Самоубийства на деца стреснаха властта

По-интересното от печата на 25 март 2014 г.
25 мар 2014 07:07,
80
Самоубийства на деца стреснаха властта
Снимка: архив, Reuters

Две жестоки самоубийства на деца само за три дни стреснаха властта. В Министерство на образованието и науката разработват екшън план мобилни групи от психолози да влязат във всички училища, дори в малките градове и села, анонсира на първа страница "Преса". "В най-кратък срок се надяваме да има решение", казва зам.-министърът Мукаддес Налбант. Според данни на Националния център за опазването на общественото здраве миналата година 446 деца до 18 години са посегнали на живота си. Успешните опити са 14. В центъра е регистриран и рекорд - най-младият самоубиец е само на 7 години.

"Възпитанието у нас трябва да започва с 10-те Божи заповеди и с обичта към България", апелира от страниците на "Преса" проф. д-р Людмил Бояджиев. Според него реалността е следствие на това, че забравяме ценностите си. "И заради това държавата ни прилича на човек, който се връща вкъщи и понеже не може да направи нищо навън, започва да бие жена си или децата си. Разочарованието е, че ние може да дадем на обществото повече, но държавата тотално е абдикирала и не се интересува от това", смята Бояджиев.

България подкрепя суверенитета, единството и териториалната цялост на Украйна. Около тази позиция се обединиха вчера членовете на Консултативния съвет за национална сигурност /КСНС/.

Под заглавие "Не" на референдума в Крим" "Труд" подчертава: Над 4 часа бяха необходими на властта, за да излезе с общо становище по кризата в Украйна. Очаквано - без "Атака".

В отговор на въпрос за "Монитор" Петър Кънев, зам.-председател на бюджетната комисия в НС, отбелязва: "Случващото се в Украйна вече има последствия за нас, защото от три години имаме почти двоен ръст на украински туристи, а сега няма да е така. Също така част от руските туристи идваха с колите си, минавайки през Украйна. Сега това няма как да стане. И не на последно място - вече е затруднен транспортният коридор София-Москва, предвид преминаването на няколко граници и ситуацията в Украйна. Всичко това е притеснително. Мисля си обаче, че позицията, която зае премиерът Пламен Орешарски, е напълно логична. И не трябва да бягаме пред вятъра и да бързаме с всякакви санкции. Колкото и да е странно, няколко дни преди заседанието в Брюксел излязоха две интересни новини. Едната е, че Италия обяви,че няма да налага ограничения за руски туристи, независимо от решенията на Брюксел. Втората - Гърция, заяви, че ще издава визи с намаление на руски туристи. Всяка държава си има свои интереси и си ги защитава. Проблемът за отношенията Русия-Украйна аз го виждам основно в сферата на нашите интереси. Ние сме част от Брюксел, длъжни сме да съобразяваме с техните решения, но във всяка една ситуация могат да се извлекат и ползи. Има една стара поговорка, че когато губим, не знаем какво печелим и когато печелим, не знаем какво губим."

"Евролисти - за шарани, шараните - за риба", анализира за "Труд" Арман Бабикян, експерт по политически маркетинг и пиар. По думите му листите са пълни със стари лица. "Станишев щял да води листата на БСП, но нямало да влиза в Европарламента. С това давал знак на левицата в Европа. Надолу - нищо ново: Илияна Йотова, Евгени Кирилов и заслужен отпуск за Георги Пирински. При тези уникални преплитания и най-зрелищният почитател на европейските избори би се объркал и вероятно би предпочел той " да отиде за риба", вместо него да го смятат за такава", се посочва в коментара на Бабикян.

Съставът на ЦИК може да бъде увеличен с 1 до 3-ма души. Такава спешна промяна на току-що приетия нов Изборен кодекс са обсъдили от БСП и ДПС вчера, пише под глава "24 часа". Идеята възникнала на среща между лидерети на ГЕРБ Бойко Борисов и на ДПС Лютви Местан президента преди заседанието на КСНС, пише изданието.

