Греков иска данък върху пустеещите земи

Закон за комасацията ще регулира поземлените отношения
Обновена: 31 мар 2014 16:42 | 31 мар 2014 15:34, Надежда Бочева
31
Греков иска данък върху пустеещите земи
Снимка: Булфото

Проблемите с разпокъсаната собственост на земеделските земи може да бъдат решени със Закон за комасацията, стана ясно на кръгла маса, посветена на проблемите в сектора. Работна група ще се заеме със закона, като първото й заседание ще бъде до края на май, съобщи агроминистърът Димитър Греков. 

Според него работата по този закон е безкрайно закъсняла, като той е трябвало да бъде направен най-късно до края на 90-те години.

На дискусията различни организации поискаха да бъде въведен данък за пустеещите земеделски земи. "В България земята се ползва комасирано, но собствеността не е комасирана. Сега собствеността върху земите е в процес на преразпределяне", каза Венцислав Върбанов, председател на  Асоциацията на земеделските производители в България (АЗПБ), който поиска да се въведе данък върху пустеещите земи.

В отговор на журналистически въпроси Димитър Греков потвърди, че подобен данък трябва да бъде въведен.

От Националното сдружение на общините в България (НСОРБ) обаче посочиха, че т. нар. "бели петна" (от които собствениците не се интересуват) са кардинален проблем и ако се въведе данък върху тях, няма да има от кого да се събере, защото много жители на селата, собственици на ниви, са емигрирали.

За тази година белите петна са общо 1,6 млн. дка, а всяка година от тях се събират около 15 - 16 млн. лв., стана ясно на дискусията.

Без комасация няма как да се изграждат напоителни съоръжения, отбеляза Борислав Петков от Асоциацията на собствениците на земеделски земи. Проблемите пред сектора, според него, тепърва предстоят, заради средната площ от 5,5 дка на парцелите. Петков предлага още плащането на рента в натура да се отмени, тъй като така се укрива ДДС.

Тази година арендаторите подготвят 1700 споразумения за комасирано ползване на нивите, като ежегодно в 1000 случая преговорите завършват успешно, каза Кирил Стоянов, началник отдел „Комасация“ в земеделското министерство. Той посочи още, че за тазгодишните „бели петна“ от 1,6 млн. дка към момента по сметките на общините са постъпили около 10 на сто от сумите, а за миналата година – около 70 – 80%.

Собствениците на тези „бели петна“ през последните години стават все по-активни и търсят парите, които им се полагат за обработването на земите, съобщи още Стоянов. Той припомни становище на омбудсмана, според когото не трябва да има давностен срок за изплащането на тези суми, както е сега – 3 години, защото тези средства не са нито на местната власт, нито на арендаторите.

Димитър Зоров, председател на Асоциация на млекопреработвателите в България (АМБ), предложи „белите петна“ да бъдат комасирани в отделни блокове, за да не се блокира процесът на сключване на споразумения между арендаторите за комасирано ползване на нивите.

Агроминистърът също припомни, че част от „белите петна“ сега се ползват незаконно, а парите, които трябва да постъпват в общините, могат да са значително повече.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
3
 
! Отговори
дебел депутат преди 10 години
трябва да се въведе и данък-Въздух,как така простосмъртните в България ще дишат на аванта въздух а ?
20
0
 
2
 
! Отговори
До Рали1 преди 10 години
По началото на комасацията през 1913 г. и после, по закона за кадастър и комасация от 1941 г. са комасирани около 300 землища, като всичко дето виждаш големи и правилни имоти, канавки за напояване, тераси за трайни насаждения, в сливенско по стария път към морето и разни други места в Бантустан са резултат от онази комасация. Ако не се правят такива неща ще има свестни пътища и напояване на кукуво лято.
19
0
 
3
 
! Отговори
селски преди 10 години
Да се върнат АПК -тата, където всичко беше организирано и не дотам ограбено.
18
0
 
5
 
! Отговори
ДАНС преди 10 години
ДАНЪК ПУСТЕЕЩИ МОЗЪЦИ ТРЯБВА ДА Е С НАЙ-ВИСОКА СТАВКА.*** ЩЕ ОСТАНАТ И БЕЗ ПАРИТЕ КОИТО ОБРАХА ОТ НАРОДА -КАТ СИ ПЛАТЯТ ДАНЪЦИТЕ ДЕ.
17
0
 
6
 
! Отговори
НОЕВ КОВЧЕГ преди 10 години
ЩО НЕ СЕ ОБЛОЖИШ САМ С ДАНЪК "О СВЕЩЕНА ПРОСТОТА" И ДА СИ ВЗЕМЕШ ДЪРМИТЕ КМ СЕЛО.
16
0
 
8
 
! Отговори
Коментаторе №15, преди 10 години
За първи път правя такова предложение във форум: ПРЕДЛАГАМ ТЕ ЗА ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ПАРЛАМЕНТА, а ако това не ти харесва - за МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ, при условие, че поне за известно време възстановим тоталитарния тип управление.Идеята ти е златна - не само да им даваме земя за обработване вместо помощи, но и ДА ОБЛАГАМЕ *** С ДАНЪК, ако не я обработват. Ще добавя: Ако нямат пари да си платят този данък, тогава принудителен труд! Който откаже - в затвора, и там, ако иска да яде, ще работи!
15
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Целта на този закон не е да накара хората да работят земята. Целта е да ги накара да я продадат на безценица. Както винаги БСП защитават интересите на собствените си олигарси. Ако желаят да се работи земята, да въведат сериозни мита на вносните хранителни стоки. не да се правят на утрепани.
14
1
 
