Твърдения за грешки при преброяването през 2011 г.

НСИ: Броят на населението е завишен с 200 000 души
Обновена: 25 мар 2014 21:26 | 25 мар 2014 21:20, Елка Василева
23
Твърдения за грешки при преброяването през 2011 г.
Ренета Инджова. Снимка: БТА

Скандални твърдения за неточности в преброяването през 2011 г. изнесе председателят на Националния статистически институт /НСИ/ Ренета Инджова в доклад до Евростат.

Според нея тогава са преброени близо 200 хиляди българи повече и това е само едно от нарушенията. Не е преброен вярно и жилищният фонд, много малко хора са заявили етническата си група, майчиния език и вероизповеданието си, предаде БНТ.

Затова хората на Ренета Инджова искат да се проведе микропреброяване в следващите осем години на базата на актуализирани списъци на хора и сгради. Самата Инджова смята, че заради доклада правителството ще поиска оставката й.

Според Ренета Инджова едно от най-сериозните нарушения, допуснати при преброяване 2011 г., когато статистиката имаше друг шеф – Мариана Коцева, е установеният брой на българите.

Според Ренета Инджова не е точна картината от 7 милиона и 300 хиляди население. Тя „е завишена с от порядъка на 200 хиляди, това са едни допълнително налети преброени, за които не се спазени признаците, по които се броят и просто са сложени заради това, че е открито за тях, че или съществуват и имат някаква форма на заетост, или живеят на постоянния си адрес. С доста голяма свобода са добавяни масиви към количеството преброявани “, каза Инджова.

Освен това според доклада на НСИ преброяването е извършено много бързо, анкетьорите не са били подготвени добре, неправомерно са използвани номерата на личните карти на хората, участвали в електронното преброяване.

Според доклада  е подменен неоснователно периодът на провеждане на преброяването, много малко хора са отговорили на въпросите за вероизповедание и майчин език и така са се създали възможности за спекулации на тази тема.

Според Инджова е имало силна съпротива да се прави докладът до Евростат за преброяването, за да не пострада имиджът на НСИ. Тя обаче твърди, че по регламент България е длъжна сама да оцени преброяването си в срок до 31 март.

По- късно бившият председател на НСИ Мариана Коцева отрече да е вярна информацията в доклада на НСИ за преброяване 2011 и това, че са преброени 200 хил. души повече.

Според Коцева цялата информация за преброяването е достъпна на страницата на НСИ и всеки може да види официалните доклади.

Тя каза още, че Евростат наистина очаква до 1 април доклад от България, но той не е този, който се коментира сега, а професионален доклад за качеството на данните.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
1
 
! Отговори
муспи преди 10 години
Няма никакви грешки, защото няма никакви преброявания. Канибалите се карат помежду си какви цифри да пишат за повече европари. Освен това, как се провежда преброяване в тези условия, как се влиза в *** гето, а и не само там. Как може да се говори с българите подложени на геноцид - те мразят всичко държавно. Ако се интересува власта колко сме, това е най лесното: Колко пособия дават - това са ***, от колко данъци събират са българите. Също се знае и броя на безработните българи.
17
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Как няма да сме по-малко в действителност - големия ми син го преброиха 3 пъти-1 по електронен, 1 го писаха че живее при баба си и 1, че е при нас, малкия син го броиха 2 пъти и снахата също 2 пъти - а като сигнализирахме - НИЩО - все едно, че не сме подавали сигнал- и това е в нашия малък град! Какво остава за големите градове!?Даже ми се струва, че не 200 000, ами 600 000 души е грешката!
16
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Аз помня че дълго време гласиха резултатите от преброяването. Броят *** беше силно занижен.В момента има над 2 милиона здравнонеосигурени и близо 1 милион държавни хрантутници. Скоро ще останат само ***, ченгета и дскуманизки крадци,кой от кого ще краде не е ясно.
15
2
 
5
 
! Отговори
Геронтофоб преди 10 години
За това, бабишкерите да си стоят в къщи... Не напразно бай Тошо ги пенсионираше на 55, докато са още с акъла си, та да си гледат внуците, без да са им във вреда.
14
1
 
8
 
! Отговори
pe6o преди 10 години
БГ е бита карта отдавна....язък за Левски, Ботев и другите борци за свобода.... са си дали живота за едно племе дето от яд и злоба се самозатри! TAKA E samata istina
13
2
 
13
 
! Отговори
Истината преди 10 години
БГ е бита карта отдавна....язък за Левски, Ботев и другите борци за свобода....бадева са си дали живота за едно племе дето от яд и злоба се самозатри!
12
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Да изчезва това гнусно подобие на държава, заедно с прокажения си народ.Намразил съм я.
11
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Жалко че са завишени само с 200 000Щеше ми се да сме реално 1 млн. българи, 2 млн турци и 4 млн. ***.Но ще трябва да почакам още 10-15 години.
10
0
 
38
 
! Отговори
Повече е преди 10 години
С над 2 000 000 сигурно е завишено населението. Българският етнос изчезва... развиват се само ***, но понеже изпокрадоха и изколиха всичко извън големите градове, вече дори и *** напускат България... След години тук ще има друг етнос... жалко... и пак жалко...
9
23
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ГЕРБЕРАСТИТЕ НАРОЧНО СА ЗАВИШИЛИ БРОЙКАТА ЗА ДА НАПЕЧАТАТ БЮЛЕТИНИТЕ В КОСТИНБРОД И ДА СПЕЧЕЛЯТ ИЗБОРИТЕ.
8
16
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Кой се учеше да "премиерства" през 2011? Не ще е Бисер Петното, май беше Бойко Лекето! Има ли нещо, за което да не са излъгали *** от ГЕРБ-ГАФ?
7
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Мен не ме преброиха тогава и бележка бях оставила на вратата с телефона си но никой не ме потърси .Така че е напълно възможно това .
6
3
 
42
 
! Отговори
Strict преди 10 години
Твърдения за грешки при преброяването през 2011 г.Не може да се извърши правилно преброяване на населението в една циганизирана,мафиотизирана и силно корумпирана държава, каквато е България в момента.Трябва да се изчакат по-добри времена, с по-добро управление от сегашното.
5
15
 
11
 
! Отговори
tt2 преди 10 години
Аз изобщо не отварях на един нагъл преброител - вися сутрин и вечер пред вратата ми - накрая му омръзна.
4
22
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Аз само бих попитал г-жа Инджова кога направи собствено преброяване че да оспори преброяването. А и кой брои заминаващите и връщащите се стохици хиляди емигранти
3
8
 
9
 
! Отговори
tt2 преди 10 години
който е сбъркал да понесе наказание - мен преброявания не ме вълнуват
2
1
 
39
 
! Отговори
Iveta преди 10 години
Точно така е. Бях преброител и още тогава казах, че това не е никакво преброяване. Роми, които видимо си личеше, че са такива твърдяха, че са българи. В един апартамент, беше като в дядовата ръкавичка, но записах само двама живеещи, другите уж дошли за малко на гости. Някои ме разиграваха, по десет пъти съм ходила и на края писах, че е необитаем, макар че съседите твърдяха, че живеят хора. А пък подаването на информацията по електронен път от неграмотни хора си е съчинение без картинка.
1
4
 
23
 
! Отговори
az преди 10 години
Naselenieto na BG kum momenta v saita na Centralnoto razuznavane Population: 6,924,716 (July 2014 est.)