Сметната палата става 9-членен колегиален орган

Председателят не може да бъде преизбиран, реши парламентът
Обновена: 25 мар 2014 20:53 | 25 мар 2014 18:31, Елка Василева
7
Сметната палата става 9-членен колегиален орган
Снимка: архив, Булфото

Сметната палата /СП/ от едноличен се преобразува в деветчленен колегиален орган, реши окончателно парламентът с приети на второ четене текстове от новия закон за Сметната палата с автори БСП и ДПС.

Първоначално залата с 84 гласа "за", 12 "против" и 70 въздържали се подкрепи предложението на Георги Кадиев и Борис Цветков - Коалиция за България, одитният орган да е от петима членове, колкото са ресорсите според видовете одит, а не от деветима. След прегласуване обаче предложението беше отхвърлено, като 81 народни представители го подкрепиха, 28 бяха срещу и 59 се въздържаха.

Още по темата

Така СП занапред ще бъде от 9 души - председател и 8 членове, които се избират и освобождават от Народното събрание /НС/ за срок от 7 години. Председателят не може да бъде преизбиран.

ГЕРБ също беше срещу 9-членния състав на Сметната палата, но отчете като разумно предложението на Кадиев. Разходите за деветимата членове ще са повече от половин милион лева, сметна Павел Гуджеров. Той попита дали е оправдано такова завишаване на средства на данъкоплатците.

СП се отчита пред парламента, гласува залата.

Георги Кадиев призова за по-бързото приемане на закона, защото  Сметната палата в момента е парализирана, "ръководството й си е приготвило багажа" в очакване да се приемат новите разпоредби.

Защо отпадна изискването председателят и членовете на институцията да не са действащи депутати, кого ще облагодетелствате, попитаха Десислава Атанасова от опозицията. Тя се усъмни дали не са верни информации, в които се твърди, че Йордан Цонев се готви да оглави одитния орган.

Според ГЕРБ ще се даде възможност и за назначаване на партийно обвързани непрофесионалисти, което на свой ред ще постави под съмнение одитите на Сметната палата.

За председател и членове се избират лица, които: имат висше  икономическо или юридическо образование с образователно-квалификационна степен "магистър" и професионален опит в областта на правото, финансите, финансовия контрол, одита или счетоводството не по-малко от 15 години за председателя и 10 години за членовете на Палатата, записаха депутатите.

Председател и членове не могат да бъдат лица, които помежду си са: съпрузи или се намират във фактическо съжителство; роднини по права линия без ограничения и по съребрена линия до четвърта степен включително, както и лица, свързани по смисъла на Закона за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси, предвиди още НС.

Димитър Лазаров от ГЕРБ предложи към изискванията да се добави председателят и членовете да не са осъждани за умишлено престъпление от общ характер или не са лишавани по съответния ред да заемат определена длъжност или да упражняват определена професия. Мнозинството гласува "за" , с което допълнението беше прието.

Народното събрание ще избира нов председател на Сметната палата в срок до три месеца преди изтичането на мандата на действащия  председател, реши парламентът с приемането на второ четене на  текстове от законопроекта за Сметната палата.

В 14-дневен срок от избирането му председателят на Сметната палата ще прави предложение пред Народното събрание за избор на членове на Палатата. Изборът им ще става в двуседмичен срок от постъпване на предложението.

Председателят и членовете на Сметната палата не могат да заемат друга платена длъжност или да извършват друга платена дейност освен научна, преподавателска или дейност, регламентирана в Закона за авторското право и сродните му права. В 14-дневен срок от встъпването им в длъжност председателят и членовете на Сметната палата ще трябва да предприемат действия за освобождаване от изпълнението на друга платена длъжност и за прекратяване на друга платена дейност.

Председателят на Сметната палата ще получава основно месечно  възнаграждение в размер 90 на сто от възнаграждението на председателя на Народното събрание, а членовете - 90 на сто от възнаграждението на председателя на Сметната палата, решиха още депутатите, предаде БТА.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
0
 
! Отговори
tedi77 преди 10 години
Десислава Атанасова отново разсъждава правилно, тя беше най-добрия министър на здравеопазването, който сме имали, изключително хуманна личност, която се грижеше за благото на народа, едва ли ще попаднем на подобен здравен министър отново.
6
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Някой може ли да обясни с какво се занимава Сметната палата и каква е ползата от нея? Благодаря предварително...Моля, няма защо!Ползата от нея е голяма за рабо...пардон, неработещите в нея.
5
1
 
3
 
! Отговори
Хачо преди 10 години
Да не стане като ЦИК. Пак да гласуват закона .
4
0
 
6
 
! Отговори
maina преди 10 години
колективна отговорност = БЕЗОТГОВОРНОСТ !
3
1
 
5
 
! Отговори
До любопитен преди 10 години
Влез на сайта и виж каква е ползата от сметна палата. Друг е въпроса дали в народното събрание някой се интересува от резултатите от извършената работа и дали се предприемат действия по установените нарушения.
2
2
 
3
 
! Отговори
Някой си преди 10 години
От време на време изкарва кирливите ризи на някой, къде по поръчка, къде не, ама последствия от това....
1
2
 
6
 
! Отговори
Любопитен преди 10 години
Някой може ли да обясни с какво се занимава Сметната палата и каква е ползата от нея? Благодаря предварително.