БСП против закона "За кожата на един президент"

Манолова: Промените на ГЕРБ в Изборния кодекс са "забавно четиво"
Обновена: 28 мар 2014 17:34 | 28 мар 2014 12:00, Камелия Цветанова
101
БСП против закона "За кожата на един президент"
Мая Манолова Архив: Булфото

БСП няма да подкрепи промените в Изборния кодекс, предложени от ГЕРБ, с които опозицията върна жеста на ДПС, след като депутатите от движението подкрепиха заместник-председателя й в ЦИК.

„Промените са написани с една цел - да се спаси кожата на президента и законопроектът може да бъде кръстен „За кожата на един президент”, коментира заместник-председателят на НС Мая Манолова, която оглавяваше комисията, изготвила новите изборни правила.

След срещата миналата събота между лидерите Бойко Борисов и Лютви Местан в Кърджали ДПС преотстъпи спорното място в ЦИК на ГЕРБ и подкрепи кандидатурата на опозицията  за зам.-председателското място в ЦИК. ГЕРБ от своя страна внесе предложение за увеличаване на състава на ЦИК, така че ДПС да могат да си възстановят мястото.

Според Манолова е безспорно, че президентът Росен Плевнелиев е нарушил закона като е дал едно място повече на ГЕРБ в ЦИК, вместо на ДПС, но „сламката, която  му подават от ГЕРБ, е толкова тънка и крива, че тя непременно ще се скъса и ще го потопи окончателно”.

Още по темата
„Това е един от най-нескопосаните законопроекти и аз наистина се забавлявам с качеството на юридическата мисъл на ГЕРБ, има 10 грешки в 2 изречения и ако бъде приет в този вид, ще предизвика пълен хаос на изборите и бих посъветвала и лидера на ГЕРБ, който в последните дни се прави на правен експерт, да го прочете, от него биха се срамували и първокурсниците по право”, коментира Манолова.
 
Като пример тя посочи, че с предложението на ГЕРБ се  въвежда една нова категория партия – т. нар. представени партии, но кои са те и пред кого са представени, не е ясно.

„Най-голямата атака срещу Изборния кодекс е, че той е правен за това Народно събрание, което не е така, но в мотивите си титаните от ГЕРБ развиват теза как ЦИК трябва да е от 20 души, число, което напасва съотношението на парламентарните партии в това Народно събрание. Това е едно забавно четиво, препоръчвам ви, ако имате свободно време през уикенда, да го прочетете, това не става за приемане”, добави социалистката.
 
Според нея в ДПС имат добри юристи и след като се запознаят  с текстовете, „няма как да приемат едно към едно подобни безумни разпоредби”.
 
„ДПС е ощетено несправедливо от указа на президента, но има и други начин, чрез които справедливостта може да възтържествува, т.е. те да получат още един член в ЦИК, като бъде атакуван указът пред КС, защото нарушавайки  текстовете на кодекса, той нарушава принципите на правовата държава”, настоя Манолова.

Тя съобщи, че депутатите от левицата вече са готови с конституционната жалба,но все още чака окончателно мнението на ДПС и на „Атака” за депозирането й.

Относно предложението на лидера на „България без цензура” Николай Бареков да се формира временна комисия в парламента, която да разследва срещата на Плевнелиев с ръководството на EVN във Виена, Манолова призна, че не се е запознала с искането.
 
„Имам достатъчно друга работа в парламента, но защо не. Парламентарната група ще се събере и ще реши”, остави отворена вратичка тя.

 

 

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


101
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
73
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ЗЛОБНА И *** СЕЛСКА *** !!!
72
2
 
4
 
! Отговори
иван преди 10 години
Манолова кога ще дадеш обяснения за Костинброд.Не сме забравили.
71
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
4erveni boklyci
70
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Манипулациите няма да им помогнат този път. БСП е безсилна да наложи лъжата. Грубостта и шикалкавенето ще я постави на място, което не е очаквала и в най-песимистичните си прогнози. Лъжите им минават вече 25 години, но нормалните хора най-после прогледнаха и видяха какви са били целите й - запазване на властта, за да си запазят окраденото. Милиончетата, натрупани по време на прехода са им най-важни. Подкупваха подкупните, за да провеждат политика на разруха и корупция, но измамите им лъснаха.
69
1
 