Според челото на "Сега" от началото на годината са се увеличили драстично полетите на руски разузнавателни самолети в близост до българското Черноморско крайбрежие. Това е причината все по-често българските МиГ-29, които изпълняват задачи по Air policing, да излизат по нареждане на НАТО. Между два и десет пъти на седмица се е налагало на изтребителите да излитат от авиобаза "Граф Игнатиево", за да наблюдават руските машини и да им пречат да не навлязат в българското въздушно пространство. Руските самолети досега не са нарушили българското въздушно пространство, но летят до границата му.

"Парно и вода - без лихви за прогнозни сметки", е водещото заглавие за "Труд". Доставчиците на комунални услуги ще бъдат задължени да премахнат лихвите върху прогнозните сметки на aбoнатите. Първа това стори "Топлофикация София". От 1 март дружеството е прекратило начисляването на лихвите върху месечните суми за парно, които предшестват изравнителната сметка. Съвсем скоро и "Софийска вода" ще бъде принудена да последва примера й.

Рекламите за бързи и потребителски кредити трябва да се забранят. Радикалната идея е на Петър Славов, председател на надзорния съвет на ПроКредит Банк, пише под глава "Стандарт". "Няма голяма разлика между рекламата за цигари и за бързи кредити. Всяка реклама, която мотивира неоправдателно потребление, е вредна", смята Славов.

"Новият модел на лихвите крие опасни капани", алармира  интервю за "Труд" главният изпълнителен директор на СИБанк Петър Андронов. По думите му при новите регулации банките ще могат да избират или крайно агресивен подход, или крайно консервативен при определянето на лихвите. "Първият има краткосрочна цел - запазване и увеличаване на доходността за банките, но дългосрочно този избор залага сериозен лихвен капан пред тях. Други банки, които биха гледали дългосрочно в 5-7-годишен период, биха се застраховали, но те пък рискуват да загубят сериозни приходи в текущите условия. Има разум да се търси междинна стратегия. Притеснява ме, че част от банките могат да изберат агресивната стратегия и да дръпнат целия пазар към нея, което означава, че дългосрочно ще се формира сериозен лихвен риск", смята Андронов.

Най-вероятно през декември ще започнат пътническите превози с влакове по Дунав мост 2. А товарни композиции ще се движат по съоръжението през май, съобщава пред "Труд" зам.-министърът на транспорта Антон Гинев. По думите му през декември ще влезе в сила новият редовен график за движение на влаковете, но при добро желание от двете страни пътническите превози може да стартират и по-рано.

С всеки трети проект за селски туризъм, кандидатстващ за субсидия по Програмата за развитие на селските райони, е за купуване на коли. Това става ясно от отговор на "Държавен фонд "Земеделие" до "Труд". "На обработка подлежат около 600 проекта. Около 200 от тях предвиждат купуването на превозно средство", се посочва в разясненията на отговора.

Обявените за международно издирване дупнишки бизнесмени Пламен Галев и Ангел Христов се крият в Румъния, анонсира под глава "Телеграф". Този оперативен сигнал получили българските служби за сигурност преди седмица. Според подадената информация "братята" старателно се криели в румънската част на Карпатите.

Непълнолетните чужденци бежанци в България трябва да тръгнат на училище до третия месец от подаването на молба за закрила. Това е записано в идеите за промени на закона за убежището и бежанците, които ще бъдат разгледани в парламентарната комисия следващата седмица, информира "Труд".

"Имаме сериозна нужда от швейцарския модел на дуално професионално обучение", заявява пред "24 часа" Меглена Плугчиева, посланик на България в Швейцария. "Това е силен инструмент, който дава възможност на швейцарската икономика да си осигури и гарантира кадри със средно специално образование, като това рефлектира върху конкурентоспособността на икономиката, а в национален план това е най-добрият инструмент за борба срещу младежката безработица", подчертава Плугчиева.

