Вече не сме толкова зависими от Русия, смята Плевнелиев

По думите му руските действия в Крим поставят под въпрос правовата държава
24 мар 2014 18:53, Красимир Ангелов
528
Вече не сме толкова зависими от Русия, смята Плевнелиев
Росен Плевнелиев. Снимка: БТА

"Преди 25 години бяхме зависими от Русия на 90%. Но днес 65% от нашата външна търговия е със страните от Европейския съюз, най-големите инвеститори в България са Австрия, Нидерландия и Гърция", обяви президентът Росен Плевнелиев в интервю пред австрийския вестник „Курир“.

По думите на българския държавен глава в момента се намираме в ситуация, „която не може да бъде решена със счетоводни сметки, а само на основата на нашите европейски ценности“.

В интервюто президентът изразява увереност, че България ще подкрепи потенциални икономически санкции на ЕС срещу Русия. „Това, което направи Русия, поставя под въпрос правовата държава“, категоричен е Росен Плевнелиев пред австрийското издание.

Запитан има ли от какво да се притеснява България при бъдещи икономически санкции, президентът подчерта, че българската икономика вече се диверсифицира и не зависи толкова много от Русия.

Както Dnes.bg съобщи, по-рано днес членовете на Консултативния съвет по национална сигурност излязоха с общо становище по отношение на рисковете пред България заради кризата в Украйна. От него се разграничи единствено партия "Атака".

В позицията на КСНС е посочено, че България ще действа като член на ЕС и НАТО, но и ще отчита националния си интерес.

"България подкрепя суверенитета, единството и териториалната цялост на Украйна. Проведеният на 16 март референдум в Крим е в нарушение на международното право и България не го признава", прочете становището на КСНС президентът Росен Плевнелиев.

Пред „Курир“ Росен Плевнелиев коментира и проблемите на България с младежката емиграция, корупцията, както и интеграцията на ромските общности от страните от Централна и Източна Европа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


528
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
393
0
 
1
 
! Отговори
банкеръ преди 10 години
много ми е интересно дали Путин изобщо обръща внимание на хулите по негов адрес.Според мен си прави това ,което са решили съветниците му и президенти ,като нашия така или иначе ще му иде сам на крака,като му доиде реда.Времето наближава,защото реакторите на РосАтом отлежават и струват бая милиони и Роската не ще да ги плаща, а ще се наложи.
392
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Стига с тия европейски ценности, бе! Глей си печатите по паспорта и не ръси умнотии, че ни писна вече. И аре мерси, че вече не сме толкова зависими от Русия , щото гледам, че колкото по-независими ставаме, толкова повече радиатори сваляме, толкова по-студено и треперещо ни става, толкова по-тъмно е вечер вкъщи и навън, толкова по-студена манджа ядем и минаваме на суровоядство и т.н. Е, вярно, сега на старо не купуваме Москвич, а Опел или Рено, а по-омутрелите от нас яхаме БМВ с десетгодишна давност. Това е то независимостта. Айде хаирлия, татко президенте.
391
0
 
7
 
! Отговори
анастасия преди 10 години
Най - добре да се скрие, стига с тези *** изказвания.
390
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Типичен герберски ***.
389
0
 
1
 
! Отговори
klips quiq преди 10 години
predlagam na " umnite " bezbroini komentatori ot po-dolu da pusnat tuk svoi videofilmi i svoite otgovori na vaprosite, zadadeni ot chujdestrannite jurnalisti kam bg prezident. (vse edno igrayat rolyata na bg prezident v razgovorite?!:-)))a nie ste sravnim kolko sa te "po-umni" i "po-dobri" ot bg prezident. koi znae - nyakoi ot tyah moje da e eventualen sledvast bg prezident?! pri tolko mnogo "um" v glavite?! :-))))
388
1
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 10 години
Спокойно... тя искаше да каже за себе си, че не е зависима от наркотици, и се надява Европа да му помогне.
387
1
 
11
 
! Отговори
мими преди 10 години
Росен лизачев.
386
2
 
11
 
! Отговори
Angel83 преди 10 години
Ти Росене внимавай много какво правиш, защото ползваме доста отстъпки от Русия и с такава позиция може да ни ги отнемат, като стой, та гледай! Не ми харесва, че ни прави зависими от американците. Досега бяхме тарикати и играехме с руснаците и американците. Плевнелиев е на път да ни направи зависими от САЩ.
385
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Изхранването на населението на страната ни не зависи от Русия.
384
2
 
14
 
! Отговори
Black Widow преди 10 години
Тоя тотално се е побъркал! Как да не сме зависими?! Това, че сме бивша соц държава не значи, че тотално трябва да отрежем голям пазар, като руския! И за какво?? За неговите хора от Америка и американските фондации ли? Хайде стига глупости, нека гледаме над тези неща, не е само въпроса от кого сме зависими, а от КОЙ можем да се възпозлваме, като пазар, потребители, партньори.
383
2
 
12
 
! Отговори
macintosh преди 10 години
Този Плевнелиев как може да бъде толквоа заблуден? И какв оможе такъв заблуден човек да го сложат за президент? Такъв срам никога досега не сме брали.
382
2
 
7
 
! Отговори
lou lou преди 10 години
...има два 1000-мегаватови реактора съветско производство, работещи с руско ядрено гориво. Миналата година около 700 хил. руски туристи са посетили България от общо 2,6 млн. чуждестранни туристи. Туризмът допринася за около 13% от годишни брутен вътрешен продукт (БВП) на страната."
381
1
 
6
 
! Отговори
lou lou преди 10 години
Я пак?! Пълни глупости са това, за справка Ройтерс: "Вносът от Русия представлява 18,5 на сто от общия внос на България миналата година или около 6,6 млрд. долара. Русия е най-големият източник на вносни продукти за България, основно енергия. България получава около 90% от природния си газ от руската компания Газпром. Единствената ѝ петролна рафинерия, контролирана от руската компания Лукойл, работи с руски петрол, а единствената ѝ атомна централа, осигуряваща над 40% от електроенергията..."
380
1
 
10
 
! Отговори
kompot преди 10 години
По-зависими от Русия никога не сме били. Не знам в кой свят живее този президент, ама това което е казал въобще не отговаря на истината и е крайно време и той самия да го проумее.
379
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
зависими сме от такива *** като теб *** и политици като теб
378
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
браво на ***, каза им го директно на ***, че нямаме нужда от тях
377
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
най - простия ни президент мога да му пожелая най гадните неща защото ги заслужава
376
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ще си поговорим след изборите с Преззадната
375
2
 
16
 
! Отговори
писна ми преди 10 години
Президентът е вреден за сигурността на България! Президентът работи за олигарсите и в ущърб за България! Президентът открито заяви в интервю пред ВВС, че е от ГЕРБ! Президентът ръси глупости по всички важни и опасни международни конфликти, с което застрашава националната ни сигурност! Президентът умишлено търси конфронтация с изпълнителната власт, което също е в нарушение на неговите задължения! Има всички основания за искане на импийчмънт на този индивид! Какво се чака още - да нивкара в беди?
374
3
 
26
 
! Отговори
... преди 10 години
Честно казано, изключително се надявам, че Путин не забелязва нашия гнусляк какви ги плещи. Защото ако тоя *** продължава в същия дух, цяла България ще го отнесе и чичо Сам няма да ни помогне...