Частните съдебни изпълнители на прицел в парламента

Независими в НС поискаха мораторуим върху принудителни вземания
Обновена: 27 мар 2014 14:12 | 27 мар 2014 13:57, Камелия Цветанова
25
Частните съдебни изпълнители на прицел в парламента
Архив: Булфото

Проекторешение за налагане на мораториум върху всички принудителни вземания на гражданите от страна на частни съдебни изпълнители внесоха независимите депутати Светлин Танчев и Румен Йончев. Проекторешението е изготвено от „България без цензура”, за която двамата депутати работят вече.

В документа се предвижда контролът по изпълнението на мораториума да се възложи от парламента на Министерския съвет до промяна на нормативната база.

Нашето предложение е МС да администрира този тип отношения, докато не се направи адекватно законодателство, което да защитава потърпевшите и бизнеса от такъв тип злоупотреби. Много са ужилените хора, които се оплакват навсякъде в страната, каза Светлин Танчев.

Още по темата
Според него хората не са достатъчно защитени, засегнатите лица не се уведомяват навреме, липсва адекватна правна защита.

Има заведени над 1 милион дела за период от седем години, 280 са приключени, предстои да бъдат взети 12,6 милиарда от банките, които са кръвопийците на народа, заяви Ангел Славчев, заместник-председател на „България без цензура”.

Според него банките злоупотребяват с това, че запорират сметки на пенсионери и хора на социални помощи, а нямат право да го правят.
 
Славчев съобщи, че от ББЦ ще инициират създаването на комисия следващата седмица, която да изслуша всички страни по темата.

Има сериозни възражения в обществото. Хората в момента имат много малко възможности да се защитят при принудително изпълнение. Първата мярка е този мораториум, каза Румен Йончев.
 
Той обяви, че законът се подкрепя и от други депутати като Страхил Ангелов от БСП, а по-рано и самият социалист го потвърди. От своя страна и ББЦ ще подкрепи неговите идеи за промени в Закона за частния съдебен изпълнител, особено в частта за това общинските и държавните дружества да нямат право да наемат частни, а да работят само с държавни съдебни изпълнители.

Славчев допълни още, че зад този мораториум стои и ВМРО, и Граждански контрол, и асоциацията на хората, ужилени от банките.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
2
 
3
 
! Отговори
М до ANTIBANKER преди 10 години
Благодаря ти, ежедневно си имам, така или иначе и дай боже всеки му. А за в България си прав, но някои требе да се научат, че кредита не е за всеки и не е за кола и телефон. Докато това не се разбере много ЧСИ-та ще се криви ;-)
21
0
 
1
 
! Отговори
ANTIBANKER преди 10 години
До МПожелавам много ползотворни моменти с ЧСИ-та много и от всякакъв характер. В България едната страна на монетата е девалвирана винаги:). Ама га човек си е ***, нищо не помага.
20
0
 
2
 
! Отговори
М преди 10 години
Не е хубаво, че си 1 от "дребните" длъжнижи, както сам каза, но е факт, че само те жалят. Няма нито 1 дето ЧСИ му е събирал пари и фа е подал жалба! Монетата има 2 страни!
19
0
 
4
 
! Отговори
ANTIBANKER преди 10 години
Пострадалите дребни длъжници никога няма да имат нормално семейство. Аз съм пък и един от тези, които не смятат и да остават наследници. Какво да предложа на децата си образование, достъп до медицински грижи или пък наследствени дългове и вечна мизерия. Всички грешки в икономиката и политиката се отразят десетилетия наред след допускането им. А ние допуснахме достатъчно много вече за идните поколения. Това е жалката истина. Робствата не ни свършиха, а сегашната ни простотия ще ни погуби вовеки.
18
1
 
4
 
! Отговори
ANTIBANKER преди 10 години
До МПърво Работник да осъди работодател е невъзможно. Та нали затова искат промени за законите и да се инкриминира укритието на осигуровки. Пишеш а и мислиш с гъзът си. Второто, което ще ти препоръчам отиди на малашевските гробища и виж новите парцели. Преброй колко гроба зариват на ден до един обяд. виж и възрастта на починалите. Тогава се замисли за повечето от глупостите които написа. Това неравноправие и неуредици води до смъртност висока и нисък възрастов праг.
17
1
 
8
 
! Отговори
ПОЛИЦАЙ преди 10 години
ЧСИ СА СЪВРЕМЕННИТЕ ГАДНИ МУТРИ И ПЛАДНЕШКИ КРАДЦИ,НА МНОГО ХОРА ИМ Е ДОТЕГНАЛО ОТ ТЯХ
16
0
 
2
 
! Отговори
М преди 10 години
Именно, че не става въпрос кой какво може. Защо се неоплака 1 дето осъди работодател и ЧСИ му събра 5 заплати, питам аз?!
15
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Мисля че тези промени трябвяше да станат одавна, но по добре късно отколкото никога.ЧСИимат много права,с които злоупотребяват над народа време е да се озаптят,защото ще ни унищожат.Задължително трябва да се наложи мораториум на всички изпълнителни дела и апела ми е кем съдйството,което не трябва да отсъжда в полза на банките,а в полза на кредитополъчателите
14
0
 
