Малмстрьом.

Тя отбеляза постигнатия важен напредък относно удовлетворяване потребностите на бежанците и подобрението на условията на живот. Според нея трябва да се обърне повече внимание на ситуацията с най-уязвимите хора, както и да се ускорят още процедурите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
2
 
! Отговори
Крис преди 10 години
Президента работи само и единствено за личните си интереси.
23
0
 
2
 
! Отговори
biser62 преди 10 години
Не ми се вярва точно псевдо президентът да отбележи напредък при решаване на проблемите с бежанците, единствената функция, която Плевнелиев умее да изпълнява, това е протоколната.
22
0
 
3
 
! Отговори
ХАХАХААА преди 10 години
ЕДНА БАНДЕРА ОТИДЕ СКОРОРОСТИЖНО НА СРЕЩА СЪС СВ,ПЕТЪР--КОЯ ЛИ ЩЕ Е ДРУГАТА.....
21
0
 
7
 
! Отговори
Сашо преди 10 години
Офшорко продължава да вири носле и да гледа с някакъв мърмотски поглед. Не сме забравили за корумпираните гласове на изборите!
20
1
 
10
 
! Отговори
Криси преди 10 години
Окончателно мога да кажа, че това е най-слабият президент, който някога сме имали. Гаф след гаф, крайно нежно присъствие и крайно видимо следене на интереси, които са в ощърб на България.
19
0
 
8
 
! Отговори
Драго преди 10 години
Българският президент Росен Плевнелиев за по-малко от 30 минути успя да сътвори три гафа в Бъкингамския дворец и около него. Този път излагацията стана пред и във връзка с Нейно Величество Елизабет Втора - кралица на Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия. С две думи - на възможно най-високо ниво.
18
0
 
7
 
! Отговори
Иван преди 10 години
Днес го слушах по BBC... "More NATO" иска нашият главнокомандващ, пред втрещената репортерка, която не улови тънкия хумор, но липса на всякакъв дипломатически професионализъм от Плевнята.
17
0
 
11
 
! Отговори
Иван преди 10 години
Американците ни завиждат - нашият мистър Бийн, a.k.a. Плевнелиев, е по-добър от техния!
16
1
 
21
 
! Отговори
антиEСесовец преди 10 години
Абе кога някой *** от гейския съюз ще дойде тука и ще се поинтересува как живее обикновения българин - данъкоплатеца.То не бяха бежанци ,*** ,****али ,щастливи кокошки, ВEИ-такъпани прасета и какви ли не още "ценности" на тия гадни западниколонизатори.
15
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
кво е това дуждже на снимката бе
14
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"Очаква се вълна от бежанци през април и май, обяви Цветлин Йовчев"Това е заглавие от друг сайт. *** ни ислямизират. Този път ние БЪЛГАРИТЕ трябва да се опълчим на продажните ни политици със всички средства, защото иначе България няма да я има. Всички ловни дружини, ако трябва на границата и пред парламента. Боят настава.
13
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"Работим.Чакаме инструкции от Анкара".
12
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Това са истинските ви управляващи!*** от еврейския съюз!Туземните лакей им лижат задниците защото им плащат за да провеждат геноцида върху българите!
11
0
 
15
 
! Отговори
Strict преди 10 години
Срам и позор за народ, който избира да го ръководят такива подлизурковци! Такъв народ не заслужава да живее в свободна и независима страна!
10
0
 
11
 
! Отговори
toi преди 10 години
Balgaria nag vsicko,Balgaria za balgarite.bii za da te uvazavat kamilarite van
9
0
 
15
 
! Отговори
Тцтц преди 10 години
Мале мале, докато четях статията лошо ми стана. Такава подлезурщина от тия политици, а тая шведска *** да си ги носи дома!
8
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Изгонете незабавно цялата афро-арабска *** от България и затворете границата за прииждащите ежедневно ислямисти, за да не ви се случи случка продажни политици!!!
7
3
 
16
 
! Отговори
Валентин преди 10 години
Сесилия, засрами се продажна соросоидке!
6
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тук бежанци няма, има нелегално влезли в страната неидентифицирани авантюристи, търсачи на лек и хубав живот. Всичките мюсюлмани, неграмотни, но пък знаят, че са по качествени хора от нас и сме им длъжни. Длъжни да ги храним, обличаме, подслоняваме. Кой *** махна кльона, кой остави границата на самотек?? Всичките да бъдат върнати откъдето са дошли - да си ходят при своите по вяра, език и простотия. Бежанец - с документи, кандидатствал, одобрен!!!!
5
2
 
29
 
! Отговори
Ъц преди 10 години
Каква жалка сервилност, какво омерзително раболепие... отвратително е да ги гледаме!!!!!!