Вече не сме толкова зависими от Русия, смята Плевнелиев

По думите му руските действия в Крим поставят под въпрос правовата държава
24 мар 2014 18:53, Красимир Ангелов
528
Вече не сме толкова зависими от Русия, смята Плевнелиев
Росен Плевнелиев. Снимка: БТА

"Преди 25 години бяхме зависими от Русия на 90%. Но днес 65% от нашата външна търговия е със страните от Европейския съюз, най-големите инвеститори в България са Австрия, Нидерландия и Гърция", обяви президентът Росен Плевнелиев в интервю пред австрийския вестник „Курир“.

По думите на българския държавен глава в момента се намираме в ситуация, „която не може да бъде решена със счетоводни сметки, а само на основата на нашите европейски ценности“.

В интервюто президентът изразява увереност, че България ще подкрепи потенциални икономически санкции на ЕС срещу Русия. „Това, което направи Русия, поставя под въпрос правовата държава“, категоричен е Росен Плевнелиев пред австрийското издание.

Запитан има ли от какво да се притеснява България при бъдещи икономически санкции, президентът подчерта, че българската икономика вече се диверсифицира и не зависи толкова много от Русия.

Както Dnes.bg съобщи, по-рано днес членовете на Консултативния съвет по национална сигурност излязоха с общо становище по отношение на рисковете пред България заради кризата в Украйна. От него се разграничи единствено партия "Атака".

В позицията на КСНС е посочено, че България ще действа като член на ЕС и НАТО, но и ще отчита националния си интерес.

"България подкрепя суверенитета, единството и териториалната цялост на Украйна. Проведеният на 16 март референдум в Крим е в нарушение на международното право и България не го признава", прочете становището на КСНС президентът Росен Плевнелиев.

Пред „Курир“ Росен Плевнелиев коментира и проблемите на България с младежката емиграция, корупцията, както и интеграцията на ромските общности от страните от Централна и Източна Европа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


528
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
333
0
 
14
 
! Отговори
луд умора няма преди 10 години
Непрекъснато се уверявам в това,че ТОВА комсомолско ***,което на времето навярно (за да бъде вярно) е доносничело, вече изпада, в слугинажен делириум.Удивително е,за колко кратко време,колко много простотии могат да се изговорят И ВСИЧКИ С ОГРОМЕН УДАР СРЕЩУ СТРАНАТА МУ.В същото време,ние,като послушни *** стоим и не правим нищо. САМО РОБЪТ МОЖЕ ДА СЪЗДАДЕ ТАКЪВ ГОСПОДАР!
332
1
 
16
 
! Отговори
алан-колу? преди 10 години
Абе ей мишка наречена президент...как не зависиш от Русия бе тъпан? Тоя луд ли е? Само от Руските туристи влизат повече пари за 3 месеца от колкото целия останал БВП на републиката бе ***. Иначе ще ядеш кауфланд, метро и лидъл да им бачкат робите за по 300 лв. на месец. Мишок, яж си германските домати и моркови не говори на народа глупости!
331
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Плевнелиев е туркофил, какво очаквате от него? Да не забравяме потайната му среща с турския вицепремиер Бекир Боздаг. Плевнелиев сам си каза, че е склонен да подари Кърджалийско на Турция (едни и същи думи със Станишев), за да обслужва господарите си......
330
1
 
13
 
! Отговори
Ха-ха преди 10 години
Защо бе, Плевнелиев, защо пак се въртиш като фурнаджийска лопата? Нали сам нарече случващото се в Украйна 'демократична революция', защо сега се отмяташ от думите си? И след като се отмяташ, защо не смееш да заявиш в прав текст, че не признаваш бандитската шайка превратаджии в Киев?
329
1
 
12
 
! Отговори
Таня преди 10 години
Ей хора, този човек българин ли е, или американец? Как може да няма капка достойнство, и непрекъснато да се кланя на тази изкуствена нация. За каква демократична Украйна ми говори, та там управляват бандеровци. Ама личните му интереси и на бандата му от роднини са насочени към Америка. Хич не го еня за българския народ. Та идете и пак гласувайте за него и гербаджийската пасмина, та България съвсем да се затрие...
328
11
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Учи нашите ценности са там,част от източноправославния,от руския свят------------- Руснаците трябва да се равняват по нас, а не ние по тях, разбра ли рубладжийче?
327
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Този човек има дарба - да предизвиква погнуса с всяка произнесена дума... Пфу!
326
4
 