7
 
! Отговори
ANTIBANKER преди 10 години
До МНе става въпрос, за това кой, какво може. Става въпрос за това, че за дълг от 46,76 лв. съдебни такси около 180 лв. ЧСИ - то взема хонорар 358,21 лв.. Нотариусите извършват къде по-важни дейности, а хонорарите им далеч не са такива драстични. Плюс това да не защитаваме банките и монополите. Те смучат от абсурдни такси между 50 до 80% горница от реалната стойност на предлагания продукт или услуга. Умря тая. Не може вечно да се акумулират пари от "нищо"... бетер комунизъм. А пропорции???
13
2
 
3
 
! Отговори
М - до 13 преди 10 години
съгласен съм, че в белите държави е така, но тук че не е така ЧСИ няма вина. вината е в закона, че не е уредено при продажба на жилището да се погасява и целия кредит. Относно цената... ЧСИ няма сметка да е занижава, тъй като неговият % е пропорционален на събраната сума. друга тема е че някои си купиха жилища 2008 на 1400 евро кв.м. а сега са по 700 евро в най-добрия случай
12
1
 
2
 
! Отговори
Х преди 10 години
Бе навсякъде реват били много имоти продадени на безценица, *** нещо като гледам никой не купува!!! Що ли?!?!?!!!!
11
0
 
5
 
! Отговори
с. преди 10 години
До МПич,в белите държави когато банка приеме даден имот за обезпечение по даден кредит ако кредитополучателя закъса му взимат дадения имот и се приключва!А тук ти поставят под възбрана всички имоти и ги продават на безценица!А оценката на имотите колкото и смешна да е не подлежи на обжалване!Знаеш ли колко хора бяха прецакани и разорени след схеми между ЧСИ,банки и техни хора!Така,че айде да не говориш глупости!Господ гледа и всичко се връща в тоя живот!Да не изревеш ти някой ден!
10
9
 
3
 
! Отговори
М преди 10 години
абе кога всички вземаха парата, ни риваха, кога треа връщат олеле майко. при заплата от 1000 лева само гръгъл *** би си повярвал, че може да внася 700 по ипотечен кредит 30 години. и запор на трудовото възнаграждение е едно, а запор на банкова сметка в която се получава остатъка от заплатата съвсем друго, НО народа ***, системата сложна! трябва да им удвоят правомощията даже и всичко ша си дойде на място!
9
1
 
3
 
! Отговори
vesko02 преди 10 години
Глупости ,всичките са протежета.
8
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
А защо да не отговарят тези които са гласували закона за ЧСИ и са определили таксите с които разбойниците ЧСИ-та си пълнят гушите. Предлагам депутатите гласували този закон да бъдат затворени на един стадион с мародерстваните граждани. Когато не остане жив депутат да бъдат вкарани и ЧСИ-тата. Така е справедливо.
7
2
 
24
 
! Отговори
с. преди 10 години
Е,да де,ама те запорират всичко и се правят на луди!Освен това са нагли и арогантни!Идеята е ЧСИ да въведе справедливост,но те не правят нищо друго освен да загробят длъжника продавайки имотите и вещите му на безценица и ошушквайки го до дупка с такси и лихви!Десетки хиляди хора са докарани до просешка тояга от тая ***!А колко апетитни имоти се изгребаха на безценица не е истина!Чак такова чудо нямаше и през мутренските времена,а сигурно и през турското робство!Крайно време е за промяна!
6
2
 
19
 
! Отговори
с. преди 10 години
Крайно време е да се сложи край на този произвол!Пропищяло е куцо и сакато в цялата страна!
5
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ниграмотнико, намери една граматика да научиш кога се пише й - и кратко!Обхваща ме отчаяние от такива неграмотни всезнайковци
4
2
 
17
 
! Отговори
az- преди 10 години
До sante_dogПрав си мораториум не е решение. Всъщност проблема не е в закона, а в наглостта на тези субекти. Сам си дал пример - по закон запор може да се наложи на сумата над 340 от заплатата, но СИ се прави на ударен, запорира всичко и после се оправдава, че не знаел. Да, ама в таксите които събират е включен разход за проучване - т.е. е трябвало да знае.Другият проблем също си го описал, но той пак не е от закона. Там ясно е казано какво трябва да прави кауна, ама той си го спестява
3
0
 
24
 
! Отговори
sante_dog преди 10 години
Трябва да се направи нещо за да се спре пройзвола на тези съдебни изпълнители найстина. Винаги запорират 100% от заплатата което е абсолютно незаконна защото трябва да се остави един минимум поне с който да живееш. За това че баща ми стана поръчител на един заем и платеца имаше затруднения се опитаха да му продадат земята тихомълком (без да го уведомят и поканят да плати) и на безценица. Жалбата ни така и остана без последици. Мораториум обаче не е решение.Това ще мотивира некоректните платци..