Депутатите сложиха таван на разходите при кредит

Ограничението важи и за малките заеми до 400 лева
Обновена: 28 мар 2014 16:28 | 28 мар 2014 11:09, Камелия Цветанова
35
Депутатите сложиха таван на разходите при кредит
Снимка: архив, Dnes.bg

Парламентът сложи таван на разходите, дължими на банки и кредитни институции при взимане на кредит, като прие окончателно промени в Закона за потребителския кредит.

Ограничението се отнася дори и за малките вземания до 400 лева, които вече попадат под регулацията на закона.

По предложение на социалиста Георги Кадиев депутатите решиха, че годишният процент на разходите не може да бъде по-висок от пет пъти размера на законната лихва по просрочени задължения в левове и във валута, определена от правителството.

По разчетите на Кадиев това означава, че разходите по кредитите, в това число лихви и такси, на година не могат да бъдат повече от 50,5% от изтеглената сума.

Освен това парламентът реши, че ограничението ще се отнася и за вече взетите заеми и кредитните институции, които са си начислили разходи над тази граница и са ги получили, ще трябва да ги връщат.

Още по темата
Кадиев коментира, че таванът на разходите се отнася най-вече за малките и бързи кредити до 400 лева, защото от тях имат нужда обикновено хора, които са много бедни.

„Хората взимат такива заеми, когато няма какво да ядат”, коментира той и уточни, че ограничението на практика не касае банките, защото техните лихви дори и за бързи кредити не са повече от 28%, а засяга „тези кожодерски фирми”, от които взимаш 400 лева и връщаш 1000 лева.

Според него границата е разумна, защото пък много от кредитите до 400 лева не се връщат и ако таванът на разходите е по-малък, кредитните институции ще фалират и ще се отвори дупка за черен пазар.

Промените в закона предвиждат още наказателната лихва по ипотеките при предсрочно погасяване на кредита да се плаща само за първата година и да бъде до 1% от заема. След това кредитът може да бъде погасен предсрочно без такава такса.

Сега наказателната лихва достига и до 5%.

С промените в закона отпадат таксите, свързани с усвояване и управление на кредита, но остана тази за одобрение. Причината за това е, че банките правят разходи при проучването на човека, който иска кредит, а много случаи той не отговаря на условия и обикаля банка след банка, каза Йордан Цонев от ДПС, който е сред авторите на промените. Така той обясни защо се запазва таксата за одобрение, след като на първо четене парламентът реши тя да отпадне.

Няма да се събира и комисиона за едно и също действие повече от веднъж.

На банките ще се забрани и да променят условията по кредита едностранно, без съгласието на клиента.

С промените търговските банки ще бъдат длъжни да предлагат алтернативен кредит.

Целта е да се избегне ситуацията, при която след непогасен кредит се продава жилището на семейството и длъжниците трябва да доплащат остатъчните вноски по заема. В случай на неплатежоспособност задължението към банката ще отпадне с напускането на ипотекираното жилище.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
0
 
! Отговори
БГ преди 10 години
Едно хубаво нещо от това правителство. Дали обаче не мислят за симпатизантите си !? Ама едно не стига да остане на власт !
27
4
 
8
 
! Отговори
Аз преди 10 години
Таван за хляба 0,20ст, за тока 5лв, пенсиите на 1000лв. Какъв таван, какви 5лева. Хората искат ясни и разбираеми договори за кредит, за да могат сами да преценят дали могат да си позволят да си пари назаем или не. Избори идват, неграмотното население трябва да гласува ...
26
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
кредити до хиляда лева трябва да са без лихва !Иначе ще се трепим по улиците като човекоядци след време а не е хуманитарно някак си!
25
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
И сега тези фирми ще си измислят 10000 такси за да компенсират това!
24
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До 5, абе ти си доста дезинформиран комунист. Точно пък в щатите извинявай, но държавата изобщо не държи банки, дори централната банка не е държавна. Не казвам че е добре или че е зле, ама недей да лъжеш хората.
23
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До НагоренПопокатепетълЯвно Бойко държи малките кредити, защо иначе да помагат на надрода....
22
0
 