16
 
! Отговори
морски преди 10 години
Срам и позор е това подобие на човек наречено български президент,няма по-жалко същество от Росен Плевнелиев,срам,срам за България и българския народ!!!!
325
3
 
23
 
! Отговори
Учи преди 10 години
"Абе х"ю,ние сме дали кирилицата на Русия "-Точно затова нашите ценности са там,част от източноправославния,от руския свят.Чети Хънтингтън,ние сме част и основа на руската цивилизация,а не на някакви си ефимерни и най-вече лицемрни евроценности.Сред европейските ценности са колониалните войни и геноциднад местното население,фашизма,теорията за расовото превъсходство,изгарянето на инакомислещите,двете световни войни,Холокоста/славянския и еврейския/ и.т.н.
324
1
 
12
 
! Отговори
Наблюдател преди 10 години
А Путин попитал- ИСКАТ ЛИ СИ БЪЛГАРИТЕ ИСТАНБУЛ ?:)
323
3
 
28
 
! Отговори
История преди 10 години
Плевнелиев,нашите ценности са източноправославни.На територията на днешна Русия са нашите славянски и прабългарски корени.Дори европеизацията на младия ни следосвобожденски елит е осъществена от Русия.От твоите западни куратори не сме видялинищо добро за цялата си 1300 годишна история.Западните ти кукловоди не искаха България да съществува и в момента ни унищожават се рекордни темпове.Проклет бъди,българомразецо!
322
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Добре че никой не му обръща внимание на глупостите. Гербавите *** и милиционери ни го натресоха този комунист, който някога е чел руски стихчета и възхвалявал светлото си бъдеще на комунизма-идиотизма, но днес станал демократичен западняк.
321
1
 
2
 
! Отговори
hymn преди 10 години
tasi vechera e taka, ama utre koi znae kakvi znamena ste se veyat na bg kateri?
320
3
 
18
 
! Отговори
край преди 10 години
България вместо да "осъжда" и порицава трябва да е медиатора за подобряване на отношенията между Русия и ЕС. Мястото на Русия е в ЕС.
319
3
 
22
 
! Отговори
БЕЗПАРТИЕН преди 10 години
да бе верно каква е следващата стъпка? да се отмени националния празник на 3 март? Да се събори паметника на съветския войн в центъра на София? Егати простотията.. караме ме да искам да съм против Сърбия, Русия и в същото време да вземам страната на САЩ и техните съюзници - Турция, Саудитска арабия.. все признати ,,демокрации".. От този президент наистина нищо не става..
318
3
 
22
 
! Отговори
край преди 10 години
Келнерчето дето го е страх от жена му и дето си настъпва краката на парада за трети март се репчи на Русия. То па - верно реши че си некав фактор.
317
15
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Плевнелиев е пич.Една негова фирма ми посредничеше през 2002 год.Бачках по строежите в Германия.Заплатата ми беше 1860 евро,от които плащах на посредника 1126 евро.Ама пак съм на кяр.Квартирата беше евтина,усигуряваха контейнер с кабелна телевизия.По 250-300 евро си спестявах на месец,кой ти ги дава.Само за една година си купих западен автомобил.
316
2
 
12
 
! Отговори
край преди 10 години
Даже и да сме независими икономически - от кръвта зависими ли сме - от езика завсими ли сме - от вярата си зависими ли сме. Ако сме независими от тях тогава ние сме никой. Нас ни няма. А ако сме православни славяни и пишем на кирилица и на нашата тиритория са загинали стотици хиляди руски хора за да я има България то тогава ние ние трябва да приветсваме обединението на кримските руснаци с Русия.
315
1
 
11
 
! Отговори
ivo преди 10 години
Abe , Ganyo, Amerika i Amerika ti si nai bednata vav euvropa,varvi6 po zadnika na Glupazite ot Evropa, ne irazbra koi e Rusia, parvata sila sega,, vav sveta...Ako ne si sas neya 6te pla4imi vsi44ki.....
314
1
 
12
 
! Отговори
Mihail преди 10 години
До АнонименКато говорим за европейски ценности, явно част от тях са демагогията и лицемерието. През 1955 френската провинция СААР гласува на референдум да се присъедини към ФРГ, и през 1957 се присъединява. Защо Крим да не може ?