16
 
! Отговори
румен221 преди 10 години
Прав е онзи човек...,Който е казал...:- О, СВЕЩЕННА ПРОСТОТА...!!!В ЕВРОПА ДАВАТ ОТ 50 ДО 500 ЕВРО ЗА ДА СЕ РАБОТИ ЗЕМЯТА - Колкото е по-лоша земята и по-малък парцела - ТОЛКОВА ПОВЕЧЕ ПАРИ...!- НАШИТЕ *** - ДАНЪК ЩЕ ВЪВЕЖДАТ...!!!.
13
0
 
15
 
! Отговори
румен221 преди 10 години
Добре, НО Е МАЛКО...!!!- Трябва преди това да се въведе:1. Данък пустеещ струг...!2. Данък пустееща складова площ...!3. Данък пустеещ магазин...!А най-големите приходи ще дойдат от ДАНЪК ПУСТЕЕЩ МОЗЪК НА БЪЛГАРСКИ ПОЛИТИК...- СТОТИЦИ МИЛИОНИ ЩЕ ПЛАТЯТ...!!!.
12
4
 
5
 
! Отговори
Петракиев преди 10 години
Я,една умна мисъл!? В нормалните страни,земеделска земя не се ли обработва 5 год,се изкупува по данъчна оценка и се предлага за продан.Никой не рипа срещу подобен закон,ами си обработва земята,а ако не може я продава или отдава под наем.
11
0
 
17
 
! Отговори
Никола преди 10 години
Този глупец , знае ли , че повечето от т.н. пустеещи земи не стават за обработка , а поради намаленото население на България няма кандидати да орат по чукарите . Земите , които стават за модерно земеделие в по-голямата си част се обработват . Искат да накарат хората да си подаряват земята на държавата само и само да не плащат данък за чукарите , а това са най-бедните райони . ОСТАВКА !!!
10
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Българите сте толкова *** че тук нищо добро НИКОГА няма да се случи.Аз повече българин НЕ СЪМ!
9
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Българи трябва да копате и да произвеждате , че да има какво да краднат гласоподавателите на БСП.
8
1
 
27
 
! Отговори
куманизта греков преди 10 години
ГРЕКОВ за *** мойш лби ме хвана да ИЗДОЙШ бяло мляко да си направиш СИРЕНЕ??? айде че 1 милион българи чакат да ги издойш да хапнете ТРОЙНАТА КОАЛИЦИЯ качествено българско СИРЕНЕ!!!!
7
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Още малко и Греков ще иска да дои мляко и вол
6
0
 
31
 
! Отговори
И този! преди 10 години
И този се ***. Греков взе малко рушвети от мафията и иска да се облагат земите за да може мафията да купува на безценица. И този е предател...
5
0
 
22
 
! Отговори
Корекция преди 10 години
В комент. 3 да се чете "отрупани с плодове овошки".Отделно от това напомням, че хора, които се опитаха да създадат ферми, стигнаха до телевизията, за да се оплакват от *** грабежи и от това, че държавата не защитава производителя от тези набези.А по въпроса за грабителските изкупни цени на онова, което производителите успяват да опазят от ***, и по проблемите с неразбориите, свързани с усвояването на парите от европейските фондове, нека да напишат онези, които знаят повече за това
4
0
 
12
 
! Отговори
Рали1 преди 10 години
Закона за комасацията не трябваше ли да е приет още през 2004 г.?"Оптимистите,а и любителите на бързите печалби, обаче не трябва да забравят,че закон за комасацията в България е имало и преди 1944 г.,чието приемане е било съпроводено с бурни дебати и референдуми по места.20 години по-късно в държавата са били комасирани 5-6 землища."1921,1925 и 1941 г.До края на 90 г.-Тогава министър не беше ли въпросния Върбанов?От къде още не сте се сетили, господа управляващи ,да чакате и търсите данъци ?
3
0
 
7
 
! Отговори
Рали1 преди 10 години
Закона за комасацията не трябваше ли да е приет още през 2004 г.?"Оптимистите,а и любителите на бързите печалби, обаче не трябва да забравят,че закон за комасацията в България е имало и преди 1944 г.,чието приемане е било съпроводено с бурни дебати и референдуми по места.20 години по-късно в държавата са били комасирани 5-6 землища."1921,19225 и 1941 г.До края на 90 г.-Тогава министър не беше ли въпросния Върбанов?От къде още не сте се сетили, господа управляващи ,да чакате и търсите данъци ?
2
0
 
26
 
! Отговори
А бре министре! преди 10 години
Щом се чу, че ще връщат земята, дори хора, които отдавна живееха по градовете започнаха да посещават родните си места и да садят на дядова земя зеленчукови градини. Ти не помниш ли какъв глад беше в първите години след промените? Хората започнаха да се грижат и за трайните насаждения.И какъв беше резултатът? Глутници *** се юрнаха да берат зарзавата и да чупят клоните на отрупани с площ овошки,за да берат плодовете седнали на сянка. И хората изоставиха земите си.Ти не знаеш ли това?!