До месец – нов шеф със заместници в Сметната палата

Депутатите им определиха бонусите, отпуска и парите им за облекло
Обновена: 27 мар 2014 17:02 | 27 мар 2014 17:00, Камелия Цветанова
8
До месец – нов шеф със заместници в Сметната палата
Снимка: flickr

В срок до един месец Народното събрание ще избере председател и членове на Сметната палата. Това решиха депутатите с окончателното приемане на новия закон за одитора, внесен от депутати от ДПС и БСП.

В него е записано, че управителното тяло на Сметната палата ще бъде от 9 души - председател и 8 членове, които се избират и освобождават от Народното събрание за срок от 7 години. Председателят не може да бъде преизбиран.

Още по темата
Служителите на Сметната палата ще имат право на средства за представително облекло, записаха още народните представители. Първоначалната идея беше стойността на парите за дрехи да е три минимални месечни заплати, като средствата се осигуряват от нейния бюджет, но след възражение на опозицията и по предложение на Менда Стоянова от ГЕРБ депутатите записаха, че размерът на сумата и видът на дрехите ще се определят всяка година от Сметната палата.

Служителите на ведомството ще могат да бъдат награждавани еднократно с отличия и с предметни или парични награди до размера на основната им месечна заплата. Регламентът за даването им ще се разпише в правилника за устройството и организацията на дейността на Сметната палата.

Освен награди одиторите ще имат право и на допълнителен платен годишен отпуск до 12 работни дни, който да компенсира задълженията им извън работното време. Конкретният размер на допълнителния платен годишен отпуск ще се определя от председателя на Сметната палата по предложение на съответния ръководител на отделение, решиха още депутатите.

За да се избегне пък конфликтът на интереси, в закона е записано, че в одитите не могат да участват лица, които са роднини по права линия без ограничения и по съребрена линия до четвърта степен на одитираните.

В 14-дневен срок от завършването на одита ръководителят на екипа изготвя проект на доклад. Когато са констатирани нарушения на процедурите за възлагане на обществени поръчки, одитният доклад се изпраща на Агенцията по обществени поръчки в 7-дневен срок от приемането му, както и на Агенцията за държавна финансова инспекция.

При наличие на данни за престъпление, председателят на Сметната палата изпраща одитния доклад и материалите към него на прокуратурата.

В закона е записано още, че Сметната палата проверява годишните финансови отчети на бюджетните организации, на общините, чиито бюджети надхвърлят 10 млн. лв., както и на общини с по-малък бюджет, но за които има риск от злоупотреби.

В закона е предвидена глоба за ръководителите и длъжностните лица в одитираните организации, които не съдействат на Сметната палата, в размер от 1000 до 5000 лв. При повторно нарушение глобата е от 2000 до 10 000 лв.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Дали има властови позиции, които коалицията още да не е овладяла. Каквото и да става, те денонощно изпълняват първата си и постоянна цел - всички възможни постове в ръцете на наши хора, за да продължават корупционните практики, дето ги направиха милионери всинца. "Роднините" не са достатъчни, затова си купуват послушковци отвсякъде, откъдето могат. Алчността е порок, който се развява като знаме от хора, дато нямат нито страх от Бога, нито срам от хората. Чудя се какво ядат, какво пият такива.
6
1
 
6
 
! Отговори
Някой преди 10 години
Ако си мислите, че сега ще има някакъв контрол...........жестоко се лъжете. Всички министри, шефове на агенции и т.н. са от БСП и ДПС. И сега като си сложат техни хора и в Сметна палата какъв контрол си мислите, че ще има бе хора? Колко сте заблудени. Дали новите в ръководството на палатата ще допуснат да лъснат злоупотребите им с държавни пари? Що си мислите, че толко драпат и тази институция да докопат?Вярвате само на помиите които се изсипват по адрес на Сметна палата.Айде замислете се малко!
5
2
 
3
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 10 години
Ами какво...стана с шесте брутни заплати при...уволнение,ще ги получат ли,сега действащите...бирници,които ще ги махат.И много е месец...още,да управлява професора Валериан Динминтров.Кой знай още колко бонуса ще си...измисли и ще ги получава,дорде е...жифф.
4
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Бюджетни, ще проверяват бюджетни? Пак? Айде няма нужда. Нещата си остават по старо му! Законът ще да е за кон, а не за лъв! Или резултатът, от "проверките" ще бъде предварително известин и/или каквото кажат "отгоре". Блага службичка. Малко бач, много кинт.
3
1
 
4
 
! Отговори
Кретен съм преди 10 години
Еее живото си живеят некои ора еийй...
2
1
 
4
 
! Отговори
пена преди 10 години
Една от основните функции на сметната палата е да контролира евро проектите. И след тая изцепка на правителството няма как да не ни спрът всичките европари!
1
1
 
8
 
! Отговори
ЗАЩО преди 10 години
Абе и вие ли сте минали на заплата при Пеевски.Държахте 10 минути като заглавна новината за министър Чобанов и то с измислено заглавие , че 22 милиона ще стрували евро изборите .А вътре в текста в средата разбираме основната новина , ЧЕ ЩЕ ТЕГЛЯТ НОВ ЗАЕМ ОТ НАД 3 МЛРД лева.Също така се разбра , че предните евро избори са стрували 15 мнл и то по данни от очелатия крадец на горския цар Ники Василев,което значи , че не са стрували повече от 10 мнл а останалите откраднати,а тези 12 мнл ще гепят