6
 
! Отговори
akud преди 10 години
ефтината М се прави на остроумна
68
2
 
17
 
! Отговори
Руснак преди 10 години
Манолова,я да си ходиш на село да храниш кокошките! Какво по цял ден ни надуваш главите с правни простотии! Като си учила в Съветския съюз,това не значи,че разбираш от право! Разбираш от подлизурство,предателство,доносничество...,все качества на истинския комунист!
67
2
 
16
 
! Отговори
blagoves преди 10 години
За коzата на Една шафрантя !!!!!
66
7
 
3
 
! Отговори
Сър Поц преди 10 години
Много е сполучлив прякор - Томагочи . Браво!
65
6
 
1
 
! Отговори
gost преди 10 години
и за оня дето уж иска да е от народа за него кво да кажем 4е иска *** да се смнимия народ като гледам а не с обикновенните хора и ни смята за баламурници само да се 4удим на кои да вярваме аман от такива народни хора
64
4
 
2
 
! Отговори
gost преди 10 години
на тия маи се има виновни и за едно кафе да пият ония другите са останали назад ужас присмял се единия на другия кои по гладен като огладнеят и по4ват егати морала
63
19
 
5
 
! Отговори
руди преди 10 години
Боко *** окраде държавата бе ,кой го иска пак???
62
20
 
3
 
! Отговори
генка преди 10 години
Бойко ,благодаря ти ,че всяка вечер ни разсмиваш , но този смях не е здравословен
61
19
 
5
 
! Отговори
димана преди 10 години
Лидерът на ГЕРБ има нужното образование за да направи и повече от 10 грешки в две изречения. Хвала на Боку!
60
17
 
2
 
! Отговори
меркел преди 10 години
Чудя се що се занимаваме с бита карта като нашио ***, оставете го той сам ще се свали с подлагането си.
59
14
 
3
 
! Отговори
РЕДАКТОРСКО преди 10 години
За някой ще бъде голяма загуба офшорното ТАМАГОЧИ да бъде принуден да напусне за нарушаване на конституцията!Каква загуба,но само за тези дето грабят 25 години България!Приоритетите на програмираното ТАМАГОЧИ са интересите на монополите и вън-и антибългарски и антидържавни интереси!Конституционният съд ако е български ще му извади еничарското захранване и ще освободи народа от един предател на националните интереси!
58
7
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Плевнелиев е работещ президент а не авжия които гони михаля по баирите на русия.Политически е ангажиран и работи за БЪЛГАРИЯ.
57
5
 
29
 
! Отговори
хулиган преди 10 години
И кво,като свалите президента, кой сте подготвили?! А,а, да- "НОВИЯТ ПОЛИТИК"-, ГМО-то, Радка Пиратка, Дудуков, Ла...ното и т.н.. А,да,да, той ша ви оправи и ша ви даде кифтета, ама да ни ривете после...
56
20
 
6
 
! Отговори
РЕДАКТОРСКО преди 10 години
Един с особена форма на главата в защита на ОФШОРНИЯТ ТАМАГОЧИ-РОШКО.ТОЗИ ДЕТО Е ОБВИНЯЕМ ЗА НЕЗАКОННИТЕ СРС-та И КОЙТО ПОЛУЧАВАШЕ ОРГАЗМИ ОТ ТРИБУНАТА НА НС ДОКАТО ЧЕТЕШЕ СРС В НАРУШЕНИЕ НА ЗАКОНИТЕ.ЗА АНТИКОНСТИТУЦИОННОТО ДПС Е ВАЖНО ДА ПОКАЗВАТ НА ВСИЧККИ КОЛКО СА ВЕРНИ НА АНКАРА В АНТИБЪЛГАРСКИТЕ СИ ДОМОГВАНИЯ!А ЗА ТАМАГОЧИ ИЗХОДЪТ Е ОСТВКА ИЛИ ИНПИЙЧМЪНТ!
55
3
 
24
 
! Отговори
хехее преди 10 години
значи мая ви е еталон за политик,който ще подобри живота ви?това ли искаде да кажете другари?хехехее ехехеее.не човек а *** е пчеличката,хехехеее.засмуквате тиня от непрестанните провали във всяка сфера и на изборите ще ви се приплаче.
54
28
 
7
 
! Отговори
РЕДАКТОРСКО преди 10 години
Интересно на каква програма са го навили ТАМАГОЧИ във Виена неговите господари от EVN и колко още ще ограбят от народа.По голяма гавра от това ТАМАГОЧИ да е държавен глава за България няма