На първа страница "Новинар" алармира: 10-годишната Катя, която е българско ромче, от 5 месеца живее в Солун. Заедно със своите 4 братя и 4 сестри, тя изкарва прехраната си, като проси по улиците на гръцкия град. Детето събира на ден по 20-30 евро.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
0
 
0
 
! Отговори
Don Claude преди 10 години
Да бе, да.
63
0
 
10
 
! Отговори
Самоубиец преди 10 години
Господа депутати-вие сте убийците на децата ни,не го ли разбрахте най-после?Вашата политика е целенасочено унищожение на нацията.Помислихте ли кои ще се "възхищава" на мъдрото ви управление?
62
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Децата просто не виждат бъдеще с вас, червени мародери ! Откъснахте хората от най-ценното - християнската вяра, и сега берете плодовете на това свое деяние !
61
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Не знам защо за всичко ни е виновна държавата.В момента съм на 20, но когато бях на 16-17 на няколко пъти ми е идвала мисълтта за самоубийство, но затова бяха виновни съучениците ми.Непрестаният тормоз, нападките, обидите и т.н. бяха причината да направя неуспешни, за щастие, опити.Така, че първо да търсим вината в себе си, а след това в държавата, защото е лесно винаги някой друг да е виновен.
60
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Сигурно причината е прекрасният живот в България... Нека почиват в мир!
59
0
 
5
 
! Отговори
Развеселен преди 10 години
Стреснали се ?!?Как пък не!Нали и те са част от живота на децата-учебни програми,външни изпитвания...Може би са преките виновници за това?
58
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Mind control
57
0
 
14
 
! Отговори
изнервен преди 10 години
Ами да обясняват защо! Преди се палеха мъже, сега се самоубиват деца.
56
3
 
7
 
! Отговори
родолюбец преди 10 години
До ХасанВнимавай какво пожелаваш, " българино "! Има различни видове възмездие, случайно да си чувал за това?
55
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Това се плодовете на "демокрацията". Нали вече 24 г. усърдно я отглеждаме. Грижим се за нея, денонощно я рекламираме и на други, които още си я нямат. Е, нормално е вече да прибираме и плод от нея. А иначе мир на праха на починалите и съболезнования на техните родители и близки.
54
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Аман от екшън планове. БСП и коалиция са гениални в това отношение. Като почнат да се правят на загрижени, разбираш че гафове се замазват. Всяко чудо за 3 дни, а огъня си гори там, където е паднал и безумията си продължават. Бедни, безработни и без перспектива родители нямат време за децата си, защото единствената им грижа е хляба. Професори обикалят с коли 50 ВУЗ в България, за да сучат откъдето може. Безумието започва от детската градина. После учителите в чудо, а МВР шефовете само за заплати.
53
2
 
0
 
! Отговори
Не преди 10 години
Като чета кометарийте за самоубийствата и дуалната система и на мен ми налита да взема въжето!?Млъкнете бе,неграмотници и набедени професори и дипломати за неща ,за които нямате елементарта грамотност и опит!Ако така е зрегите области...
52
1
 
12
 
! Отговори
mghhj,mj преди 10 години
Като ви гледам ДПСто така ще ви изгради държавата че ще копаш тютюн денонощно за 5 ст на килограм и преди това половината ти рода ще е измряла защото тия дето са се изнесли много бързо могат да се върнат и да ви запалят всичките ,България без кръв се не дава помни го това със селската се единствена гънка в мозъка ;)
51
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Хасанние няма да се изнесем, но и ти ще се изнесеш към анадола откъдето си дошъл.
50
31
 
2
 
! Отговори
Хасан преди 10 години
Много добре , да се изнасят българите , ние ще си изградим държавата , айде всички да ви видя към терминал две.
49
14
 
2
 
! Отговори
Хасан до 51 преди 10 години
Да, няма българи, защото българите сме прости ,и затова туркиня.
48
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Истината е, че тази власт не се стряска от нищо. Всичко е от ден до пладне, или с други думи-мижай да те лъжа.Който може да се уреди трябва да се изнася от тази държава.
47
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
mrasnata fashistka kapitalisticheska vlast na oligarhiata dokara decata vi ivas do samoybistva i teror ybistva narkomania i bednotia chrez manipolacii laji i izmami .vladt ne ot naroda a grypirovki masoni evrei i tem podobni tamni stryktori za likvidirane na balgaria eto go i rezyltata.
46
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
mrasnata fashistka kapitalisticheska vlast na oligarhiata dokara decata vi ivas do samoybistva i teror ybistva narkomania i bednotia chrez manipolacii laji i izmami .vladt ne ot naroda a grypirovki masoni evrei i tem podobni tamni stryktori za likvidirane na balgaria eto go i rezyltata.
45
2
 
17
 
! Отговори
Maks преди 10 години
Тази зам. министърка турска *** ли е ?