За МОСВ проектът в "Карадере" не съществува

Инвеститорът пък се надява да строи до края на годината
19
За МОСВ проектът в "Карадере" не съществува
Снимка: Булфото, архив

Без оценка на въздействието върху околната среда, без оценка за съответствие, без преценка дали това ще повлияе на защитени територии за нас проектът "Карадере" не съществува. Това отсече министърът на околната среда и водите Искра Михайлова по ТВ7.

Още по темата
От Министерския съвет обявиха, че инвеститорът е получил одобрение за издаване на сертификат за инвестиция клас А за изграждането на комплекса " Black Sea Gardens", но според нея това не му дава никакво предимство и фирмата трябва да спази българското екозаконодателство.
 
Михайлова добави, че проектът засяга две защитени територии по "Натура" и одобряването на меморандум за разбирателство между кабинета и фирмата инвеститор не означава получаването на екооценка.

Нещо повече, с този проект не е кандидатствано официално и той не е деклариран. Министерството на околната среда и водите (МОСВ) знае за него от две писма - едното до Регионалния инспекторат в Бургас, а другото до зам.-министъра, свързани с конкретни питания, на които е отговорено. Това обаче е всичко, повече за проекта не знаем, подчерта тя.

Според нея трябва да се наложи като правило всеки инвеститор, преди да кандидатства за каквото и да било, да провери реализуемо ли е то на тази територия и не противоречи ли на българското законодателство.

Първите действия на държавата в тази посока ще са промени във формуляра, който се попълва при кандидатстване за инвеститорски клас. Михайлова ще предложи в решението на Министерския съвет по случая "Карадере" да се добави, че преди проектът да бъде процедиран нататък, трябва да получи становище по въздействие върху околната среда.

За нас всичко трябва да започне отначало, подчерта тя и добави, че логичната позиция на инвеститора в такава ситуация е да ограничи проекта до възможностите, които нашето законодателство предлага. Тогава бихме могли да разглеждаме оценка за въздействието и съответствието, обобщи Михайлова.

В същото време Скот Пъркинс, член на борда на директорите на „Мадара Юръп” АД, обяви по bTV че се надява строителството да започне до края на годината.

„Всичко зависи от голямата и дълга процедура по отношение на ОВОС и разрешителното за строителство. Надявам се тази година да започне строителството, но зависи  от това дали всички разрешителни ще са налице“, каза той.

Пъркинс призна, че миналата година инвеститорът е представил проекта пред Агенцията за чуждестранни инвестиции, но той не е получил зелена светлина.

„Отне ни девет месеца, за да го синхронизираме с българското законодателство. Искаме да построим туристически обект от световна класа, това ще е нов проект за България“, отбеляза той.

По думите му инвеститорът не очаква от държавата да построи инфраструктурата, а фирмата ще плати за водоснабдяването и канализацията, защото това е заложено в проекта.

Ние инвестираме от седем години в тази държава, имаме проекти тук, заключи Пъркинс.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
2
 
0
 
! Отговори
Tina преди 10 години
ех тия заменки, тия БСПарски истории пак се започнаха и като нямали какво да кажат - не било истина .. как може едната страна да чакат вече едва ли не да строят другите отричат.. Всеки може да се досети на кой нещо е обещано и кой сега се опитва да излезне от кашата..
17
2
 
0
 
! Отговори
Sweety преди 10 години
Добре, че се вдигна пара...сега ше лъжете и ше мажете, накрая ше излезе, че не сте знаели изобщо.. Е тва е популизъм, евтин и долнопробен!
16
2
 
0
 
! Отговори
123 преди 10 години
Сега всячески ще се опитват да потулят нещата за известно време и след време без никой да разбере ще си постигнат своето!
15
2
 
0
 
! Отговори
григор преди 10 години
ФИРАМАТА ЗНАЕ, ЧЕ АКО ИМА ПАРИ ВСИЧКО В БЪЛГАРИЯ Е РЕАЛИЗИРУЕМО, ОСОБЕНО , КОГАТО УПРАВЛЯВАЩИТЕ НЕ СЛУШАТ НАРОДАИ ГИ ИНЕТРЕСУВАТ САМО ПАРИТЕ, А ЗА ТЯХ БИХА СИ ПРОДАЛИ И МАЙКИТЕ
14
2
 