15
 
! Отговори
НагоренПопокатепетъл преди 10 години
Крайно време беше да се направят тези промени. Поздравявам БСП, макар и да не симпатизирам на партията. Това вече е закон в полза на бедните. Леката регулация на никоя система не е навредила. Пазарната икономика и регулацията в едно чудеса правят. Кейнс го е доказал, реалността го е доказала. Очаквам сега солидна доза рев и оплаквания от засегнатите кожодери. Доста пари ще връщат на своите клиенти, взети в съществуващи вече кредити.
21
0
 
12
 
! Отговори
Сияна преди 10 години
Чудесно за всички, които са направили грешката да вземат такива заеми за дълъг период от време и моите съжаления за всички, които разчитат на такива заеми, за да си купят въглища, лекарства и прочие, защото никой друг не им дава...
20
2
 
7
 
! Отговори
$9 преди 10 години
Тези повтарящи се постове за БСП как да ги възприемаме? Аз искам да питам какво точно ще промени този закон за дребните лихвари? Аз мисля, че нищо. Защо не се захванат с банките? Да не би да са по-малко обирджии?
19
1
 
16
 
! Отговори
jane преди 10 години
Този закон мисля, че не е насочен към банките, а към даващите бързи кредити, които само по парите за реклама, можеш да прецениш какви обороти правят. Сигурна съм, че много хора са се опарили и че подобно ограничение в лихвите ще им дойде добре дошло. Разбира се остават частните лихвари, но тях трудно можеш да ги хванеш. А те дават заеми и на 1000% лихва. И хората остават без апартаменти от едната глупост и зор. Но това е добро начало. Браво на Кадиев!
18
6
 
20
 
! Отговори
Иван преди 10 години
Не вярвах че ще го напиша но, Браво за БСП! Това е наистина добър за народа закон!
17
2
 
32
 
! Отговори
Емо преди 10 години
И този *** Цонев, се опитва да ми обясни че лихва от 28 процента е нормална, при положение че навсякъде другаде по света лихвата е 2-7 %.
16
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До vesko02Там е още по-зле. При комунизма нямаше такива проблеми, а сега банкери и адвокати живеят на гърба на народа.
15
0
 
11
 
! Отговори
limonadata преди 10 години
Този закон, няма да промени нищо... да ще има таван, да ще има опцията за предсторчно погасяване, но не си мислете, че банките няма да си вземат парите (дори повече) под формата на основна лихва и всякакви такси и таксички със ситен шрифт
14
0
 
31
 
! Отговори
с. преди 10 години
Какво става с закона за фалита на физическите лица!?*** скапана продажна!
13
3
 
18
 
! Отговори
vesko02 преди 10 години
Възниква въпроса защо толкова много хора няма какво да ядат,защо този проблем не стои например в така наречените "демокрации",а само в прокомунистическите държави.
12
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Каквито сте вие такива са ви и депутатите. Български *** проклети, изметта на света.
11
5
 
9
 
! Отговори
До 2 преди 10 години
До АнонименЕ как да не си вярвал, като ти само "Браво на БСП" пишеш винаги бе !Загрижили се за новите кредити, а 5-те милиона стари !!!*** аз "грижата", мерси от такава! ОСТАВКА!
10
0
 
1
 
! Отговори
5ko преди 10 години
dnes.bg spinka mai mai
9
0
 
21
 
! Отговори
попа преди 10 години
За съжаление вече съм тотален песимист по отношение на лостове на Парламента за контрол върху кредитите. Дотам съм се наплашил от какво ли не покрай тия новини за най-разнообразни решения, че и с примка да ме водят, не смея да взимам пари. Без да обвинявам някоя от замесените страни или да диря под вола теле. Просто като обикновен човек ме е страх да се обвързвам вече с договори.