0
 
! Отговори
didka преди 10 години
Ще строи ако БСП останат дотогава на власт , а това зависи от нас - така че и строежа зависи от нас.После да не се сърдим на друг
13
2
 
0
 
! Отговори
Ая преди 10 години
Сриват БГ! И си пълнят джобовете!
12
2
 
0
 
! Отговори
Долу станишевщината преди 10 години
Хаха как се ослушват тези мишоци. Ако не се беше разшумяло вече багерите щяха да заравняват терена...
11
3
 
0
 
! Отговори
стройко преди 10 години
Да строим родината!
10
2
 
10
 
! Отговори
ми преди 10 години
Инвеститорът получил одобрение от правителството на Станишев за изграждане на комплекса, но това не му давало предимство. А, познайте от раз дали разрешението за строителство няма да му бъде издадено.
9
2
 
7
 
! Отговори
AcOrP преди 10 години
До Драга, Ти на това инвестиция ли му викаш? Да построиш хотели,дискотеки,магазини и ресторанти ? В какво точно се инвестира в нещо което така или иначе има предостатъчно. Хотелите седят празни те още искат да строят. От подобни инвестиции за Българската икономика няма добавена стойност. Целта на занятието е да се построят хотели и бунгала за 100 млн евро които след 3 години да се продадат за 300 млн евро. И по това което си написала съдя,че не си ходил на карадере.
8
2
 
10
 
! Отговори
tino преди 10 години
Станишев работи по план. Няма страшно! Ще съсипе и природата на България, може би единственото, което остана чисто в тази държава.
7
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
оставете инвеститора Станишев на мира.
6
16
 
3
 
! Отговори
Драга преди 10 години
Добър ПР си направиха Тома Белев и Сандов за Карадере. Щом успяха да накарат цяло министерство да клекне. Преди години в България са влизали 9 млрд инвестиции, сега заради такива зелени напушени *** влизат едва 1 млрд. Това оказва изключително негативно влияние върху икономиката на страната. Това е една от причината да сме толкова бедни. Тези зелени ни водят към дъното.
5
3
 
11
 
! Отговори
vesko02 преди 10 години
Няколко червени караконжула искат държавата да докара на това място безплатно ток.вода и път,за да могат същите тези да си спретнат едно комплексче както са свикнали да правят.
4
3
 
12
 
! Отговори
руснаци? преди 10 години
А някой да отговори ЗАД тези фирми , които искат да строят на Карадере руснаци ли стоят( нищо, че са англ.имена.. то и зад Доверие имаше англ. име, а пък..)и РУСКИ курорт ли ще става, както на Камчия??? Някой от правителството каза ли ДУМА относно заявл. на министъра на туризма в Москва, че КАНИ РУСКИТЕ РЕГИОНИ!!??? да си строят курорти в България?( спр. медиите) Отново всичко завоалирано...Или "насоката' е такава?Защо не се канят Скандинавски страни- "регионите "им да си строят курорти? Или не искат да стават "викинги" след години, но "руснаци"- може...
3
2
 
10
 
! Отговори
Тео преди 10 години
И сега къде е истината, кой е виновен .... не се знае. Ей това е .... хвърля се прах в очите на хората и си мислят, че им се вярва. Нищо подобно.
2
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ей додрапаха червените до властта и се почна - заеми, бетон...Че на всичкото отгоре и държавата ще им строи с наши пари пътища, канализация и инфраструктура... Изобщо не са нагли червените, ама си ги заслужаваме явно... Мръсно било, наркомани имало, път нямало... То щото в Слънчев ГРАД няма изобщо наркомани, а пък за чистотата на плажа, улиците и водата там да не говорим...Вместо да направят път, да сложат няколко химически тоалетни за сезона и да прокарат вода - те - бетон.. Червени тикви
1
2
 
22
 
! Отговори
zeus преди 10 години
То това не ги спира да пуснат багерите, а държавата да си затвори очите.